Nõmme Kalju euromäng jääb suure tõenäosusega pidamata.Foto: Stanislav Moškov
Jalgpall
27. august 2020, 02:07

KOROONAPALL: terviseamet ei luba Kaljul euromängu pidada, nõmmekad jäävad ka koondisest eemale!

Terviseamet informeeris Eesti Jalgpalli Liitu kolmapäeva hilisõhtul suuliselt, et nad ei anna luba neljapäeval, 27. augustil kell 17:30 Kadrioru staadionil toimuma pidanud UEFA Euroopa liiga I eelringi mängu Nõmme Kalju FC – NŠ Mura (Sloveenia) toimumiseks. Ametliku otsuse lubas terviseamet esitada neljapäeval, seisab alaliidu pressiteates.

Terviseameti otsus põhineb faktil, et möödunud laupäeval 1:0 võidumängus Viljandi Tulevikuga osalenud Kalju jalgpallur andis positiivse koroonaviiruse proovi nii pühapäeval, 23. augustil kui ka teisipäeval, 25. augustil. Sama mängija poolt esmaspäeval, 24. augustil antud koroonaviiruse proov oli negatiivne.

Lisaks muretseb terviseamet külalisvõistkonna pärast: üks NŠ Mura eest laupäeval, 22. augustil Sloveenia liiga mängus osalenud mängija andis positiivse koroonaproovi esmaspäeval, 24. augustil.  Kõnealune Mura mängija küll Tallinna ei reisinud, kuid terviseameti hinnangul on kõik nimetatud mängudes osalenud jalgpallurid olnud koroonahaigete kolleegidega lähikontaktis.

Jalgpalliliit loodab, et terviseamet jõuab enne ametliku otsuse langetamist siiski veel ümber mõelda. EJLi ettepanekul võiks mõlema meeskonna mängijaid testida veel ka neljapäeval, 27. augustil, täiendavate uuringute või analüüsi vajaduse korral on võimalik lükata kohtumine edasi reedele, 28. augustile.

Samuti on jalgpalliliit pakkunud võimalust paigutada kõik Nõmme Kalju FC jalgpallurid peale kõnealust mängu kahenädalasse karantiini hotelli ühestesse tubadesse.

Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak mõistab ettevaatusabinõude tähtsust ja Nõmme Kalju FC mängijate karantiinikohustust, kuid näeb võimalust mängu toimumiseks: „Saame aru ja oleme tänulikud, et Eestis terviseameti poolt kehtestatud reeglid on hoidnud nakatumise taseme meie riigis madalana ja mõistame ettevaatusabinõude vajalikkust. Samas on mõlemad meeskonnad Tallinnas, nad on pidanud ametliku treeningu ja osalenud pressikonverentsil. Kõik nimetatud tegevused on peetud rangeid reegleid jälgides ja kui meeskondade omavaheline kokkupuude väljakul mängu ajal välja arvata, on muud kontaktid meeskondade sees juba toimunud ja mängu toimumine mingeid lisakontakte ei loo. Samuti on UEFA reegleid järgides võimatud mistahes kokkupuuted väljapoole meeskonda. Mängijate täiendav testimine ja Nõmme Kalju FC mängijate tavapärasest rangemasse karantiini viimine mängujärgselt viiksid haigestumiskolde tekkimise või laienemise tõenäosuse miinimumini.”

UEFA reeglite kohaselt, kui euromängus osalema pidanud meeskonnas avastatakse koroonaviirus ja kohalikud ametivõimud määravad ühele või mõlemale võistkonnale karantiini, on võimalik mängu edasilükkamine – Euroopa liiga esimese eelringi matš peab toimuma hiljemalt 12. septembril.

Kui edasilükkamine pole võimalik, määratakse meeskonnale, kes mängus osaleda ei saa, tehniline kaotus. Praeguse olukorra teeb aga eriti keeruliseks, et mõlema meeskonna mängijad on terviseameti poolt kuulutatud lähikontaktseteks ehk kumbki tiim ei tohiks väljakule tulla.

Olenemata euromängu toimumisest lükkas EJL juba edasi kaks nädalavahetusl toimuma pidanud koduse meistriliiga 19. vooru mängu: Nõmme Kalju FC – Tallinna JK Legion ja Tallinna FC Flora – Viljandi JK Tulevik. Nende asemel mängitakse laupäeval, 29. augustil kell 19 A. Le Coq Arenal ette ära 23. vooru matš Flora ja Legion vahel.

Seoses isolatsioonikohustusega ei ole võimalik Nõmme Kalju esindusmeeskonna mängijate osalemine Eesti meeste ja U21 koondise kogunemistel septembrikuises koondisemängude aknas. Viljandi JK Tuleviku mängijad saavad koondisega liituda, kui läbivad 31. augustil koroonaviiruse testi ja see osutub negatiivseks.