Harry Maguire Kreekas.Foto: AP/Scanpix
Jalgpall
26. august 2020, 08:54

Kreeka kohus mõistis Manchester Unitedi staari süüdi politseivastases vägivallas ja altkäemaksu pakkumises

Kreeka kohus mõistis Manchester Unitedi keskkaitsja Harry Maguire'i süüdi korduvas kehavigastuste tekitamises, altkäemaksukatses, politseivastases vägivallas ja arreteerimisele järgnenud solvamises ning määras Inglise jalgpallistaarile 21 kuu ja 10 päeva pikkuse tingimisi vanglakaristuse. Maguire kaebab otsuse edasi.

Maguire'i leeri ja politseinike versioonid eelmisel nädalal Mükonose saarel juhtunust ei kattu. Jalgpallurit kaitsnud Kreeka tippadvokaadi Alexis Anagnostakise väitis BBC teatel kohtule, et pahandus algas sellest, et kaks tundmatut Albaania meest süstisid Maguire'i õele Daisyle baari ees vägistamisdroogi, mispeale too kohe minestas.

Daily Maili teatel põhjustas see Maguire'i seltskonna ja albaanlaste vahel löömingu. Kui albaanlastel õnnestus putku pista, tormasid inglased minibussiga haigla suunas, kuid erariietes politsei pidas nad kinni.

Pärast vägivaldset kokkupõrget viis politsei Maguire'i, tema venna Joe ja sõbra Christopher Sharmani jaoskonda. Politseinik Mickolos Kolios väitis, et Maguire muutus tunnistuse andmise ajal vägivaldseks, hakkas ametnikke tõukama ja solvama. Väidetavalt olla ta korduvalt, nii tänaval kui ka jaoskonnas, öelnud inglise keeles "f*ck the police!" (eesti keeles "kuradile politsei!").

Koliose väitel pakkusid nii Maguire kui ka tema vend politseinikele altkäemaksu. Unitedi staar olevat öelnud järgmist: "Kas teate, kes ma olen? Ma olen Manchester Unitedi kapten. Olen väga rikas. Võin teile raha anda. Võin maksta, palun laske meil minna."

Maguire'i sõber Ashden Morley ütles kohtus, et Unitedi kapten kartis, et erariietes politseinikud on hoopis inimröövijad või vargad. "Ühel hetkel saime aru, et meid jälitavad kaks autot. Meie minibuss peatus ja üks mees tõmbas selle ukse lahti. Arvasime, et meid või meie asju röövitakse. Kõik olid väga hirmul," kirjeldas Morley. 

Tunnistaja sõnul õnnestus Harryl ja sõber Christopheril masinast välja saada. "Harry ütles mulle hiljem, et ta proovis agendile helistada ja öelda, et vajab abi. Vaatasin bussist välja ja nägin, et Harry ja Chris on põlvili maas, käed üleval ja neid lüüakse ja nende peal trambitakse. Olime kõik lahtise uksega minibussis, tüdrukud olid hüsteerias ja nutsid."

Kahe politseiniku advokaat Ioannis Paradissis sõnas Daily Mailile, et Maguire leiutas hulga valesid ning tal pole viisakust, et vabandada. "Ta solvas meie politseinike ning tema ja ta sõbrad vigastasid kolme neist. Nad viidi haiglasse, sest vennad Maguire'id ja nende sõber peksid neid jõhkralt.

Maguire'i ja tema sõprade leiutatud lugu albaanlastest, kes tema õde ründasid... Ma pole kunagi varem sellist rämpsu kuulnud. See oli häbiväärne katse mätsida kinni nende vastikut käitumist ning solvang albaanlaste ja Kreeka politsei pihta. Maguire on eeskuju, ta peaks häbist pea langetama ja Kreekasse vabandama tulema."

Kohus mõistis Maguire'i venna Joe süüdi korduvas kehavigastuste tekitamises, altkäemaksukatses ja politseivastases vägivallas. Sharman sai karistada korduva kehavigastuste tekitamise, politseivastase vägivalla ja solvamise eest. Mõlemale määras kohus 13kuulise tingimisi vanglakaristuse.

Ükski inglane ei tunnistanud end süüdi.

Inglismaa jalgpallikoondise peatreener Gareth Southgate jättis Maguire'i juhtunu tõttu septembrikuiste Rahvuste liiga mängude koosseisust välja.