2018. aasta Tallonna Ironmani finiš.Foto: Tiit Tamme
Spordivaria
4. september 2020, 07:59

Tallinnas toimub triatloniaasta suursündmus, ühel Eestisse saabunud sportlasel tuvastati koroonaviirus

5. septembril Tallinnas toimuvad triatlonivõistlused võivad jääda ainsaks 2020. aastal toimuvateks Ironmani võistlusteks maailmas. Ennast tulevad proovile panema maailma triatlonieliiti kuuluvad PRO-võistlejad ning kohalikud eeskujud Märt Avandi, Robert Kitt, kes teevad esimest korda läbi täispika Ironmani distantsi, lisaks Martin Veismann, Rait Ratasepp ja Katrena Tenno. Seni on üks piiri tagant tulnud külaline on andnud positiivse koroonaviiruse proovi.

Laupäeval toimuvatele Ironmani võistlustele on kirja pannud ligi 1700 osalejat. Täispikal distantsil on 70 protsenti osalejatest välismaalased ja 30 kohalikud, poolpikal distantsil on enamik eestlased ja 30 protsenti välismaalased. Kõige rohkem osalejaid on Ühendkuningriikidest ja Soomest. Rohkem kui 80 protsenti osalejatest on mehed.

Eelmine Ironmani võistlus toimus aprillis ja väga suure tõenäosusega ei toimu 2020. aastal rohkem ühtegi võistlust kogu maailmas välja arvatud samal päeval toimuvad kaks 70.3 distantsi. Võistluse toimumine Eestis on saanud võimalikuks tänu siinsele vähesele nakatunute arvule ja väga heale koostööle valitsuse ja Terviseametiga. 

„Ironmani sündmusena on oma olemuselt oluliselt muutnud ja kohanenud nõudmisega üle maailma. Seetõttu näeb võistlus välja oluliselt erinev kui varem. Meie eesmärk korraldajatena on tagada osalejate turvalisus ja see, et iga võistluse läbinud osaleja emotsioon oleks ikka sama eriline kui varem,“ ütles korraldaja Ain-Alar Juhanson pressiteate vahendusel.

Välisriikidest tulevad võistlejad peavad tegema kaks koroonatesti ja kogu võistluskorraldust on muudetud nii, et samaaegselt ei viibiks samas kohas üle 150 inimese. Samuti tehakse kõigile võistlejatele alasse sisenemisel tervise skaneering.

2. septembril võetud proovide hulgast tuvastati riiki saabunud sportlasel positiivne COVID-19 tulemus. Vastavalt korraldaja ja Terviseameti poolt kehtestatud riskide maandamise plaanile testitakse kõiki punastest riikidest saabunud sportlasi. Positiivse tulemuse saanud sportlane on paigutatud karantiini ning kasutusele on võetud ametlikud protseduurid. Sportlane on eeskujulikult täitnud Terviseameti ja Ironmani Eesti tiimi korraldusi ning vastavalt ette antud juhistele oli ta karantiinis ka enne testi tulemuse saamist. Tänu tõhusale kontrollile ja eelnevalt planeeritud riski maandamisplaanile ei viibinud sportlane kordagi võistluskeskuses ega mõjuta seetõttu kavandatud sündmust.

IRONMAN Tallinn ja IRONMAN Tallinn 70.3 ajakava

Laupäev, 5. september 2020     

  • 6:24 IRONMAN 70.3 Tallinna start – PRO mehed Harku järve rand
  • 6:25 IRONMAN 70.3 Tallinna start – PRO naised Harku järve rand
  • 6:30 IRONMAN 70.3 Tallinna start – individuaalvõistlejad Harku järve rand
  • 6.55 IRONMAN 70.3 Tallinna start – meeskonnad Harku järve rand
  • 7:30 IRONMAN Tallinna start – individuaalvõistlejad Harku järve rand
  • 8:00 IRONMAN Tallinna start – meeskonnad Harku järve rand
  • 9:00 IRONMAN Expo Noblessner Shipyard
  • 9:00 Infolaud / kaotatud ja leitud asjad Noblessner Shipyard
  • 9:30 IRONMAN 70.3 Tallinna finišipidu Noblessneri sadam
  • 9:45 Esimene IRONMAN 70.3 Tallinna lõpetaja Noblessneri sadam  
  • 10:30 IRONMAN 70.3 Tallinna PRO naiste ja meeste lilletseremoonia Krusensterni väljak
  • 15:30 Viimane IRONMAN 70.3 Tallinna lõpetaja Noblessneri sadam
  • 15:30 IRONMAN Tallinna finišipidu Noblessneri sadam
  • 15:40 Esimene IRONMAN Tallinna lõpetaja Noblessneri sadam
  • 20:00 IRONMAN 70.3 Tallinna autasustamine Krusensterni väljak

5. septembril toimuv Ironman Tallinn võistluse võistluskeskus on Noblessneri kvartalis ja Lennusadama juures. Võistlus algab 3,8 kilomeetrise ujumisdistantsiga Harku järves, jätkub 180,2 kilomeetrise rattadistantsiga, mis viib osalejad pealinnast välja ümbruskonna asulatesse ja läbi linna Lennusadamasse ning lõpeb 42,2 kilomeetrise jooksumaratoniga, mis koosneb kahest ringist pealinna tänavatel. Samas toimub ka Ironman Tallinn 70.3 võistlus, kus osalejad läbivad poole lühema distantsi. Võistluse finiš on Noblessneri kvartalis.