Mo Farah.Foto: Reuters/Scanpix
Kergejõustik
5. september 2020, 08:15

VIDEO | FENOMENAALNE! Belgias püstitati ühe jooksuga kaks maailmarekordit

Eile Belgias toimunud Teemantliiga said kohalviibijad olla tunnistajateks fenomenaalsele sündmusele. Nimelt püstitasid maailmarekordi nii Mo Farah kui ka Bashir Abdi, kes mõlemad võtsid osa tunnijooksust. 

Kui esimene neist läbis 60 minutiga uut tippmarki tähistavad 21 330 meetrit, siis teise 20 000 meetri vahejaks oli rekordiline 56.20,02.

See omakorda tähendas ka seda, et legendaarne Haile Gebrselassie kaotas ühe jooksuga kaks maailmarekordit. Etiooplasele kuulunud tipptulemused olid vastavalt 21 285 meetrit ja 56.26,0.

Viimastel aastatel eelkõige maratonile ja teistele maantejooksudele keskendunud 37aastane Farah selgitas, et maailmarekord oli juba enne võistlust eesmärgiks.

"Olin kergejõustikurajale naasmise pärast väga põnevil. Kui korraldajad mind tunnijooksule maailmarekordikatsele kutsusid, olin väga õnnelik ja motiveeritud, eriti arvestades, et palju võistlusi on ära jäetud. Teadsin, et olen heas vormis, olen viimased kuus nädalat väga kõvasti vaeva näinud. Minu ja Bashiri eesmärgiks oli maailmarekord purustada. Tegime koos trenni ja keskendusime täielikult sellele ajale," lausus Farah intervjuus Euroopa kergejõustikuliidule.

Belgiat esindav Abdi, keda võib sarnaselt pidada maratoonariks, loodab end tunnijooksus uuesti proovile panna, seejuures ambitsioonid on tal suured.

"Järgmisel korral võtan ise maailmarekordi! Kuna ma ei võitnud, on mul põhjust staadionile tagasi tulla. Kuna jooksin Belgias, siis tundsin, et pidin midagi erilist tegema ning seetõttu püsisin Mo kannul nii, kuis jaksasin. Teadsin, et tal on lõpp parem ning proovisin vahe sisse teha, ent Mo Farah' eest ei saa lihtsalt ära joosta," lausus Abdi.  

20aastane teivashüppaja Armand Duplantis üritas taas maailmarekordit, ent paraku tuli latt kõrgusel 6.15 kolmel korral alla. Rootsi sportlane kinnitas pärast võistlust, et ta on väga heas vormis.

"Olin pärast Lausanne'i [kus ta 6.07 m ületas] valmis heaks tulemuseks. Tundsin end suurepäraselt, aga mu keha polnud täielikult taastunud. Usun, et maailmarekord on minus sees, aga iga asi omal ajal," sõnas Duplantis.

Meeste 1500 meetri jooksu võitis 19aastane Jakob Ingebrigtsen, kelle ajaks märgiti 3.30,69.

Koroonaviiruse pandeemiast räsitud tänavusel kergejõustikuhooajal on mitmed võistluste korraldajad otsustanud kavva lisada ebatraditsioonilisi alasid, milles võisteldakse harva. Nii on rekordiraamatud saanud ohtralt täiendust. Lisaks eilsele saavutusele viis näiteks Karsten Warholm juunis 300 meetri tõkkejooksu tipptulemuse 33,78ni, juulis võttis 150 meetri distantsil 16,41 tippmargi enda nimele Brianna Rollins-McNeal.