Itaalia GP poodium: Pierre Gasly (keskel) tähistab koos teisel kohal lõpetanud Carlos Sainz Jri (vasakul) ja kolmandana lõpetanud Lance Strolliga.Foto: AFP/Scanpix
Vormel 1
6. september 2020, 18:29

AASTA PÖÖRASEIM VORMEL 1 ETAPP: Pierre Gasly sepistas suurüllatuse, Mercedes, Red Bull ja Ferrari jäid poodiumilt välja

Vormel 1 Itaalia GP kujunes viimaste aastate üheks pöörasemaks, kui poodiumile tõusid Pierre Gasly, Carlos Sainz jr ja Lance Stroll. Ferrarid ja Max Verstappen katkestasid, hooaja üldliider Lewis Hamilton lõpetas 7. kohal.

Võistlust alustas parimalt stardipositsioonilt tiitlikaitsja Lewis Hamilton, kes kvalifikatsioonis püstitas ajaga 1.18,887ga Monza ringraja rekordi. Tema kõrvalt alustas etappi tiimikaaslane Valterri Bottas ning teisest reast Carlos Sainz Jr. (McLaren) ja Sergio Perez (Racing Point).

Etapp algas ootuspäraselt. Hea stardi saanud Hamilton sõitis teistel eest ja Ferrari, kelle sõitjad ei mahtunud kvalifikatsioonis esikümnesse, kohutav nädalavahetus jätkus, kui Sebastian Vettel pidi katkestama. Kuid siis hakkas ühtäkki juhtuma...

Haasi meeskonnas sõitev Kevin Magnussen katkestas tehniliste probleemide tõttu ja parkis masina tee äärde. Kuna vormel oli ohtlikus kohas, siis tuli rajale turvaauto. Hamilton suundus kiiresti rehve vahetama, kuid eiras selle käigus keelavat punast tuld

Vormelid pääsesid turvaauto tagant, kuid möödus vaid üks ring, kui Ferrari piloot Charles Leclerc sõitis suurel kiirusel seina. Õnneks jäi mees terveks, kuid taastamist vajas rehvibarjäär, mistap näidati sõitjatele punast lippu ehk võistlus katkestati ning nad suunati boksi. Samal ajal selgus, et Hamilton sai karistuse ning pidi sõidu jätkudes minema uuesti boksi ning tegema seal sunnitud 10-sekundilise peatuse.

Kordusstardi eel oli esikümme: 1. Hamilton, 2. Stroll, 3. Gasly, 4. Räikkonen, 5. Giovinazzi, 6. Sainz, 7. Norris, 8. Bottas, 9. Latifi, 10. Ricciardo. Kuid nendest pidid liider ja viies mees sõitma karistuseks boksi, mistap said võiduvõimaluse väiksemad tiimid.

Pikima kõrre tõmbas 24aastane Pierre Gasly, kes möödus Lance Strollist ja tõusis liidriks. Prantslane hoidis positsiooni sõidu lõpuni. AlphaTauri viimane võit pärines 2008. aastast, kui võisteldi Toro Rosso nime all ja poodiumi kõrgeimale astmele tõusis noormees nimega Sebastian Vettel.

Viimati võitis prantslane vormel 1 etapi 1996. aastal, kui võidutses Olivier Panis. Kuna meeskond sõidab Itaalia lipu all, siis olenemata Ferrari mustast päevast, kõlas Monza ringrajal ikkagi kohalik hümn. 

"Ausalt öeldes on see uskumatu! Ma ei saa ise ka aru, mis toimub. See oli täiesti hullumeelne võistlus," rõõmustas võitja peale sõitu. "Olen viimasel 18 kuul väga palju üle elanud ja nüüd tuli Monzas võit."

Gasly järel tuli teiseks 26aastane McLareni piloot Sainz jr ja kolmandaks Racing Pointi 21aastane sõitja Lance Stroll. Kõigile kolmele mehele oli see alles teine kord, kui nad vormel 1 sarjas poodiumile astusid. 

Paarkümmend ringi enne lõppu 17. positsioonile kukutatud Hamilton suutis sõidu lõpuks tõusta 10 kohta. Britt juhib MM-sarja 164 punktiga. Kokkuvõttes hoiab teist kohta täna kohutava stardi teinud ja muredega maadelnud Valtteri Bottas 117 silmaga, kolmas on Monzas tehniliste probleemide pärast katkestanud Max Verstappen, kellel on soomlasest 7 punkti vähem.

Neile järgnevad Lance Stroll ja täna neljandana lõpetanud Lando Norris, kellel on koos 57 punkti. Tootjate arvestuses juhib 281 silmaga Mercedes, Red Bullil on koos 158 ja McLarenil 98 punkti.

18:04
Eigo Kaljurand

"Jumal küll! Mida me just tegime? Me võitsime selle kuradi sõidu!? Me tegime seda taas," röökis Gasly tiimiraadiosse. Siirad emotsioonid.

18:03
Eigo Kaljurand

AlphaTauri meeskond ja läbi aegade 109. etapivõitja Gasly juubeldavad nagu nad oleks tulnud maailmameistriks. Äge!

18:03
Eigo Kaljurand

Teisele kohale jäi Sainz ja kolmandaks Stroll. Aga julgeks öelda, et viimaste aastate üks ägedaimaid etappe!

18:02
Eigo Kaljurand

ITAALIA GP VÕIDAB PIERRE GASLY!

17:57
Eigo Kaljurand

Kolm ringi lõpuni ja Gasly hoiab 1,5 sekundilist edu...

17:56
Eigo Kaljurand

Asju konteksti pannes. AlphaTauri viimane võit pärineb 2008. aastast, kui võisteldi Toro Rosso nime all ja 2008. aastal tõusis poodumi kõrgeimale astmele noormees nimega Sebastian Vettel. Sainzi tiimi McLareni viimane esikoht jääb 2012. hooaega, kui neid roolis Jenson Button.

17:53
Eigo Kaljurand

Sõidu lõpuni on veel 7 ringi. Gasly edu Sainzi ees on poolteist sekundit, kuid see väheneb väga visalt ja pigem püsib. Kas tõesti võtab AlphaTauri etapivõidu? Samal ajal tõusis Hamilton punktikohale, millega ta lükkas Räikkoneni 11. kohale.

17:51
Eigo Kaljurand

Sõidu hullumeelsust näitab seegi, et kõik esinelikus olevad mehed on varasemas karjääris vaid korra poodumile jõudnud. Näiteks sõitu juhtiv Pierre Gasly on tänavu parimatel võistlustel olnud seitsmes, Sainzi parim koht tänavu on viies.

17:45
Eigo Kaljurand

Hamilton on võistlejate rivi kinni püüdnud ning juba Albonist ja Russellist mööda läinud. Järgmine ohver peaks olema Grosjean, kes sõidab 12. kohal.

17:37
Eigo Kaljurand

Räikkonen näib tipus selgelt aeglaseim sõitja, sest temast möödus ka Norris. Kahju, sest korraks tundus, et põhjanaaber võiks täna poodiumikoha eest võidelda.

17:36
Eigo Kaljurand

Pole midagi öelda. Kui Mercedeseid ees pole, siis on vormel 1 kuradima põnev!

17:36
Eigo Kaljurand

Ka Stroll läheb Räikkonenist mööda ja tõuseb hetkeseisuga poodimikohale.

17:35
Eigo Kaljurand

Liidri Gasly ja Sainzi vahe on 4,5 sekundit.

17:34
Eigo Kaljurand

Sainz möödub Räikkonenist ja tõuseb teiseks! Hispaanlane on võtnud endale selge sihi, et paneb selle etapi kinni.

17:30
Eigo Kaljurand

Ja veel draamat! Verstappen keerab boksi ja katkestab!

17:30
Eigo Kaljurand

Giovinazzi tuli ka karistus kandma ehk hetkeseis: 1. Gasly 2. Räikkonen 3. Sainz 4. Stroll 5. Norris. 6 Bottas

17:28
Eigo Kaljurand

Hamilton tuli boksist välja viimasel 17 kohal. Liidrist jääb ta maha 29 sekundiga, punktikoht on 23 sekundi kaugusel. Sõidetud on 29 ringi 53st ehk Hamilton hakkab nüüd lustima!

17:27
Eigo Kaljurand

Kohutava stardi tegi Stroll, kes kukkus teiselt kohalt viiendaks. Hamilton sõitis ringiga teistel kahe sekundiga eest ära, kuid läks boksi karistust kandma. Võistllust juhib Gasly, teisel kohal vanameister Räikkonen!

17:26
Eigo Kaljurand

Sõit jätkub!

17:21
Eigo Kaljurand

Paari minuti pärast saavad vormelid taas rajale. Hetkeseis: 1. Hamilton 2. Stroll 3. Gasly 4. Räikkonen 5. Giovinazzi 5. Sainz 6. Norris 8 Bottas 9. Latifi 10. Ricciardo

Aga neist liider Hamilton ja viienda kohe mees Giovinazzi peavad kandma 10-sekundilise karistuse. Mercedes ja Hamilton arutavad omavahel, et millal nad peaksid karituse ära kandma. Kas üritada kohe alguses paar ringiga eest ära sõita või peaks selle koha ära kandma. Korralik draama!

Loe rohkem