Kommentaar
4. september 2020, 18:52

Otto Oliver Olgo | Sügisel võiks elu olla natukenegi arusaadavam kui mängufilm „Tenet“

Christopher Nolani uusim kassahitt “Tenet” võib vaatajas tekitada tunde, et ta on rumal. Sügis võiks pakkuda rohkem selgust kui Teneti-tüüpi füüsikamõistatusi. 

Kui ekraanil juhtub korraga nii palju, mille võimalikkusest saavad heal päeval aru Tarmo Soomered, Neil DeGrasse Tysonid ja välisministri nõunikud, kes kirjutavad kärmelt valmis pressiteate teemal “Reinsalu: Eesti võiks Teneti ajamasinat kasutada okupatsioonikahjude välja arvutamiseks”. Pole siis ime, et kassahitti käiakse vaatamas mitu korda. Kui aru ei saagi, siis Laagna tee ega Kumu pole kunagi nii ilus välja näinud suurel ekraanil. 

Teneti keerukust saab võrrelda kaudselt ka näiteks Louis Freeh’ advokaadibüroo skandaaliga. Loed ja mõtled kaasa. Saad enam-vähem aru *pointist*, millele Eesti ja USA ajakirjanikud, välisministeerium, välisluureamet ning riigikogu erikomisjon viitavad - Freeh bürood ei saa usaldada. Ei saa aru, mille eest ikkagi büroole kolm miljonit eurot makstakse, aga loodad, et ühel päeval saab see selgemaks. 

Kui info on ajusoppides registreeritud, sünteesitud ja mälutud, tuleb esile sarnane reaktsioon, mis pärast “Tenetit”. Pisut segaseks jäi see värk. (Aga rahapesuskeemid ja -mured ongi keerulised.) Oletan, et osade inimeste jaoks jäid suve lõpus segaseks ka reaktsioonid Mikk Pärnitsa kleidile-kõnele ning reaktsioonide vähesus Postimehe endise peatoimetaja vulgaarsetele sõnumitele. Loomulikult saab kodanik tuletada, miks reageeriti nii ja miks naa.

Milles võiks selgus tulla

Kirjutan hoopis sellest, milles sooviks selgust sügisel. Ja mida saan teha, et selgus saabuks.

Soovin selgust, et mis saab Kredexi palgatoetustest. Kredexi juhi lahkumine peegeldas, et poliitikute ja ametnike visioonid Kredexi rollist ei klapi. Aga selgust on vaja, sest turismisektoris töötavate inimeste ringvõlgnevus jõuab kord lühema, kord pikema ringiga lõpuks teiste sektoriteni. Mul on variant oodata vastuseid ministeeriumilt-ajakirjanduselt, aga see tähendab kontrolli loovutamist. Pean koostama septembris lühiajalised lihtsustatud strateegiad eri variantide jaoks, et kindlustada enda pere heaolu. 

Soovin selgust, et milliste numbrite korral rakenduvad millised koroonapiirangud. Et ei tuleks enam sellist üllatust, kus elukaaslane läheb pika päeva lõpus sõpradega veini jooma ainult selleks, et tagasi tulla pettunult ja kurta: “Ei saanudki veini osta!” Järsku tuli eiteakust, näiliselt vaid päevase etteteatamisega otsus, et eri maakondades jõustuvad alkoholi müügipiirangud. Pean varuma veini ja täiendama kodukontorit, vajadusel kasutama sääste. Ennetama võimalikke piiranguid uuesti. Senine koostöö terviseameti juhtide ja valitsuse vahel ei viita, et selgivus paraneks. 

Soovin sügise jooksul selgust, et kas tõesti hakkavad poliitilised jõud majandus- ja tervisohu taustal tegelema jõuliselt abielureferendumiga. Või võidab terve mõistus ja lõhestav referendum jäetakse ära? Olen seda meelt, et kriisiajal peab enne suunama kõik ressursid tervishoiu ja majanduse käekäiku, mitte tegelema küsimustega, mille võib tugeva poliitilise tahte korral võtta ette nii-öelda “rahuajal”.

Kuigi ka siis sooviks teada rohkem kui aasta enne referendumit, et mis on see numbriline määr, mille täitmise korral võib eeldada, et mistahes-referendumi tulemust hakatakse jõustama? 100 000 häält? 300 000? Kas eeldatavalt jah/ei-küsimus peab saama vähemalt 70% “ei”- või “jah”-sõnadest või sobib ka 52% vs 48%? Ehk siis kui tugev peab olema rahva osalus ja meelsus referendumite puhul? Saan aru, et sügisel üritatakse need detailid paika panna. Jälgin sotsiaalmeedias-tavameedias uudiseid ning viin end õigusalaselt kurssi varasemate referendumitega, et aru saada referendumite jõustumise reeglitest. 

Soovin selgust, et kuidas võib koroonajuhtumite arvu suurenemine mõjuda pere- ja erialaarstide vastuvõtujärjekordadele. Sellega on lihtne - helistan oma perearstikeskusesse, hoian silma peal oma pere perearstikeskuste uudistel ning salvestan veebibrauseris ära haiglate uudisrubriigid ja olulise info lehed. 

Soovin selgust, et kas Playstation 5 pult tuleb Xboxilik, nagu sahistatakse. See võib mõjutada kodust elu omajagu, kui piirangud peaks tulema karmid. Lootkem, et ei tule ja rahakotti ei pea kergendama. Playstationi pulti peab varsti mõnes elektroonikapoes järgi proovima. 

Soovin selgust, et kellest saab NBA korvpalliliiga meister. Jälgin ekraanist play-offe ja elan kaasa, et võidaks mõni klubi, kes ei ole suurfavoriit. Suurfavoriit võib võita, kui peaks kuuluma lemmiktiimide hulka. Mõistagi. 

Soovin aru saada, miks Christopher Nolan tegi just “Teneti” ja miks ta tahtis ajamängudega minna nii pööraseks. Loen edasi Nolaniga tehtud intervjuusid ja Nolani kirjutisi. Küll ma kunagi mõistan. Nii hästi kui suudan. 

Rohkem soove ei olegi.