Foto: Vicarious Visions / Activision
Esport
6. september 2020, 13:45

MULJED: rulamäng „Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2“ kandideerib kindlasti aasta parima tiitlile

Värskelt jõudis poelettidele kahest legendaarsest rulamängust koosnev kollektsioon, mis peaks tooma naeratuse igaühe näole, kes vähegi ekstreemspordist huvitub. Pettuma ei pea ka need täiskasvanud, kes pisikeste juntsudena originaalversioone mängisid ja samal ajal rulataja karjäärist unistasid.

„Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2“, nagu nimigi vihjab, koosneb seeria kahest esimesest teosest, mis esmakordselt nägid ilmavalgust PlayStationil (aastatel 1999 ja 2000). Vahepeal on merre aga ohtralt vett voolanud ning nii ongi vanad mängud täiesti uue ilme ja hingamise saanud.

Kontseptsioon pole õnneks aastatega muutunud. Mängijale antakse üks level, käputäis ülesanded ning kaheminutiline ajaaken, mille jooksul missioonid ükshaaval (või miks mitte ka kõik korraga) ette võtta. Nõutakse trikitades teatud punktisummade kogumist, erinevate esemete ja tähtede kogumist või spetsiifiliste trikkide tegemist selleks ettenähtud kohtades.


Realismi ja simulaatorite fännid peavad jätkuvalt pettuma. Täpselt nagu aastakümneid tagasi, sõidavad ka nüüd rulatajad täiskiirusel ilma, et peaks vahepea jalaga hoogu juurde lükkama. Rõhk on lõbul ning suurejoonelistel trikkidel, mitte rulakultuuri võimalikult täpne kujutamine.

Mängitavus on kiire ja lustlik. Ajapiirangu tõttu ei muutu üksi sõit üksluiseks. Pigem tekib hasart, et ühe kaheminutilise sõidu jooksul võimalikult palju korda saata. Rulatajate (keda mängus on ohtralt – tagasi on nii vanad tegijad nagu Tony Hawk ja Rodney Mullen kui ka mitu uut noort nägu) kontrollimine on lihtne ja sujuv, millele stabiilne kaadrisagedus ainult kaasa aitab.

Foto: Vicarious Visions / Activision

Olgugi, et tegemist on kahe esimese osa uusversioonide kogumikuga, on arendaja Vicarious Visions laenanud ka neile järgnenud mängudelt. Nii ongi võimalik teosest leida trikke, mida aastatel 1999-2000 mängus veel ei eksisteerinud.See aitab tasemetesse värskust tuua. Saab ju tuttavate rampide-reelingute suunas värske pilguga läheneda.

Mõlemad kogumiku teosed on saanud totaalse muutumise osaliseks. Visuaalselt näevad nii sõitjad kui ka tasemed fantastilised välja. Samas pole kannatanud tasemete disain ning vanemad fännid saavad enda lihasmälule lootma jääda – mälusoppidesse talletatud teed on sõidetavad tänini.

Mängu heliriba on perfektne kooslus rokist ja räpist. Kõrvadesse kostuvad nostalgilised helid, kuid – nagu sõitjategi puhul – on nende vahele segatud ka uuemaid muusikapalasid. Õnneks on tegemist aegumatu muusikaga ning Goldfingeri „Superman“ teeb tuju heaks mängija vanusest hoolimata.

Foto: Vicarious Visions / Activision

Kuigi „Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2“ on eelkõige nostalgiatoode, on tegemist ideaalse teosega, mis meelitaks seeria juurde ka uusi, noori fänne. Kollektsiooni äärmiselt kõrge kvaliteet annab lootust, et arendajad-väljaandjad niipea sarja manala teele ei saada ning ka noorema generatsiooni esindajates tärkab soov rulatajaks saada.

Ja isegi kui päris elus trikid sama hõlpsalt välja ei tule, ei takista katki kukutud põlved taas pulti haaramast! „Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2“ on fantastiline videomäng, mis hakkab raudkindlalt kandideerima aasta parima tiitlile.