Novak Djokovic palus vabandust kohtunikult, keda tabas tema umbropsu sooritatud löök.Foto: Danielle Parhizkaran
Tennis
7. september 2020, 09:45

Palliga kohtunikku tabanud ja US Openilt eemaldatud Djokovic: kogu see olukord muutis mind tõeliselt kurvaks

Maailma esireket Novak Djokovic kaotas USA lahtiste tennise meistrivõistluste neljanda ringi mängus hispaanlase Pablo Carreno Bustaga oma servil punkti ja jäi esimeses setis 5 : 6 kaotusseisu. Pettunud serblane lõi palli vastu väljaku tagaseina, paraku tabas see naiskohtunikku kõri pihta.


Tugev hoop niitis õigusemõistja jalust. Djokovic läks temalt vabandust paluma, kuid see ei aidanud. Väljakule saabunud peakohtunik otsustas turniiri suursoosiku diskvalifitseerida.

Suure slämmi turniiride reegel ütleb, et mängija ei tohi füüsiliselt väärkohelda kohtunikku, vastast, pealtvaatajat ega muid turniiril viibivaid isikuid. Pukikohtunik võib peakohtuniku või turniiri direktoriga nõupidamise järel kõnealuse mängija kaotanuks kuulutada ka reegli ühekordse rikkumise korral.

Eurospordi kommentaatorina tegutsev endine Rootsi tenniseäss Mats Wilander tõdes, et kohtunikel ei olnud teist võimalust. Djokovic teadis, et väljaku tagumise seina ääres on õigusemõistjad ja pallipoisid, keda tema umbropsu sooritatud löök võib tabada.

Djokovicilt võeti ära 1/8-finaali jõudmise eest välja teenitud auhinnaraha ja ATP-punktid, ühtlasi katkes tema 26mänguline võiduseeria.

Samas pole Djokovic esimene ega paraku ilmselt ka viimane mängija, kellel niisugune asi juhtub. Kanada esindaja Denis Shapovalov tabas 2017. aasta Davis Cupil pukikohtunikku palliga otse silma. Temagi sai hoobilt kirja kaotuse.

18 korda suure slämmi turniiridel triumfeerinud Martina Navratilova säutsus Twitteris: "Uskumatu, mis praegu US Openi väljakul juhtus – Novak Djokovic diskvalifitseeriti, sest ta lõi tahtmatult, kuid väga rumalalt naiskohtunikule palliga vastu kõri ning õigusemõistjatel ei jäänud muud võimalust. Kahju. Hea, et naisega on kõik korras."

Mõistagi oli Djokovic murest murtud. "Kogu see olukord muutis mind tõeliselt kurvaks, olen tühi," selgitas ta. "Kontrollisin, mis seisus see inimene on ja sain teada, et jumal tänatud, ta tunneb end hästi. Mul on väga kahju, et ma talle sellist stressi tekitasin. Tahtmatult. Ma ei avalda tema nime, et austada tema privaatsust. Mis puudutab diskvalifitseerimist, siis olen pettunud, aga see kõik on mulle õppetund nii mängija kui ka inimesena. Palun vabandust kõigilt minu käitumise pärast kannatanud isikutelt. Olen väga tänulik oma meeskonnale ja perele selle eest, et nad olid mulle toeks, ja fännidele, et nad on alati minuga. Aitäh, mul on juhtunu pärast väga kahju."