Rally Estonia tutvustus Eesti Rahva Muuseumis.Foto: Aldo Luud
WRC
25. august 2020, 16:57

GALERII | Viiendik stardirivist: Eesti rallimehed tagasihoidlikkusega ei hiilga

„Ma loodan, et kõige kõvem andmine tuleb Eesti rallimeeste vahel ja me suudame ülejäänud seltskonna paika panna,“ teatab Karl Kruuda teisipäevasel Rally Estonia pressikonverentsil. Kokku on kahe nädala pärast esmakordselt Eesti võõrustataval MM-rallil stardis 14 eestlaste osalusega rallipaari.

„14 rallipaari teeb stardinimekirjast kokku terve viiendiku,“ tunneb Eesti Autospordiliidu spordidivisjoni juht Kuldar Sikk uhkust. „Lisaks veel Toyota tehase meeskond, mis asub Eestis ja mille koosseisust umbes pool on eestlased, siis veel puhtalt Eesti meeskond Red Grey ja loomulikult Eesti sõitjate teenindusmeeskonnad. Nii et eestlaste osakaal on päris suur.“

Et kohalikke sõitjaid võimalikult arvukalt kodukamaral peetavale MMrallile meelitada, siis on Rally Estonia üheks Eesti meistrivõistluste etapiks. Sikk tunnistab, et kahjuks küll mitte kõikidele võistlusklasside arvestuses, seda viiruslike ja logistiliste piirangute pärast.

Pressikonverentsil esinenud tosinast Eesti rallimehest polnud ühtegi, kes sõnades tunnistanuks ennast statistiks, kõik soovivad head tulemust kirja saada. Kindla eesmärgi panevad endale vaid kaks sõitjat

„Kui õnnestub tulla kolme esimese hulka, siis on kõik väga hästi,“ teatab Robert Virves, kes võistleb esiveoliste R2 autode klassis. „Esikümme on eesmärk, kuhu ideaalse õnnestumise korral võiks jõuda,“ ütleb R5 rühma Fordil starti tulev Priit Koik.

„Võidukohustus kõlab kindlasti uhkelt, aga nii lihtne see ei ole,“ muigab Ken Torn, kelle õlule on seatud suured lootused – kui Ott Tänakut mitte arvestada. Junior WRC arvestuses võistlev Torn võitis alles mõni nädal tagasi omas klassis Lätis peetud EM-ralli. „Punktitabeli viis esimest võivad kõik siin võita, aga siinsetel teedel võib mul väike eelis olla,“ arutleb Torn.

„Mul on viimasest võistlusest kruusal möödas 60 nädalat,“ teeb omamoodi arvutuse Rainer Aus, kes Rally Estonial pea alati stardis olnud. „Mis eelmisel aastal pooleli jäi, seal tuleb jätkata. Kuna toetajate leidmine õnnestus, siis tuleb minna proovima. Siia tuleb kokku kõva seltskond, kes palju hingamisruumi ei jäta.“

Omaette vägitükiga saab hakkama Egon Kaur, kelle Škoda katust ehivad tihedas kirjas arvukate rallifännide nimed – ainult tänu nende rahalisele panusele sai ta võistlusteks vajaliku eelarve kokku.

R5 klassi autodega stardivad kodusel MM-rallil veel Raul Jeets, Roland Poom, Georg Linnamäe ja Gustav Kruuda, R2 autodega Gregor Jeets ja Kaspar Kasari. Teisipäevasel pressikonverentsil Eesti Rahva Muuseumis, millest saab Rally Estonia keskus, ei saanud võistlusel startivatest Eesti sõitjad osa võtta Tänak ja Georg Gross.