Foto: Frogwares
Esport
25. august 2020, 18:53

JÄRJEKORDNE SKANDAAL! Mängustuudio nõuab väljaandjalt saamata jäänud miljonit eurot

Ukraina mängustuudio Frogwares on sattunud järjekordse skandaali keskmesse. Nimelt andis Kiievis paiknev arendaja teada, et on juba pikemat aega vedanud vägikaigast Prantsuse väljaandja Naconiga (varem Bigben Interactive). Viimane võlgneb stuudiole muuseas ka üle miljoni euro.

Frogwaresi arendatud ning Naconi poolt välja antud avatud maailmaga „The Sinking City“ nägi ilmavalgust möödunud aasta 27. juunil. Stuudio sõnul on tollest päevast alates väljaandjaga legistatiivset vägikaigast veetud.

2017. aastal sõlmisid osapooled omavahelise litsentsilepingu. Nacon panustas projekti rahaliselt ning sai vastutasuks õiguse mängu neljal platvormil (PlayStation 4, Xbox One, Steam ja Epic Games Store) turustada ning müüa. Intellektuaalomandi õigus jääks jätkuvalt Frogwaresi kätte.


Lepingu kohaselt pidi Nacon tegema osamakseid peale igat Frogwaresi saavutatud verstaposti. Arendaja aga väidab, et väljaandja maksed hilinesid pidevalt. Iga makse jäi umbes 40 päeva hiljaks, lõpuks kogunes tunde kokku „sadu ja sadu. Mitmel korral pidi arendaja esitama ametliku nõude.

Rahaprobleemidest kujunes välja tüli intellektuaalomandi üle. Nimelt ostis Nacon vahepeal ära konkureeriva stuudio, kes töötas samuti kirjanik H. P. Lovecrafti töödel põhineva mängu kallal. Nacon nõudis, et Frogwares annaks üle enda mängu koodi. Kui Frogwares keeldus, peatas Nacon enda maksed neljaks kuuks.

Probleemid süvenesid peale mängu ilmumist. Nacon tühistas kõik eelnevad verstapostid, mille tulemusena ei saanud Frogwares mängu müügist kasumit. See oli tõukeks kohtuasjale, mis sai ametliku alguse 2019. aasta augustis. 

Samal ajal jätkas Nacon „The Sinking City“ kaubamärgi omavolilist kasutamist, litsentseerides selle lauamängu jaoks. Samuti jäeti mängu füüsilistel koopiatel mulje, et nemad on intellektuaalomandi omanikud. Sama tehti ka siis, kui firma sisenes börsile.


2020. aasta veebruaris sai Frogwares juhuslikult teada, et Nacon plaanib mängu piraatversiooni avaldada kolmanda osapoole PC-mängude teenuse platvormil.Stuudio pidi situatsioonile selle ärahoidmiseks vahele astuma.

Ukraina arendajad otsustasid lepingu Naconiga lõpetada tänavu aprillis. Seegi aga ei möödunud valutult. Nimelt väitis Nacon, et Prantsusmaa seadused, mille eesmärgiks kaitsta firmasid koroonapandeemia ajal, ei luba lepingut tühistada. Kuniks leping veel kestis, eiras Nacon aga endapoolseid kohustusi. Väidetavalt võlgneb Nacon Frogwaresile üle miljoni euro litsentsitasu.

Kõige eelneva valguses on Frogwares palunud eelnevalt nimetatud platvormihaldajaid, et nende mäng müügist maha võetaks. Müügi lõpetamisega peatuks ka Naconi tuluallikas. Nacon pole situatsiooni kommenteerinud.

Hetkel on „The Sinking City“ saadaval vaid valitud platvormidel, sealhulgas ka Nintendo Switchil. Foto: Frogwares

Tegemist pole esimese korraga, mil Frogwares n-ö supi sisse on sattunud. Möödunud septembris teatas arendaja, et nende „Sherlock Holmes“ seeria mängud on väljaandja Focus Home Interactive'i poolt müügist maha võetud.Taaskord oli põhjuseks lepingu lõppemine ning tüli intellektuaalomandi üle.

Kui Focus Home Interactive kõlab lugejate jaoks tuttava nimena, siis olgu öeldud, et tegemist on sama firmaga, kes peaks levitama Eesti mängustuudio Limestone Games debüütteost „Aeon Must Die!“ Iroonilisel kombel on ka kodumaine stuudio draamakoldeks saanud ning ka Maarjamaal veetakse vägikaigast mängu intellektuaalomandi üle, seda siiski stuudiosiseselt.