Rally Estonia pjedestaal.Foto: Mari Luud
WRC
7. september 2020, 19:17

Tunnustatud ralliajakirjanik kiitis Rally Estonia korraldajaid: tundus, otsekui oleks see aastaid WRCsse kuulunud

DirtFishi ajakirjanik David Evans oli möödunud nädalavahetusel toimunud Rally Estoniast väga vaimustunud. Ta usub, et esmakordselt MM-sarja kuulunud etapp võiks olla tulevastele rallidele eeskujuks, eriti võttes arvesse koroonaviiruse pandeemiat. 

Evans leiab, et Eestile anti väga raske ülesanne ning ralli oleks vaatamata korraldajatest kujunenud mõnevõrra tavatuks. 

"Kõige raskemates tingimustes suudeti teha tõeliselt meisterlik MM-sarja debüüt. Tekkis tunne, otsekui oleks see olnud kalendris juba aastaid. Kuid päriselt oli tegu ralliga, mis toodi esmakordselt WRCsse, et hooaega elu sise puhuda," kirjutas Evans portaalis DirtFish.

Ta arvab, et Rally Estonia korraldajad said üritusega niivõrd hästi hakkama, et teisedki etappide organiseerijad võiksid sellest šnitti võtta. Eelkõige pidades silmas praegust ülemaailmset olukorda.

"Üks asi, mis enne Türgit ei muutu, on elu koroonaviiruse pandeemia ajal. Nagu ma varem ütlesin, korraldati [Eestis] suurepärane spordiüritus. Ent ralli vältel pakkus teeninduspargis kõneainet ka see, kuidas toimiti selle nimel, et viiruse levikut takistada." 

"Või vähemalt ma arvan, et sellest räägiti. Kuna mind sinna ei lubatud, on mul keeruline seda kinnitada. Meid jagati kahte gruppi. Need, kes olid suuremas, said teenindusparki, ent mitte kiiruskatsetele. Meie otsustasime väiksema kasuks ning pääsesime meediatsooni kaudu pilootide juurde. Kuid me pidime nendega hoidma vähemalt kahemeetrist vahet, mis oli väga kummaline ja ebamugav kogemus. Lisaks oli kohati peaaegu võimatu kuulda, mida sõitjad räägivad," meenutas Evans.

Ent paraku midagi muud üle ei jäänud ning ralliajakirjanik selle tõttu kedagi hukka mõista ei kavatse. 

"Kuid see pidi nõnda olema. Ning peab ka edaspidi. Ei, see pole ideaalne, kaugel sellest. Ning rallil oli palju kohalikke, kes püüdsid selle vastu võidelda, kuid see oli Eesti korraldajate suhtes täiesti ebaõiglane. Nad tegid võimalikuks selle, mis näis võimatuna, ning Urmo Aava ja tema tiim väärivad seetõttu suurt tunnustust," arutles Evans.

Ta loodab tulevikus Eestisse naasta.

"Kas me tuleme Eestisse tagasi? Ma loodan siiralt. Kui varem olid minu külastused piirdunud põgusa viibimisega Tallinna kesklinnas, siis sel korral käisime idas ja lõunas ning see oli imeline. Tallinna vanalinn on peen, sadam on sama kihvt kui Londonis ning Otepääl on ilus suusaspordikeskus," kirjutas Evans.

Ent see pole ainus põhjus, miks ta Eestisse uuesti tulla tahab.

"Kuid veelgi enam tahan siia naasta inimeste pärast. Üks suurimaid hirme enne rallit oli see, et kiiruskatsetele püüavad suured rahvamassid pääseda ilma piletiteta. Kuid asi oli kaugel sellest."

Müügiks oli 16 500 piletit ning sama palju piletitega pealtvaatajaid oli sama palju. Ülejäänud elasid kaasa kas tänavatelt või oma koduakendelt - eriti võis seda täheldada [Martin] Järveoja kodulinnas Elvas," lisas Evans.