Nõmme Kalju jalgpalluridFoto: Stanislav Moshkov
Spordiblogi
27. august 2020, 19:05

Viljar Voog | Oo, kõikvõimas terviseamet, miks sa küll lörtsid täiesti adekvaatsel põhjusel Nõmme Kalju päeva?! (3)

Kas terviseamet eksis, kui keelas ära Nõmme Kalju ja sloveenlaste NŠ Mura euromängu toimumise? Jah, sest jättis neljapäeva lõunaks veel ukse irvakile võimalusega, et valitsus võib nende otsuse ümber muuta. Sõnum oleks pidanud kohe algusest peale olema jäik ja vankumatu: mõlemas meeskonnas on antud positiivne koroonatest, mängu ei toimu!

Alustame faktidest.

Nõmme Kalju esindusmeeskonna liige andis 23. ja 25. augustil positiivse koroonaproovi.

NŠ Mura jalgpallur test osutus positiivseks 24. augustil, Eestisse mees ei reisinud, kuid klubi ei teavitanud tema haigusest ka siinseid osapooli.

Ükski teine mänguga seotud isik pole positiivset koroonaproovi andnud.

Kas esimesed kaks tõika kaaluvad üles kolmanda? Jah, absoluutselt. Seda on jalgpallisõpradel kindlasti ebameeldiv kuulda, aga me elame pandeemiaajastul ja varem loogilisena tundunud arvutused enam ei kehti.

Mäng pidanuks niigi toimima tühjade tribüünide ees, meeskonnad elavad niigi mullis, sloveenid on juba ju kohal ja kui nad poleks jalgpallurid, poleks keegi neilt testi küsinud ega karantiini jäämist oodanud – miks ei võiks siis seda mängu ikkagi ära pidada?

Vastus on väga lihtne ja ühtib nende inimeste selgitusega, kes iga nädal lotopileteid ostavad: igaks juhuks. Tõenäosus, et mõni Kalju või Mura mängija, kohtunik või keegi korraldajatest haigestuks koroonaviirusesse just nende 90 või 120 minuti jooksul, mis kulub Euroopa liiga teise eelringi saaja välja selgitamiseks, on väike, aga mõlemast meeskonnast avastatud viirus on seda kordades kergitanud. Ja inimeste tervisega ei mängita.

Aga kui küsida vastupidi: mida kaotatakse sellega, et mängu täna, neljapäeval, 27. augustil, ei peeta?

Kalju president Kuno Tehva ja ka jalgpalliliidu esindajad on mõlemad välja käinud võimaluse, et edaspidi ei luba UEFA enam Eestis rahvusvahelisi mänge, ka koondistele, korraldada, sest siinsed koroonareeglid on liiga karmid. Selline mõttekäik on vastik. FC Flora sai ilusti oma traditsioonilise Meistrite liiga kaotuse koduseinte vahel kätte ja polnud reeglitega mingeid probleeme. Praegu lihtsalt otsustas terviseamet, et mõlemast meeskonnast avastatud viirus on piisavalt suur terviserisk, et mängu mitte pidada.

Kas kaotatakse raha? Midagi kindlasti. Kui mingil arusaamatul põhjusel peaks võõrustajameeskond Kalju saama tehnilise kaotuse, siis võib-olla päris palju raha, aga üldiselt peaks Kalju hoolitsema mängu taaskorraldamise pärast ja sloveenid tellima Tallinnasse naasmiseks uue tšarterlennu (esimese lennu eest tasus UEFA).

See ongi kõige olulisem tänase otsuse kohta: Kalju-Mura mängu ei jäetud ära. See jäeti PRAEGU ära. UEFA on senini üritanud igal võimalusel koroona tõttu ära jäänud matše – ega meie pole esimesed – ümber paigutada ja Euroopa alaliidu reeglite kohaselt on esimese eelringi mängude ära pidamiseks aega 12. septembrini. Isegi kui mõlemad meeskonnad veedaksid järgmised kaks nädalat karantiinis, jõuaks tahtmise korral ikka edasipääseja välja selgitada. Uue mängupäeva võib kokku leppida ka varasemalt ja väljakule saata pallurid, kasvõi reservmeeskonnast, kes pole nakatunute lähikontaktsed (selleks loeb terviseamet kõiki vutimehi, kes osalesid 22. augusti matšides – Kalju võidumängus Viljandi Tulevikuga ja Mura Sloveenia liiga kohtumises.)

Muidugi oleks kõige mugavam olnud mäng nüüd ära pidada, kuid pidada selle edasilükkamist millekski arusaamatuks on ilmselge liialdus. Nüüd peavad lihtsalt osapooled leidma lahenduse, mitte tegelema terviseameti või erandi tegemisest keeldunud valitsuse süüdistamisega.

Ebapädev on ka jonnimine teemal „aga miks siis rallit tohib sõita, kui jalgpalli mängida ei lubata“. Rallimaailmas pole keegi teadaolevalt positiivset koroonaproovi andnud.

Muidugi peaks ka Rally Estonia toimuma rahvatervise huvides pealtvaatajateta, kuid seal eestlastele Ott Tänaku eeldatava võidu emotsiooni pakkumine on poliitikutele piisavalt suur ahvatlus järgmise aasta kohalike omavalitsuste valimiste eel, et rallile tehakse vajadusel erandeid ka vastu terviseameti soovitusi.

Jalgpall, eriti klubijalgpall, on Eestis (pealtvaatajate huvi poolest) tasemel, mis neid erandeid tegema ei kutsu.