Eesti koondis kaotas kodus Gruusiale 0 :1 Foto: Erki Pärnaku
Jalgpall
5. september 2020, 22:29

7 VÕTIT | Eesti vutikoondis jäi üheksandat mängu järjest võiduta. Vassiljev: Eesti liiga meestega on raske taset tõsta

Eesti jalgpallikoondis jäi üheksandat mängu järjest võiduta, kui Rahvuste liigas kaotati koduväljakul 0 : 1 Gruusiale. Õhtuleht võtab kohtumise kokku seitsme küsimuse abil.

Mis otsustas mängu saatuse?

Vastaste kõrgem kvaliteet. Gruusia tipuründaja taga mänginud kolmik Giorgi Chakvetadze, Tornike Okriashvili ja Khvicha Kvaratskhelia suutsid korduvalt Eesti kaitse sõlme mängida. Viimase eeltööst tuli ka kohtumise ainus värav, kui Nika Katšarava palli peaga võrku toksas.

Mis jäi Eestil puudu?

Loogilised lahendused mängu ehitamisel. Sinisärgid vajusid esimesel poolajal väga madalale, kust oldi mängu ehitamisega hädas. Pahatihti peksti pikki palle tipuründaja Zenjovi suunas, kellel polnud kahe Gruusia kaitsja vastu võimalustki, või tehti keskväljal lihtsat söödupraaki. Peatreener Karel Voolaid tõi välja, et väljakul oli puudu mehest, kes öelnuks "andke pall siia, ma teen." 

Teisel poolajal jäi puudu ka otsustavatest söötudest. Kuigi mitmel korral jõuti vastaste kasti lähistele, siis kõige olulisemal hetkel ei suudetud kaaslasi enam leida. Üldjoontes oli Eesti rünnak erakordselt hambutu ja vastaste raami ei tehtud ühtegi pealelööki.

Kuidas said debütandid hakkama?

Anname sõna koondise peatreenerile Karel Voolaidile:

"Hein oli tubli. Sellises vanuses näitas stoilisust ja oli otsustavatel hetkedel väga tugevalt palli taga. Tal polnud väga palju tööd ja ei saanud näidata tõjeid näidata, aga mängu ülesehituses, kus oli vaja rahu, jäin rahule."

"Henri Järvelaidi esitus oli heitlik ja hüplik. Tal oli kvaliteetne vastane ja pandi tõsiselt proovile. Pigem hindan sooritust heaks, sest ta roll oli väga keeruline."

"Georgi Tunjov näitas seda, mis on talle Itaalias külge poogitud. Ta tegi mõnuga (jooksu)meetreid, kuni oli täiesti läbi. Seal on potentsiaal peidus. Kui ta teeb meetreid sügavaid alla kaitsesse, siis see näitab head iseloomu. Tema panust hindaks peaaegu väga heaks, puudu jäi vaid värav ja hammas jäi verele."

Neile arvamustele võib kahe käega alla kirjutada.

Kes oli parim mängija platsil?

Khvicha Kvaratskheli. 19aastane Kaasani Rubiini paremäär tegi esimesel poolajal oma äärel, mida ise tahtis. Noormees astus mitmel korral Järvelaidist ja Ojamaast mööda ning pani kasti ohtlikke tsenderdusi, millest üks ka ära lahendati. Samuti suutis ta ennast korduvalt ja korduvalt löögile mängida. Kuigi Eesti koondis tõstis nuppe ümber, siis jätkas noormees kollitamist ka teisel poolajal.

Gruusia peatreener Vladimir Weiss kinnitas mängujärgselt, et tegu on suure tõenäosusega noormehega, kes on riigi järgmine superstaar ja peagi võiks teda panna ühte nimistusse meestega nagu Shota Arveladze ja Georgi Kinkladze. Tänase põhjal võib nõustuda.

Kes oli Eesti parim?

Väga keeruline öelda, sest keegi liialt silma ei paistnud. Joonas Tamm sai üldiselt kaitses ligi kahemeertise koljati Katšaravaga hästi hakkama, kuid samas korra ta suutis peavõitlus kaotada ja sellest piisas. Kreida oli asjalik, Hein tegi oma ära, Tunjov üritas. Aga üldiselt on väga keeruline kedagi Eesti koondisest positiivselt välja tuua, sest mäng ei toiminud.

Mida rääkisid asjaosalised?

Konstantin Vassiljev: "Kahjuks me ei suutnud olla ohtlikud, Ei saa öelda, et Gruusia kaitsjatel päris puhkepäev oli, aga väravavahil oli küll. Olime nii alla vajunud, et polnud jõudu ette joosta ja olime ees vähemuses. Teisel poolajal olime kvaliteetsemad, kuid viimasel kolmandikul ei leidnud õigeid lahendusi. Võib leida erinevaid vabandusi.

Millega saaks üldse rahul olla, kui mängu jooksul ei tekkinud vastase väravale ohtu? Gruusia oli natuke kvaliteetsem. 

Nii palju mängijad kui võimalik peaksid minema välismaale. Eesti liiga meestega on raske koondise taset tõsta. See oli edu saladus kümme aastat tagasi - kõik mängijad olid välismaal. Loodan, et liigume sinnapoole, sellega tõuseks ka tase."

Henri Järvelaid: "Esimesel poolajal ülehindasime neid ja vajusime väga madalale. Palli võites oli raske rünnakuid alustada, ka kiirustasime liialt. Teiseks poolajaks tegime paar muudatust, proovisime kõrgemalt pressida ja mitte mees-mehega joosta. 

Sellisel tasemel ei saa eeldada, et tuleb lihtne mäng. Mul olid all mõned mängud U21 koondise eest, aga seal nii tugevaid vastaseid polnud Kahjuks on Eesti liiga selline, et ei tule selliseid duelle, kellega kõrgetasemeliselt mängija ja sparrida. Arvan, et nüüd saan Taanis (Järvelaid siirdus hiljuti mängima Taani esiliigasse - E.K.) ka seda poolt arendada,"

Karel Voolaid: "Esimene poolaeg oli keeruline, me ei saanud rütmi ja ei leidnud üksteist väljakul üles. Oli momente, kus meie söödud ei läinud kohale. Ju see on meie kvaliteet tänasel päeval, isegi Kostja lasi mitmed pallid minema. 

Kui mäng on tuline ja terav, siis pallid ei lähe kohale. See jättis mängule tugeva jälje. Kaitse saime teisel poolajal paremini paika, parandatud sai Järvelaiu äärt. 

Vastased loovad võimalusi oma avanemistega, suudetakse palli sälitada ka surve all. Meil seda käiku polnud vastu panna. Proovisime läbisöötudega, aga seda oli vähe, et keegi võtaks vastase üks-ühele ette."

Mis saab edasi?

Eesti koondis kohtub järgmisel nädalal Armeeniaga. Järgmised kodumängud toimuvad oktoobris, kui Lilleküla staadioni külastavad Armeenia ja Põhja-Makedoonia.