Khaddi Sagnia.Foto: AFP/Scanpix
Kergejõustik
7. september 2020, 15:28

Eesti treeneri õpilane meenutas Moskva reisi: noor poiss näitas näpuga minu peale ja karjus: neeger, neeger. Olin šokis! (1)

Tartlanna Katrin Klaubi juhendamisel Göteborgis treeniv kaugushüppaja Khaddi Sagnia meenutas nädalavahetusel Tamperes toimunud Soome ja Rootsi maavõistlusel kümne aasta tagust kurba Venemaa reisi.

See pidi olema tavaline võistlusreis Moskvasse, kuid sellest sai Rootsi sportlase senise elu kõige kurvem välissõit, kirjutab Iltalehti.

"Noor poiss tuli jalgrattaga vastu, näitas näpuga minu peale ja karjus: neeger, neeger. Olin šokis! Miks sa seda ütled? See oli õudne," kirjeldas Soomes tulemusega 6.62 esikoha saanud Sagnia 2010. aasta sündmusi.

Sagnia ema sündis Gambias. "Pedagoogid peavad lastele rääkima, mis on õige ja mis vale,“ lausus ta ning märkis, et nende kodus ei olnud antud teemadel juttu.

Kümne aasta tagune vahejuhtum lööb endiselt emotsioonid lõkkele. "Ma ei taha enam Venemaale minna. Enamik selle riigi inimesi ei näe tumedanahalisi inimesi samamoodi nagu ülejäänud maailm," räägib Sagnia.

1994. aastal Helsingborgis sündinud Sagnia märgib, et tema kodumaal on alati olnud rassismi. "Rootsis üritab enamik inimesi midagi üle võtta ja teha, sest ühiskonnas on palju värvilisi inimesi. Neid probleeme üritatakse lahendada, kuid rassismi eest pole pääsu."