Anett KontaveitFoto: Reuters/Scanpix
Tennis
5. september 2020, 00:12

BLOGI | SUPER! Kontaveit jõudis US Openil neljandasse ringi, kus ta kohtub maailma endise esireketiga

Anett Kontaveit (WTA 21.) alistas US Openi kolmanda ringi kohtumises 6:3, 6:2 Magda Linette'i (WTA 37.) ja läheb järgmises ringis kokku maailma endise esireketi Naomi Osakaga.

Teises ringis võrdlemisi muretult 6:4, 6:1 Kaja Juvani (WTA 113.) alistanud Kontaveit kohtus reede hilisõhtul Magda Linettega. 24aastane Kontaveit ja temast neli aastat vanem poolatar olid varem kohtunud kuuel korral, millest eestlanna oli võitnud vaid kaks matši.

Kohtumine algas väga kaootiliselt. Alustuseks ei saanud Kontaveit oma pallingul ühtegi punkti ja jäi kiiresti 0:1 taha, kuid koheselt murdis ka tema vastase pallingu.

Peagi tulid esimese seti võtmemomendid. Eestlanna sai murdevõimaluse, mille ta kasutas tänu Linette'i topeltveale ära. 3:1 seisul oli omakorda poolataril kolm murdepalli, kuid Anett suutis oma pallingut hoida. Seda edu hoidis Kontaveit seti lõpuni ja eestlanna võttis 37 minutiga 6:3 võidu.

Teise seti alguses oli poolatar liimist lahti, eksis lihtsates olukordades, mistap pääses Anett kiiresti 3:1 ette. Kuigi Linette suutis tabloole mängida veel skoori 3:2, siis tema edasise matši rikkus vigastus. Poolatar kutsus platsile arsti, kes teipis näitsiku reie kinni, kuid mängunaist temast enam polnud. Kontaveit võitis tund ja viis minutit kestnud kohtumise 6:3, 6:2.

Kohtumise statistika:

Kohtumise statistika Foto: Ekraanitõmmis

Järgmises ringis läheb Kontaveit kokku endise maailma esireketi Naomi Osakaga (WTA 9.), kes alistas reedel ukrainlanna Marta Kostjuki (WTA 137.) 6:3, 6:7, 6:2. Osaka ja Kontaveit kohtusid viimati augusti lõpus Cincinnati turniiril, toona võitis 22aastane jaapanlanna 4:6, 6:2, 7:5.

23:55
Eigo Kaljurand

Mängu lõpp oli tänu Linette'i vigastusele kole, sest poolatar oli ilmselgelt valudes ja lonkas. Kuid Kontaveit oli ka enne vastase vigastust platsil parem ja neljandas ringis läheb ta kokku Naomi Osakaga! Tuleb üks väga-väga suur matš!

23:54
Eigo Kaljurand

JA LÄBI! KONTAVEIT VÕIDAB 6:3, 6:2!

23:54
Eigo Kaljurand

ESIMENE MATŠPALL!

23:52
Eigo Kaljurand

On näha, et poolatar ei saa platsil väga hästi liikuda. Kui ta suudab vajutada ässa, siis on asi mängu moodi, kuid muul juhul näeb asi närb välja. Ühest küljest kurb, aga teisalt Kontaveit murrab ja läheb 5:2 ette.

23:48
Eigo Kaljurand

Paistab, et Linettel on reaalselt raske. Ta reisi seoti kinni, mäng sai küll jätkuda, kuid Kontaveit võidab oma pallingu kuivalt. 4:2

 
23:41
Eigo Kaljurand

Poolatar pani maski ette ja kutsus väljakule arsti. Eks näis, kas tegu on taktikalise lükkega või on tal päriselt keeruline.

23:40
Eigo Kaljurand

Linettelt mitu ägedat lööki/sooritust järjest. Suurepärane terav tagantkäelöök ja 15:0, ebamugavast asendist eestkäsi ja 30:0, tema teine äss ja 40:0. Kuigi Kontaveit sunnib korra poolatari eskima, siis üldiselt hoiab ta oma servi väga kindlalt. Kui viivuks tundus, et ta on vaimselt justkui murdumas ja eksib lihtsatel löökidel, siis sellest august tuli ta väga kähku välja. 3:2

23:35
Eigo Kaljurand

Kontaveit lööb oma teise ässa ja läheb 3:1 ette! 

23:32
Eigo Kaljurand

Kontaveidil läheb kolm palli järjest pikaks ja Linette saab oma pallingul üsna lihtsalt 40:0 edu, mille ta kasutab ka koheselt ära.

Kontaveit juhib siiski 2:1 ja hetkel piisaks talle vaid sellest, kuid ta hoiaks oma pallingut. Seda on muidugi lihtsam öelda, kui teha.

23:29
Eigo Kaljurand

Nii ongi. Kontaveit ei anna vastasele võimalustki ja seis 2:0

23:29
Eigo Kaljurand

Linette näib liimist väga lahti ja eksib järjest mitmel lihtsalt löögil. 

23:27
Eigo Kaljurand

Ja sel ajal, kui ma üritasin siia statistikat manada, suudab Kontaveit juba vastase servi murda. 1:0. Super! 

23:27
Eigo Kaljurand

Statistikast võib välja tuua kaks asja:
1) Linette tegi 16 sundimata viga Kontaveidi 9 vastu
2) Poolatari teise servi võiduprotsent oli 38, sellal kui eestlannal oli see 54

23:24
Eigo Kaljurand
Esimese seti statistika (Ekraanitõmmis)
23:22
Eigo Kaljurand

Linette teeb mitu sundimata viga, mistap on Kontaveidil seisul 40:15 kaks settpalli. Eestlannal pole teist vaja ja võidab esimese seti 6:3!

23:20
Eigo Kaljurand

US Openi välisväljakul on ilm väga tuuline, mis kommentaatorite sõnul Kontaveidile ei tohiks sobida, sest ta on tugevama ja agressiivsema löögiga. Nende sõnul võib üheks võtmeküsimuseks osutuda, kuidas ta oludega kohaneb.

23:18
Eigo Kaljurand

Linette on väga kindel ja hoiab kuivalt pallingut. 5:3

23:15
Eigo Kaljurand

Eestlanna tõstab palli pehmelt üle võrku tunginud Linette'i, kellel pole muud teha kui vaadata, kuidas mänguvahend väljakule kukub. 5:2!

23:14
Eigo Kaljurand

Pikk pallivahetus, kus kumbki ei julge riske võtta, lõpeb Linette lihtsa autilöögiga. 40:30 Kontaveidile.

23:12
Eigo Kaljurand

Linette puhul oleneb väga palju esimesest servist. Kui see õnnestub, siis võtab poolatar enamasti ka punktid. Kuid teised servid on nii kehvad, et nendega laseb ta eestlanna mängu. Linette topeltvea ja pehme teise servi järel suutis Kontaveit seisu viigistada 30:30, kui siis pani poolatar kohe ässa. Iseloomustab matši väga hästi. Lõpuks suudab maailma 37. reket oma pallingut hoida ja seis 4:2

Loe rohkem