Tänane pressikonverents: vasakul Nõmme Kalju president Kuno Tehva, paremal EJLi avalike suhete osakonna juhataja Mihkel Uiboleht.Foto: Kadi Parts
Jalgpall
27. august 2020, 15:11

Lisatud valitsuse esindajate esialgsed kommentaarid!

EUROMÄNG JÄÄB ÄRA: valitsus ei andnud Nõmme Kalju matšile eriluba (1)

Täna hommikupoolikul toimus Eesti Jalgpalli Liidus pressikonverents, kus liidu ja Nõmme Kalju esindajad teatasid, et täna õhtul toimuma pidanud Nõmme Kalju Euroopa liiga mängu otsustamine on Eesti Vabariigi valitsuse pädevuses. Pärastlõunal teatas EJL pressiteate vahendusel, et mäng jääb siiski ära.

EJLi pressiteade täismahus:

„Mängu ei toimu, sest terviseameti hinnangul on mõlemas võistkonnas positiivse koroonaviiruse proovi andnud inimese lähikontaktsed, kes peavad viibima isolatsioonis 14 päeva. Kõigi lähikontaktsete koroonaviiruse proovid on olnud negatiivsed.

Terviseameti hinnang põhineb faktil, et üks laupäeval, 22. augustil Nõmme Kalju FC eest Premium liiga mängus osalenud jalgpallur andis positiivse koroonaviiruse proovi nii pühapäeval, 23. augustil kui ka teisipäeval, 25. augustil, sama mängija poolt esmaspäeval, 24. augustil antud koroonaviiruse proov oli negatiivne; samuti asjaolul, et üks NŠ Mura eest laupäeval, 22. augustil Sloveenia liiga mängus osalenud jalgpallur andis positiivse koroonaproovi esmaspäeval, 24. augustil.

Mis saab täna toimumata jäävast mängust edasi, otsustab UEFA.

EJLi pressikonverentsil ja selle eel:

Nõmme Kalju peaks täna õhtul kell 17.30 võõrustama Sloveenia klubi Murat, ent mõlemast meeskonnast on üks mängija andnud positiivse koroonaviiruse proovi. Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) avalike suhete osakonna juhataja Mihkel Uiboleht selgitas, et viimastel päevadel on nii alaliit kui Nõmme Kalju klubi olnud terviseametiga tihedas suhtluses. Eile õhtul andis amet EJLile teada, et nende hinnangul euromängu pidada ei tohiks. Kui alaliit täna hommikul terviseametiga kokku sai, saadi uue infona teada, et lõpliku otsuse saab langetada ainult Eesti Vabariigi valitsus.

„Kuna oleme terviseametiga olnud tihedas suhtluses, tuli meie jaoks teatud määral üllatusena, et neil polegi mängu toimumise osas midagi otsustada. Tulenevalt Eesti seadustest on ainuke instants, kes saaks erandi teha, meie vabariigi valitsus. EJL pöördus täna hommikul läbi kultuuriministeeriumi valitsuse poole ja palus võimalust erandiks, et saaksime ära pidada tänase mängu ja ka teisi tulevasi rahvusvahelisi mänge,“ selgitas Uiboleht.

EJLi avalike suhete juht nentis, et kuigi nende koostöö terviseametiga on olnud produktiivne, oleks praeguse olukorra muutnud lihtsamaks asjaolu, kui terviseamet oleks EJLi informeerinud varasemalt, et nende poolt pole otsust oodata. „Kui oleksime seda infot varem teadnud, oleks see protsess läinud valutumalt ega oleks jäänud nii hilja peale,“ sõnas Uiboleht.

Niisiis on mängu toimumine hetkel veel lahtine. Uiboleht selgitas pressikonverentsil, et ta ei oska öelda ühtegi kellaaega, mis ajaks võiks valitsus täna oma otsuse teha. „Mängu ei toimu, kui pole valitsuse otsust erandi kohta,“ rääkis Uiboleht. „Keegi ei hakka seaduseid rikkuma. Kui valitsuse otsus erandi tegemise osas on negatiivne või seda enne mängu ei tule, siis mängu ei toimu.“

Peaminister Jüri Ratas sõnas valitsuse pressikonverentsil, et erandisooviga pöördus tema poole EJLi president Aivar Pohlak. „See olukord on väga keeruline. Kui [mõlemas] meeskonnas on haigestunu sees – ma küll ei kujuta ette, kuidas me ütleme, et pole...“ andis peaminister mõista, et erandi tegemine tundub keeruline.

Sotsiaalminister Tanel Kiik ütles, et kui ei ilmne täiendavaid asjaolusid, mis erandi tegemise kaalukaussi positiivse poole peale kallutaks, on mõistlik mäng edasi lükata.

Nõmme Kalju president Kuno Tehva kinnitas omalt poolt, et nende klubi on mängu toimumiseks igati valmis. „Oleme Kalju poolt öelnud, et teeme endast kõik, et see mäng toimuks,“ rääkis Tehva. „Väga tahame ja oleme selleks vägagi valmis. See mäng on tähtis nii Murale kui Kaljule ja oleks aus, kui edasipääseja selguks ikkagi jalgpalliplatsil.“

Kaljut on testitud kahel korral

Nõmme Kalju peaks täna õhtul võõrustama Euroopa liiga esimese eelringi kohtumist, kus Eesti klubi vastaseks on Sloveenia meeskond Mura. Mõlemad meeskonnad pidasid oma koduliigades mänge 22. augustil ning selle järel andis mõlemast tiimist üks mängija positiivse koroonaviiruse proovi. Kalju president Kuno Tehva selgitas täna, et positiivse proovi andnud mängija saadeti esimese testi järel kordustestile, mis 23. augustil osutus negatiivseks. See ei olnud aga Kaljule piisavaks kindluseks, et mängija tõepoolest terve on.

„Pärast negatiivset testi saime Terviseametilt kirjaliku loa, et see mängija võib mängida,“ rääkis Tehva. „Seadsime omalt poolt esimesele kohale tervise ning saatsime ta testi tegema veel ühe korra. Sealt saime tema kolmanda vastuse, mis oli positiivne, aga me ei peitnud seda,“ andis Kalju president mõista, et kuigi klubi soov euromängu pidada on suur, ei hakatud selleks inimeste tervist ohtu seadma.

Kalju poolt positiivse proovi andnud mängumees eraldati koheselt võistkonnast, ülejäänud mängijad on samuti välismaailmast eraldatud olnud: Tehva sõnul elatakse juba 20. augustist hotellis ja mängijatel oma perekondadega kokkupuuteid pole. Sealjuures polnud sellise isolatsiooni põhjuseks isegi mitte koroonaviirus, sest sellest sai klubi teada paar päeva pärast hotellikolimist, vaid Kalju presidendi sõnul valmistutakse euromängudeks niimoodi isolatsioonis olles igal aastal.

Juba kaheksandat päeva isolatsioonis olevatele Kalju mängijatele ning personalile on selle aja jooksul tehtud kaks koroonatesti: sel esmaspäeval ja teisipäeval. Neist esimene oli sealjuures klubi endapoolne soov ja algatus, teisipäevane testimine oli Euroopa jalgpalliliidu (UEFA) nõue. Kõigi testitud mängijate proovid olid negatiivsed. Tehva rõhutas sedagi, et koduliiga kohtumise järel positiivse proovi andnud mängijal ei ole seni esinenud ühtegi haigussümptomit.

Sloveenlased on üllatunud

Nõmme Kalju mängija positiivne koroonaproov on aga ainult pool murest, sest isegi juhul, kui Eesti klubi mängija poleks positiivset proovi andnud, oleks Eesti Vabariigi valitsuse eriluba ikkagi vaja läinud, sest positiivse proovi andis ka Mura mängija. Uibolehe sõnul on sloveenlased öelnud, et käitusid vastavalt oma terviseameti reeglitele: positiivse proovi andnud mängija ja tema lähikontaktne suunati isolatsiooni, aga ülejäänud meeskond lendas Eestisse. Uiboleht lisas, et Mura mängijaid testiti enne äratulekut Sloveenias, kuid Eestis pole nad koroonaviiruse testi teinud.

Tehva sõnas omalt poolt, et koostöös Terviseametiga on temani jõudnud info, et sloveenlased käitusid valesti, sest oleksid pidanud Eesti osapoolt oma mängija positiivsest proovist teavitama. „Terviseamet ütles, et nad oleksid pidanud meid informeerima, et lennukisse istus seltskond, kellel oli positiivse proovi andnud mängijaga lähikontakt. See oli protokolli viga,“ nentis Kalju president.

Hetkel viibivad sloveenid sama suures teadmatuses kui Kalju mängijad ning Uibolehe sõnul on see neile tekitanud rohkelt stressi. „Täna on nad olnud väga-väga mures ja üllatunud, ka Sloveenia jalgpalliliit on pöördunud otse meie poole,“ rääkis Uiboleht. „Nad on väga mures ega oodanud sellist asjade käiku. Nad olid enda jaoks mõelnud nii, et kui neil on luba Sloveeniast lahkuda, siis on kõik korras. Samas on ju mõistetav, et kui reisid teise riiki, pead arvestama tingimustega, mis kohalik riik on kehtestanud. Sloveenia terviseamet ei saa Eestis midagi dikteerida. Ent eks tuleb mõista nende üllatust ja ärevust.“

Euromängu ärajäämine võib ära jätta ka muud mängud

Uiboleht rääkis, et EJL on olnud suhtluses ka UEFA-ga, kelle egiidi all tänane euromäng toimuma peaks. „Nende huvi on, et mäng toimuks,“ kinnitas EJLi avalike suhete osakonna juhataja. Ta lisas, et kui tänane mäng valitsuse otsusega ära jääb, võib see kaasa tuua laiema mõju ehk tähendada ka koondisemängude ärajäämist. „Keskkond peab olema selline, et rahvusvahelisi mänge oleks võimalik mõistlikul moel läbi viia. UEFA on andnud mõista, et kui Eestis pole võimalik rahvusvahelisi mänge pidada, paneb see kahtluse alla mitte ainult euromängud, vaid kõik rahvusvahelised mängud: meeste- ja naistekoondiste mängud, U21 valikmängud,“ lisas ta.

Kui tänane mäng peaks ära jääma, tuleb EJLil ja Kaljul astuda järgmised sammud, kuid Uiboleht neil veel peatuda ei tahtnud, sest olukord on endiselt nii lahtine. Nii Uiboleht kui Tehva rõhutasid, et kuigi mõlemas meeskonnas on üks positiivse koroonaproovi andnud mängija, on UEFA koostanud rahvusvahelisteks mängudeks nii karmid protokollid, et nakatumisoht on viidud miinimumini ja seetõttu võiks mängu täna siiski ära pidada.

„UEFA on Euroopa tippspetsialiste kaasates välja töötanud juhendid, mis on karmimad, kui ühelgi teisel alal. Hästi oluline on see, et nii tänane mäng kui muud kohtumised – ka näiteks koondisemängud – toimuvad ilma publikuta. Seega on oht plahvatusliku haiguskolde tekkimiseks viidud miinimumini,“ rääkis Uiboleht.

Ka Tehva lisas, et jalgpallis on suudetud olukorda väga hästi kontrollitult hoida. „UEFA on oma „Tagasi jalgpalli juurde“ programmiga loonud mulli, mis on totaalselt turvaline. Minu hinnangul on tänase mängu edasilükkamine keeruline, sest siis peavad mängijad jälle tagasi lendama, läbi lennujaamade liikuma jne. Keegi meist ei tea, kas praegune olukord on ohtlik või mitte: ei siin saalis istudes ega siis, kui Rally Estoniale lähed. Aga jalgpallikeskkond on hoitud totaalse kontrolli all,” andis Kalju president mõista, et tema on igal juhul mängu toimumise poolt.

„See pole vaid üks mäng. Kõik klubid, kes selles sarjas kaasa teevad, elavad selle ühe, kahe, kolme, nelja mängu nimel terve aasta. Seetõttu oleks hea, kui saaks süveneda detailidesse, mitte võtta seda ainult jalgpallimänguna, mida on lihtne ära jätta,“ vihjas Tehva sellele, et valitsus võiks otsuse langetamisel vaadata laiemat pilti.

Kui valitsus otsustab tänase euromängu ära jätta, on võimalik seda pidada kuni 12. septembrini, mis on UEFA poolt määratud viimane tähtaeg nende mängude pidamiseks. Tehva ütles, et kuivõrd täna on olukord alles lahtine, siis tuleviku ja võimaliku edasilükkamise peale veel mõeldud pole.