Kaader Nõmme Kalju fännitribüüünist ajal, mil publikut ei lubatud veel koroonaviiruse pandeemia tõttu staadionile.Foto: Stanislav Moshkov
Jalgpall
1. september 2020, 12:45

Jalgpalliliit võtab Kalju koroonakriisi juhtimise üle. Uiboleht: meie andmetel ei järginud meeskond korralikult isolatsiooninõudeid

Terviseamet teatas täna hommikul, et eelmise ööpäeva jooksul lisandus 20 positiivset koroonaviiruse proovi, millest kolm andsid Nõmme Kalju jalgpallurid. Pärastlõunal toimunud jalgpalliliidu erakorralise pressikonverentsi ajal selgus, et positiivse proovi on andnud ka neljas mängija ning poolteist tundi pärast seda oli nakatunute arv paisunud seitsmele. Rohkem see arv täna ei kasva, sest nüüd on kõik eilse testi tulemused teada. 

Probleem algas sellest, et üks Kalju jalgpallur puutus 19. augustil pereringis kokku nakatunud inimesega, kuid sai sellest teada alles 22. augustil pärast Premium liiga kohtumist Viljandi Tulevikuga, kus ta pahaaimamatult osales.

Too mängija andis positiivse koroonaviiruse proovi nii 23. augustil kui ka 25. augustil, sinna vahele mahtus ka 24. augustil antud negatiivne proov. Ülejäänud meeskond andis 23. ja 24. augustil negatiivse proovi. Kuivõrd Kalju valmistus tol ajal Euroopa liiga 1. eelringi mänguks Sloveenia klubi NŠ Muraga – mis pidanuks toimuma eelmisel neljapäeval Kadriorus, kuid lükkus sama juhtumi tõttu edasi –, elas Kalju meeskond juba 20. augustist saati Pirita Marina hotellis. 

Jalgpalliliidu infojuht Mihkel Uiboleht teatas täna keskpäeval toimunud erakorralisel pressikonverentsil, et alaliit võtab kriisijuhtimise enda kätte, sest nende andmetel pole Kalju meeskond järginud korralikult isolatsiooninõudeid. 

"Meie arusaamist mööda on hotellis toimunud mängijate vahelisi kokkupuuteid, teistmoodi ei saa viirus levida," sõnas Uiboleht ja vastas täpsustavale küsimusele, et jutt ei käi teiste meeste kokkupuutest juba varem positiivse proovi andnud mängijaga, vaid omavahel.

Paar tundi pärast pressikonverentsi selgus, et see mängija, kes andis positiivse proovi 23. augustil, lahkus võistkonna juurest alles 24. augusti hommikul, kui oli saanud teada positiivse vastuse, mitte 22. augusti õhtul pärast mängu Viljandi Tulevikuga, nagu oli seni teada.

Tulenevalt ülalkirjeldatust suunab jalgpalliliit Kalju mängijad oma kuludega reaalsesse isolatsiooni, kus nad ei puutu kokku meeskonnakaaslaste ega perega. Lisaks hakkab jalgpalliliit üle päeva testima neid mängijaid, kes andsid eile negatiivse proovi. See tähendab, et järgmine testimine toimub homme.

Uibolehe andmetel on positiivse proovi andnud meeste tervis korras ja neil pole isegi haigusnähtusid. Seda, kas nad on hotellis kokku puutunud ka teiste külastajatega, ei osanud ta ütelda.

Uiboleht osutas, et täiendav viirusepuhang seab tugeva löögi alla Kalju euromängu, mis peaks toimuma 10. septembril Budapestis. "Positiivse proovi andnud mängijad ei saa kindlasti osaleda, sest neil hakkab kehtima karantiiniperiood. Terviseamet tuvastab lähikontaksed, kelle jaoks on mäng samuti välistatud. Küsimus on selles, milline koosseis on võimalik kokku saada," sõnas Uiboleht.

Nii et tagantjärele oli ainuõige, et Kalju euromäng eelmisel neljapäeval ära jäi?  "Väga raske öelda," nentis Uiboleht. "Loomulikult on terviseameti seisukoht täitmiseks ja jalgpalliliit on seda aktsepteerinud. Kas [uus] viiruselevik on seotud sellega, mis toimus enne või pärast seda mängukuupäeva, on võib-olla võimatu välja selgitada."

Kaljuga 22. augustil liigamängu pidanud Viljandi Tulevik andis samuti eile täies koosseisus koroonaproovi. Kõigi tulemus oli negatiivne, mis tähendab, et Viljandi meeskond saab naasta tavapärasesse rütmi.

Uiboleht lisas, et jalgpalliliit keskendub nüüd sellele, et päästa Kalju hooaeg koduses liigas. Premium liiga jätkub pärast koondisepausi plaanipäraselt, kuid ilma Kalju meeskonnata, kes taasliitub meistrivõistlustega esimesel võimalusel. Võimalik, et mõne Kalju mängija jaoks lõppeb isolatsioon 4. septembril, nagu oli planeeritud enne täiendavaid positiivseid proove, kuid selle selgitavad välja terviseamet ja täiendavad koroonaproovid.

Laupäevast Eesti – Gruusia meestekoondiste Rahvuste liiga mängu Kalju juhtum ei mõjuta, sest selle klubi mängijaid seekord Eesti koondises pole.