Andrus VeerpaluFoto: Joosep Martinson
Talisport
28. august 2020, 12:31

Norra ajakirjanik andis Andrus Veerpalule hävitava hinnangu: ta kasutas nõukogulikke meetodeid keelatud ainete näol (1)

Petter Northugi uimastiskandaali tõttu on murdmaasuusatamine praegu Norras väga suure tähelepanu all ja selle valguses püstitas Dagbladeti ajakirjanik Esten O. Sæther ka Andrus Veerpalu temaatika.

Tunnustatud ajakirjaniku sõnul on uimastisõltuvust tunnistanud Northug küll väga sügavalt eksinud, ent Veerpalu juhtumiga ei saa kokaiiniskandaali kuidagi võrrelda. Norralane vedas alt iseennast, eestlane oma rahvast.

Sæther meenutas Dagbladeti veergudel, kuidas Veerpalu rääkis Vancouveri OMi eel, et vajab edu saavutamiseks ka konkurentide abi, kellest ta loodab kõva tempot. Ajakirjaniku sõnul jättis Veerpalu aga rääkimata, kuidas ta oli rahvast kõik need aastad petnud – tõusnud läbi pettuse rahvusimeks ja saanud Eesti keskmisest kaheksa korda suuremat palka.

„Peatreener Alaver oli seda spordiala juhtinud nõukogude ajast alates. Hiljem on selgunud, et enne skandaale Veerpalu perekonnaga kasutas ta tõenäoliselt nõukogulikke meetodeid keelatud ainete näol,“ salvas Sæther.

Sætheril on hea meel, et Veerpalu jäi pärast Vancouverit kasvuhormooni kasutamisega vahele, kuna siis langes mask ja Eesti rahvas sai tegelikkusele jälile. Ajakirjanik märgib aga, et hoolimata vahelejäämisest teatud ringkondades toetus jätkus, rühm Eesti teadlasi asus suusakangelast päästma ning lõpptulemus lõhnas kahtlaselt.

„Spordiarbitraaž ei nõustunud WADA kasvuhormooni piirväärtuse arvutusega ja vabastas Veerpalu süüst, kuigi ka kohtuotsuses rõhutati, et on palju märke, mis näitavad, et tegelikkuses suusataja siiski pruukis kasvuhormooni,“ imestas Sæther.