Maksim Lipin.Foto: jalgpall.ee
Doping
1. september 2020, 17:00

Jooksujalu dopinguküttide eest põgenenud Legioni jalgpalluri põhjendus: tuju oli paha ja naine lastega ootas

Augusti alguses pärast Eesti jalgpalli meistriliiga mängu dopingukontrollist proovi andmata põgenenud (nüüdseks endine) Tallinna Legioni mängija Maksim Lipin (28) sai Eesti Antidopingult nelja-aastase võistluskeelu. Mehe põhjendused säärasele teguviisile polnud adekvaatsed. 

Lipin oli üks neljast jalgpallurist, kes pidi 1. augustil pärast Premium liiga 15. vooru kohtumist Legion – Paide linnameeskond andma rutiinse dopinguproovi. Selle asemel otsustas ta pärast kaht tundi prooviruumis viibimist sõna otseses mõttes joostes Kadrioru staadionilt põgeneda.

"Ta istus seal kaks tundi, sest omal väitel polnud tal vedelikukaotuse tõttu anda piisavat kogust uriini," selgitas Eesti dopinguvastase distsiplinaarkolleegiumi esimees Margus Mugu Õhtulehele. "Seda juhtub. Aga ta kasutas ära selle momendi, et küsis dopingukontrolli isikult täiendavat veepudelit – ta oli enne juba ühe pudeli saanud – ja kui isik läks pudelit tooma või keeras korra selja, ma täpselt ei tea, siis ta lasi jalga. Pärast selgus, et eelmine pudel polnud ka tühi, mis tähendab, et see oli ette kavatsetud. Aga see pole oluline. Oluline on, et ta lahkus proovi andmata ja ongi kõik."

Millega Lipin seda põhjendas? "Ta viitas asjaoludele, mis polnud seotud dopinguproovi võtmisega. Tuju oli paha, sest nad said mängu 0 : 3 pähe. Ta sai vähe mängida. Tal on treeneriga kehvad suhted. Naine lastega ootas, nad pidid linnast välja sõitma, aga ta oli seal ruumis juba kaks tundi istunud," vahendas Mugu.

Ta lisas: "Minu seisukoht on see, et dopinguproovist keeldumist ei ole võimalik mitte millegagi põhjendada. Sportlane lihtsalt peab selle andma. Isegi, kui ta ütleb, et sai sel hetkel teada, et kogu tema pere on autoõnnetuses surma saanud, ka see ei vabasta kahjuks. Reeglid on reeglid. Siis võib kaalumisele tulla karistuse kergendamine. Üldiselt on keeldumine täpselt sama raske dopingureegli rikkumine kui positiivne proov. Neid vaadeldakse samaväärselt."

Legioni peatreener Denis Belov tõdes kuu aja eest Õhtulehele, et ju oli Lipinil põhjust põgeneda. Mugu ütles, et neil puudub selle kohta informatsioon.

Eesti dopinguvastane distsiplinaarkolleegium määras Lipinile nelja-aastase võistluskeelu. Otsust on võimalik vaidlustada 21 päeva jooksul.