Nõmme Kalju mängijad (roosas) mõõtu võtmas Levadiaga.Foto: Hannes Dreimanis
Jalgpall
7. september 2020, 19:49

Nõmme Kalju president: targad teadlased on öelnud, et ehk saame euromängule kaasata ka mõned karantiiniaja läbinud mängijad

Nõmme Kalju jalgpallimeeskonna koroonakoldesse lisandus viimase ööpäeva jooksul veel üks positiivse koroonaproovi andnud inimene. Kuigi Kalju jaoks on euromängule sõitva tiimi valik läinud üsna väikeseks, sõnas klubi president Kuno Tehva täna õhtul, et mängima plaanitakse minna igal juhul hoolimata sellest, kes lennukile saavad astuda. Lisaks avaldas ta, et ehk saavad meeskonnaga ühineda ka mõned esindusmeeskonna mängijad, kelle karantiiniaeg on lõppenud.

Terviseamet teatas hommikul, et tänaseks on Kalju poolt positiivse koroonaproovi andnud 15 inimest. Neljapäeva õhtul peaks Nõmme klubi pidama Euroopa liiga esimese eelringi kohtumise sloveenlaste klubiga Mura, kuid hetkel pole teada, kellel on võimalik välismaale minna. „UEFA pooldab mängu toimumist ja nende tahtmine on, et kõik läbiksid uuesti testi,“ rääkis Tehva täna õhtul Õhtulehele.

„Ülehomme saame vastused ja siis peame tegema lõpliku otsuse, aga praegu on meie sisemine spordimees saanud meist võitu ja proovime mängida. Eks vaatame, kui tugeva koosseisu kokku saame. Oleme suhelnud ka tarkade teadlastega, kelle jutu järgi peaks a-sümptomaatilised inimesed terveks tunnistatama kümne päevaga. Meil on kõik a-sümptomaatilised ehk haiguse sümptomeid pole. Suhtleme hetkel perearstidega, sest meil on ports mängijaid, kes selle reegli järgi võiksid kümne päeva järel olla terveks tunnistatud. Mina seda reeglit ei teadnud, aga nii mulle öeldi,“ andis Tehva mõista, et varakult positiivse proovi andnud esindustiimi mehed võiksid justkui euromängule sõita.

Vastaste ehk Mura mängijate kohta Tehval hetkel informatsiooni polnud, kuid ka Sloveenia klubi mängijad peavad homme või ülehomme läbima järjekordse testimise. Mängu toimumise kohta sõnas Tehva täna õhtul nii: „Täna oleme sellel kursil (et igal juhul mäng ära pidada- toim), aga kõik võib ju muutuda enne väljalendu.“

Kui osa esindustiimist ei saa euromängus kaasa lüüa, langeb raskus U21 meeskonnale, kes mängib tänavu Esiliiga B-s ja hoiab seal hetkel seitsmendat kohta. Tehva ütles, et tema duubeltiimi mängijatega vestelnud pole ja kokkuvõttes on mängijate valik treenerite teha.

Kuigi Kalju on tänaseks juba läbinud korraliku kadalipu, loodetakse euromängu toimumise korral siiski kirja saada korralik tulemus. „Ikka lähme tulemust tegema, see on meil veres,“ rääkis Tehva. „Meie klubi ja meeskond on alati olnud tulemusele orienteeritud. Lisaks on kogu Eesti jalgpalli jaoks oluline korjata koefitsendipunkte,“ lisas Kalju president.

Täna hommikupoole:

Terviseamet vahendas täna hommikul Nõmme Kaljuga seonduvat nii: „Terviseameti põhja regionaalosakonna jälgimisel on viis aktiivset kollet, millest Nõmme Kalju koldega on seotud 15.“ See tähendab, et võrreldes viimaste andmetega lisandus tänaseks üks positiivse proovi andnud inimene, sest varasemalt oli teada, et 23. augustil andis positiivse proovi esimene Kalju mängija, eelmise nädala teisipäeval anti teada seitsmest uuest nakatanust ning nädala lõpus lisandus veel kuus positiivset proovi.

Kõige põletavamaks küsimuseks on endiselt Kalju võimalik osalemine Euroopa liiga esimeses eelringis, mille mäng Sloveenia klubi Muraga peaks toimuma Budapestis juba sel neljapäeval ehk 10. septembril. Kalju president Kuno Tehva sõnas täna hommikupoolikul Õhtulehele, et hetkel ei ole neil informatsiooni, kas mäng toimub või ei. „Peame UEFAga läbirääkimisi selles osas, mis võimalused euromängu osas on. Enne õhtut me ilmselt targemaks ei saa,“ nentis Tehva, et seisud on lahtised. Kalju presidendi väidet, et selgus saabub täna, kinnitas ka Eesti Jalgpalli Liidu avalike suhete osakonna juhataja Mihkel Uiboleht, kelle sõnul peaks otsus tehtama tänase jooksul.

Kuna lisaks ühele Kalju mängijale andis enne Eestisse lendamist positiivse koroonaviiruse proovi ka üks Mura mängija, keda seetõttu lennukile ei pandud, kuid kes oli siiski võistkonnaga olnud eelnevalt lähikontaktis, on Tehva sõnul seis selle võrra segasem. „Meil on võimalus minna mängima noortega, kes ei olnud esindusmeeskonna osa, või siis üldse mitte minna. Üritame aru saada, mis on mõistlik. Otsuse teeb intrigeerivamaks fakt, et me ei tea, mis seis on vastastega. Keegi ei ütle, et neil pole sama seis, aga pole kindel, et me selle info teada saame,“ selgitas Kalju president.

Tehva sõnul pole ühelgi 15 viiruskoldesse kuuluvast persoonist avaldunud haiguse sümptomeid. „Kõik on hea tervise juures, lihtsalt ühel inimesel näitab test plussi, teisel miinust,“ oli Kalju president veidike nõutu. „Teoreetiliselt oleme tublid olnud ja kogu aeg testinud, aga eks mõnel lööb see pluss välja veidi varem, teisel veidi hiljem. Aga see kõik toimub ühe meeskonna sees, meeskond on olnud isoleeritud. Eks siin on küsimus ajas: mingil hetkel muutuvad plussid miinusteks, aga eks see on üks segane värk. Oleks siis tõesti, et keegi oleks mõõdetavalt haige, aga kõik on hea tervise juures, keegi ei kurda millegi üle.“

Sümptomite puudumine tekitab Tehva sõnul muret, sest sportlaste nakatumine on välja tulnud seetõttu, et neid tuleb testida, ent kes teab, kui palju ilma sümptomiteta koroonapositiivseid inimesi võib meie tänavatel ringi jalutada. „Võta enda järgi: kui sa ärkad hommikul üles ja sul pole köhapoega, nohupoega ega haigusepoega, siis vaevalt sa jooksed igaks juhuks testi tegema. Keegi ei tea, kui palju meil varjatud positiivseid ringi liigub ja mind teeb see kõrvaltvaatajana väga-väga murelikuks,“ rääkis Kalju president.

Kui seni negatiivseid teste andnud mängijaid ja klubi personali on jooksvalt pidevalt testitud, siis need, kes on juba positiivse proovi andnud, hetkel uuesti teste läbinud pole. „Selleks pole olnud vajadust,“ selgitas Tehva. Tema sõnul kehtib positiivse proovi andnud inimestele niikuinii 14päevane karantiin, millele järgneb UEFA poolt nõutav antikehade test.

Kogu juhtumi juures peab Tehva keeruliseks ka asjaolu, et mängijad on juba nii pikalt eemal olnud nii oma peredest kui ka treeningprotsessist. „See ongi kõige suurem probleem, et nad pole jupp aega trenni teinud, kõik on olnud üksikult isoleeritud,“ muretses ta. „See ilmselt ongi neile kõige raskem olnud, sest nende jaoks on keeruline ka peredest eemal olla: kogu trall algas mängijate jaoks pihta 20. augustil, kui meeskonnaga euromängu eel hotelli koliti. Sellest saadik pole nad oma peresid näinud.“

Kalju president tunnistas sedagi, et kui mõnedel üksielavatel mängijatel oli võimalik isolatsioonireegleid täita lihtsamalt, siis pereinimestele on klubi rentinud korterid. See on maksma läinud omajagu. „See on kallis lõbu olnud. Hetkel pole sellele muidugi üldse aega isegi mõelda, aga majanduslikult on see Nõmme Kaljule väga tõsine pauk,“ ei hakanud Tehva asja ilustama.

.