Möödunud aasta esikolmik (vasakult) Geraint Thomas, võitja Egan Bernal ja Steven Kruijswijk. Tänavu on neist stardis vaid Bernal.Foto: PA/Scanpix
Jalgrattasport
29. august 2020, 14:01

Täna algab Tour de France. Kas prantslaste pikk ootus saab läbi?

Laupäeval algab maailma populaarseim maanteerattasõit Tour de France. Prantsusmaa velotuur algab Vahemere rannikul Nizzas ning 20. septembriks jõuavad ratturid Pariisi. 

Võistluse marsruut on tavapärasest veidi erinev. Kui varasemalt jõuti Alpidesse velotuuri teises pooles, siis tänavu saabutakse sinna juba neljandal etapil. Kokku läbitakse 21 võistluspäeval umbes 3470 kilomeetrit.

Tour de France pidi algselt algama 27. juunil, kuid võistlus lükkas edasi seoses koroonaviirusega. Teisalt on tegu üle pika aja esimese suurvõistlusega, kuhu lubatakse pealtvaatajad. Paljude meelest on tuuri korraldava Amaury Sport Organisationi (ASO) otsus liialt rutakas, sest Prantsusmaa koroonanakatune arv näitab kasvu, kuid nad ise seda ei leia.

"Me oleme suurema jälgimise all kui iial varem," ütles võistluste direktor Christian Prudhomme. "See tuur saab olema taassünni ja majanduse taastumise sümbol."

Siiski on kasutusele võetud mitmed ettevaatusabinõud. Sõitjad läbivad pidevalt koroonateste ning meeskonnd on nii-öelda mullis, kuhu fännidel ligipääs puudub. Samuti loobuti poodiumil põsemusidest, mis asendatakse ametliku lilletseremooniaga. Kui mõne meeskonna kaks liiget annavad positiivse koroonaproovi, siis nad võidakse tuurilt eemaldada. Suurema puhangu juhul jäetaks terve võistlus pooleli.

Ärevad hetked elas üle Bora-Hansgrohe meeskond, kelle sõitja andis nädala alguses positiivse testi. Kuid kuna ta teine proov osutus negatiivseks, siis see jäi esialgu valehäireks.

Kas prantslaste pikk ootus saab läbi?

Tuuri suursoosikuks loetakse Ineose ridades sõitvat Egan Bernali, kes võitis võistluse möödunud aastal. Kolumbialasele peaks sobima ka tänavune rada, sest mägesid hakatakse ründama juba alates teisest etapist. Rada läbib nii Alpe kui Pürneesid ning tänavu on kavas vaid üks eraldistardist sõit ja sealgi ronitakse esimese kategooria tõusu.

2020. aasta Tour de France algab Nizzast. Foto: www.letour.fr

Tema peamiseks konkurendiks peetakse 2019. aastal Hispaania velotuuri Vuelta võitnud Primoz Roglicit (Team Jumbo–Visma). Kahetsusväärselt jäävad tänavuselt tuurilt eemale möödunud aastal poodiumi madalamatel astmetel lõpetanud Geraint Thomas ja Steven Kruijswijk. Kui viimast vaevab vigastus, siis britt Thomas lihtsalt ei mahtunud tiimi. Väga sügava koosseisuga Team Ineos pani välja hoopis möödunud hooajal Giro d’Italia võitud 27aastase Richard Carapazi, kes on Prantsusmaal stardis esimest korda.

Suured lootused on ka kodupublikul, kes hoiavad pöialt Groupama–FDJ meeskonnas sõitvale Thibaut Pinot’le. Tour de France’i eelmine prantslasest võitja oli 1985. aastal esikohal lõpetanud Bernard Hinault. Kuid pika võistluspausi ja kaootilise kalendri tõttu võib tuuril sündida varasemast enam üllatusi, mis on prantslaste lootusi ja ootusi kergitanud.

Suursoosik parimale sprinterile antavale rohelisele särgile on slovakk Peter Sagan, kes on antud arvestuse võitnud viimasest kaheksast aastast seitsmel. 

Eestlasi tänavu stardis pole. Maarjamaa kaks parimat ratturit Tanel Kangert ja Rein Taaramäe pole enda sõnul vormis ning jäid tuurile sõitvatest koosseisudest välja.