TÜHI PLATS! Pildi tegemise ajal peaksid väljakul madistama Milwaukee Bucks ja Orlando Magic, ent järjekordse relvastamata mustanahalise mehe tulistamise tõttu politsei poolt, otsustati kohtumist boikoteerida.Foto: AFP/Scanpix
Korvpall
26. august 2020, 23:23

Oluliselt täiendatud! 

AJALOOLINE HETK USA SPORDIS! NBA klubid boikoteerivad play-off mänge

NBA play-off'e ootab ees seisak - maailma tugevaim korvpalliliiga otsustas kõik Eesti aja järgi öösel vastu neljapäeva toimuvad mängud edasi lükata, sest vastasel juhul poleks mängijad lihtsalt platsile tulnud.  

USA korvpallimeister peaks selguma Orlando "mullis", kuhu meeskonnad koroonaviiruse vältimiseks on kogunenud. Kolmapäeva õhtul pidi ees ootama kolm play-off'i avaringi viiendat matši: Milwaukee Bucks vs Orlando Magic (seis nelja võiduni mängitavas seerias 3 :1) , Houston Rockets vs Oklahoma City Thunder (2 : 2) ja Los Angeles Lakers vs Portland Trail Blazers (3 : 1).  

Esimese kohtumisena oli kavas lahing suurima tiitlisoosiku Bucksi ja idakonverentsi kaheksanda asetusega Magicu vahel. Kui Orlando meeskond tuli riietusruumist välja ja platsile sooja tegema, siis kohtumise algusajaks (Eesti aja järgi 23.00) polnud Milwaukee mängijaid kuskil näha. Selle peale otsustasid ka Magicu mängijad riietusruumi naasta.

Bucksi meeskonna protesti põhjus peitub järjekordset mustanahalise mehe, Jacob Blake'i tulistamises USA politseinike poolt. Intsident toimus Wisconsini osariigis Kenosha linnas, mis asub Milwaukee'st tunnise autosõidu kaugusel.

NBA mängijad, kellest ligi 82 protsenti on mustanahalised, soovivad boikotiga tõmmata tähelepanu USA-s valitsevale rasside ebavõrdsele kohtlemisele, õiglusele ning ihkavad kutsuda esile muutusi.  

"Oleme neist tapmistest ja ebaõiglusest väsinud," ütles Bucksi tagamängija George Hill. 

Politseivägivallaga on isiklikud kogemused ka Bucksi mängijal Sterling Brownil. Brown, kes on mustanahaline, eksis 2018. aastal kohaliku toidupoe ees auto parkimisreeglite vastu, mis osariigi seaduste järgi peaks lõppema lihtsalt 200 USA dollari suuruse trahviga. Ometi löödi Browni käed raudu.

Lõpuks korvpallurit milleski süüdi ei mõistetud ja ametijõud on ta ees vabandanud. Brown ja ta kaitsjad on politseinike ja linna vastu esitanud ka hagi, ent see pole veel lõpplahendust saanud (lähemalt saab sellest intsidendist lugeda inglise keeles SIIT ja SIIT või allpool)

Vahetult pärast Magicu otsust Bucksi protestiga ühineda, hakkasid NBA tegemisi kajastavate ajakirjanike kõrvu jõudma kuuldused, et teisedki kolmapäeval mängima pidanud meeskonnad kogunevad tiimisisesteks koosolekuteks. NBA reageeris välgukiirusel ja teatas, et lükkab kõik mängud edasi. 

Bucksiga solidaarselt otsustas teinegi Milwaukee profimeeskond, pesapalliliigas MLB mängiv Brewers, kes otsustas ära jätta oma kolmapäevase matši Cincinnati Redsi vastu. 

Mis saab USA korvpalliga edasi? Juba enne kolmapäevaseid boikotte ringlesid jutud, et Toronto Raptors ja Boston Celtics, kelle teise ringi vastasseisu avamäng peaks toimuma öösel vastu reedet, tahavad protesti märgiks kohtumise ära jätta. Juttu on ka hooajale sootuks joone alla tõmbamisest.

Portaali ESPN reporter Adrian Wojnarowski säutsus, et NBA tippjuhid, klubide omanikud ning tippfiguurid ei osanud sellist protestilainet oodata ning vaid paar tundi enne kohtumiste algust arvati, et kõik matšid saavad peetud. "See on märgiline aeg NBA ja Põhja-Ameerika tippspordi jaoks," märkis Wojnarowski.  

Sotsiaalmeedia on täis NBA mängijate säutse, milles nõutakse õigust ja võrdsust. 

Protestid toimuvad Jacob Blake'i toetuseks. Mustanahalist meest tulistati politseinike poolt vähemalt seitse korda selga, kui too oli sisenemas autosse, kus viibisid tema kolm last. Blake jäi ellu, kuid sai raskelt vigastada ja on halvatud. (Intsidendist loe lähemalt SIIT.) Mäletatavasti tapsid USA politseinikud kolm kuud tagasi Minneapolises abitult maas lamanud George Floydi, millest sai alguse ülemaailmne protestiaktsioonide laine.

Sterling Browni intsident

Milwaukee Bucksi väike äär sattus seadusesilmadega konflikti 2018. aastal. Politseinik, kes nägi mehe valesti pargitud autot, kutsus pärast ise korvpalluriga kontakti loomist kohale abijõud. Nähes Browni autos kuuliaukudega märklaualehte, küsiti sportlaselt, kas tal on mõni tulirelv kaasas, millele Bucksi mängija vastas eitavalt.

Brownil paluti taskud tühjendada. Kui mees võttis välja autovõtme, millega vaid loetud minutid tagasi oli politseinike silme all oma sõiduki avanud, pidasid vormikandjad seda relvaks. Üks politseinik võttis korvpalluri sihikule, teine surus ta jõuga maha ning pani põlve kaelale. Seejärel lasti Browni ka elektrišokirelvast. Politseiniku kehakaamera salvestuselt kuuleb, kuidas politseinik maas oigava Browni kohta kommenteeris: "Mis nendel inimestel viga on?" 

Korvpallur arreteeriti ning viidi kinnipidamisasutusse ning tema auto otsiti läbi. Mehele öeldi, et teda süüdistatakse väärteos. Ometi vabastati ta kinnipidamisasutusest süüdistust esitamata. 

Kergeid vigastusi saanud Brown ei pidanud siiski ühtegi kohtumist vahele jätma. 

Politseinikud, kes intsidendis osalesid, viskasid juhtunu üle nalja, ka avalikult sotsiaalmeedias. NBA superstaari Kevin Duranti kohta rassistlike kommentaare teinud ametnik enam politseis ei tööta. 

Pärast intsidenti esitasid Browni kaitsjad linna vastu hagi. Nad väidavad, et Brown peatati ebaseaduslikult, mees langes rassistliku keelekasutuse ohvriks, teda löödi ja lõpuks kasutati tema peal elektrišokirelva. Advokaadid väidavad, et kogu olukord oli alandav ja dehumaniseeriv. Linn pakkus omaltpoolt kohtuvälist kokkulepet: 400 000 dollarit, et Brown lõpetaks teemast rääkimise, kuid selle on korvpalluri leer tagasi lükanud. Kohtuasi pole lõppenud praeguseni.