Georgi Tunjov mängus AC Milani vastuFoto: AFP/Scanpix
Jalgpall
28. august 2020, 14:24

Karel Voolaid kutsus Tunjovi esimest korda koondisesse: kokku saamine andis kindlust, et midagi temas on (1)

Eesti meeste jalgpallikoondis alustab septembris UEFA Rahvuste liigat, kui kohtutakse Gruusia ja Armeeniaga. Koondise peatreener Karel Voolaid avalikustas nimekirja 24 mängijast, kes kogunevad esmaspäeval.

Kui erinevatel põhjustel jäävad koondise juurest eemale ründaja Erik Sorga, vasakäär Siim Luts, väravavaht Marko Meerits ja vasakkaitsja Artur Pikk, siis koondisesse on kutsutud näiteks sel aastal korduvalt Serie As platsile saanud Georgi Tunjov, kes võib saada kirja esimesed mängud sinisärgis. Potentsiaalsed debütandid on ka väravavahid Karl Jakob Hein (Londoni Arsenal) ja Karl Johan Pechter ning vasakkaitsja Henri Järvelaid.

Voolaid kinnitas tänasel pressikonverentsil, et oleks Tunjovi juba kevadel koondisesse kutsunud, kuid märtsikuised mängud Uus-Kaledoonia ja Leeduga jäid koroonaviiruse pandeemia tõttu ära. Praegu pääses ta nimekirja kindlalt. 

"Ma täpselt ei mäleta, mis oli, aga mõtlesin kevadel panna vanemad mängijad natuke surve alla ja kevadel pigem noortega mängida," arutles Voolaid. "Et noored oleks natuke sisse mängitatud, kui vanakesed ütlevad enne Balti turniiri, et neil on pere ja see ja too. 

Ma arvan, et ta oleks kaks akent juba ära olnud. Sain temaga üle pika aja uuesti füüsiliselt kokku, see andis mulle kindlust, et midagi temas on. Telefonis sain ka aru, et ta tahab, aga kaks ja pool tundi koos olles saad aru, mida ta tegelikult on viimasel ajal teinud, et saada selleks [kes ta praegu on] ja milleks ta veel tahab saada." 

Väravavahtide osakonnas tegi oma korrektiivid koroonaviirus. Treenerite esimene valik olnuks (suvalises järjekorras) Matvei Igonen, Meerits ja Karl-Romet Nõmm (Viljandi Tulevik), kuid Meeritsat ja Nõmme ei saanud kutsuda seoses ühe Kalju mängija positiivse koroonaprooviga. Nõmme puudutab see sedakaudu, et Tulevik kohtus Kaljuga 22. augustil Premium liiga raames. Tolles matšis osales ka hiljem kaks korda positiivse proovi andnud Kalju mängija.

USAs mängiva Sorga liitumine oli viimase hetkeni lahtine, kuid lõpuks jäi ta klubi juurde. Põhjuseid on laias laastus kaks: MLSis pole praegu koondisepausi ja Sorga pidanuks Euroopast naasnuna jääma kohustuslikku karantiini.

"Olen Erikuga vaimse toe poole pealt suve jooksul päris palju pikki kõnesid pidanud," lausus Voolaid. "Ta oli veel nädal aega tagasi valmis lennuki peale astuma. Segadust ja suhtlust klubiga oli palju, mis polnud Eriku jaoks kerge. Koroonaperiood on Eriku karjäärile pannud esialgu päris korraliku põntsu. Loodetavasi ronib ta august korralikult välja. Trenni teeb ta korralikult, aga pole seda ametlikes mängudes saanud näidata."

Paide vasakäär Siim Luts jäi eemale komplekssel põhjusel. "Lutsuga suhtlesime täna hommikul. Tema hinnang enda konditsioonile, mis puudutab vigastusest tagasitulekut, pole piisav. On ka teatud perekonnaga seotud nüansid, mida mina ei kommenteeriks," selgitas Voolaid.

Itaalia kõrgliigas mängiv keskkaitsja Ragnar Klavan teatas talvel, et keskendub edaspidi klubikarjäärile, kuid see ei tähenda koondisega lõpparve tegemist. Kui kaugel või lähedal tema liitumine seekord oli?

"Ragnariga rääkisin vahetult enne, kui ta Eestisse tuli," alustas Voolaid. "Ta oli lühikest aega Eestis, meil ei õnnestunudki kokku saada, aga rääkisime ikka väga pikalt. Isegi Tallinna Kalevi asjadest. Ta juba vaatab-mõtleb, kuidas oma karjääri lõppfaasi võimalikult hästi genereerida, et Tallinna Kalevi tegemised, klubi ja pere tasakaalus hoida. Ta on valmis meid aitama, kui on väga-väga häda käes, aga ma ei tea, mida see täpselt tähendab. Hästi lühidalt on seis sama, et ta keskendub oma karjääri lõppfaasist maksimumi võtmisele."

Allolevat nimekirja sirvides võib nii mõnelgi tekkida küsimus, miks on pundis Flora ääremängija Frank Liivak, kes pääses Premium liigas viimati Flora algrivistusse 8. juulil ega pole tänavustel meistrivõistlustel löönud ühtki väravat.

Voolaidi selgitus: "Ta oli mu valikus ka eelmisel sügisel ja ka kaks aastat enne seda. Usun temasse jätkuvalt ja tean, et ta paneb kõik mängu mitte minu, vaid selle võimaluse eest, mis talle antakse.

Võimalik, et meil on vaja ka selliseid lugusid Eesti koondisesse. Arvestades, et meil pole praegu väga palju mängijaid välismaal ega väga suuri staare. Tema kui persoon vajab minu hinnangul tuge ja usku. Aeg näitab, et kas õigustab, aga tänasel päeval usun temasse."

Tulenevalt koroonaviiruse pandeemiast on korralduslik pool seekord vähe teistsugune. "Enne, kui mängijad saavad koondisega liituda, peavad kõik nii Eestis viibivad kui ka välismaalt tulevad negatiivse koroonatesti," sõnas jalgpalliliidu infojuht Mihkel Uiboleht tänasel pressikonverentsil. "Sama kehtib personali kohta. Lisaks testitakse nii personali kui ka mängijaid enne mängu Gruusiaga – see on siis UEFA ametlik test – ja enne mängu Armeeniaga, et oleks võimalik Armeeniasse sisse pääseda takistusteta ja mängida.

Armeeniasse lendame tšarteriga. See on kõrge nakatumisriskiga riik, aga oleme UEFA reeglitele vastavalt isolatsioonis, nii-öelda mullis. Sama on ka Eestis. Tavaliselt saavad mängijad olla üks-kaks päeva väljaspool treeninguid koos lähedastega, seekord lähme kohe terve võistkonnaga hotelli."

Eesti koondis võõrustab Gruusiat Tallinnas A. Le Coq Arenal 5. septembril kell 19.00 ja Armeeniaga mängitakse võõrsil 8. septembril. Mängud peetakse pealtvaatajateta. Tõsi, pärast eile ära jäänud Nõmme Kalju euromängu on kerkinud üles küsimus, kas Gruusia mäng saab üldse Tallinnas toimuda. Uibolehe sõnul suhtlus erinevate ametkondadega käib. "Praegu pole põhjust öelda, et mäng ei toimu Eestis," sõnas ta. 

Eesti koondise koosseis Gruusia ja Armeenia vastu:

Väravavahid:
Matvei Igonen (02.10.1996) – Tallinna FC Flora 3/0
Karl Jakob Hein (13.04.2002) – Londoni Arsenal (ENG) 0/0
Karl Johan Pechter (02.03.1996) – Tartu JK Tammeka 0/0

Kaitsjad:
Taijo Teniste (31.01.1988) – Bergeni Brann (NOR) 77/0
Karol Mets (16.05.1993) – Stockholmi AIK (SWE) 61/0
Ken Kallaste (31.08.1988) – Tallinna FC Flora 45/0
Nikita Baranov (19.08.1992) – Karmiotissa FC (CYP) 38/0
Joonas Tamm (02.02.1992) – Tšernigivi Desna (UKR) 35/3
Märten Kuusk (05.04.1996) – Tallinna FC Flora 2/0
Michael Lilander (20.06.1997) – Tallinna FC Flora 2/0
Henri Järvelaid (11.12.1998) – Vendsyssel FF (DEN) 0/0

Poolkaitsjad ja ründajad:
Konstantin Vassiljev (16.08.1984) – Tallinna FC Flora 119/25
Sergei Zenjov (20.04.1989) – Karagandõ Šahtjor (KAZ) 84/13
Henri Anier (17.12.1990) – Paide Linnameeskond 61/13
Ilja Antonov (05.12.1992) – Ararat-Armenia (ARM) 50/2
Henrik Ojamaa (20.05.1991) – Łódźi Widzew (POL) 43/1*
Mattias Käit (29.06.1998) – NK Domžale (SVN) 26/5
Rauno Sappinen (23.01.1996) – Tallinna FC Flora 25/2
Frank Liivak (07.07.1996) – Tallinna FC Flora 17/2
Mihkel Ainsalu (08.03.1996) – FK Lviv (UKR) 7/0
Mark Oliver Roosnupp (12.05.1997) – Tallinna FCI Levadia 7/0
Vladislav Kreida (25.09.1999) – Tallinna FC Flora 3/0
Vlasiy Sinyavskiy (27.11.1996) – Tallinna FC Flora 2/0
Georgi Tunjov (17.04.2001) – SPAL (ITA) 0/0

* – Ojamaa kuulub koosseisu vaid esimeses mängus Gruusia vastu, sest Poola esiliigas pole koondisepausi.