Matti Nykäneni matused 2019. aasta märtsis. Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
9. september 2020, 18:56

Viinaviga röövis Nykänenilt 30 miljonit! „Kui Matti jõi alkoholi, muutus ta idioodiks.“

Soomes lööb laineid Matti Nykänenist kirjutatud raamat. Muuhulgas tuleb teosest välja, miks jäi legendaarne suusahüppaja ilma 30 miljonist Soome margast.

Raamatus kirjutatakse, et Nykänenil tekkis võimalus sõlmida leping hiiglasliku limonaaditootjaga Pepsi. Kuid soomalaste rahvuskangelane oli selle kõige osas juba eos väga skeptiline, sest ta ei tahtnud olla kellegi mannekeen. Samas tuuakse välja, et üheks võtmeküsimuseks sai tõik, et Pepsiga lepingut sõlmides oleks pidanud panema allkirja lubadusele, et Nykänen ei satu enam purjuspäi avalikku kohta.

Lapsepõlvesõbrad Jukka Oksala ja Ari Saarinen meenutavad, et Nykänenile pakuti pikka lepingut, mille väärtuseks oli 30 miljonit marka. Matti lükkas selle tagasi. Iltalehti tegi kiire arvutuse: kui võtta 30 miljonit marka 1988. aastal, siis praegusesse vääringusse arvestades räägiksime 9 miljonist eurost.

Matti Nykäneni kontsert Eestis. Foto: Teet Malsroos

Legendaarne treener Mika Kojonkoski meenutas võitluskaaslast järgnevalt: „Meil polnud temaga mitte ühtegi probleemi, kui Matti oli kaine. Austasin teda kui esmaklassilist suusahüppajat ja inimest, kuid kui Matti jõi alkoholi, muutus ta idioodiks.“

Nykäneni elulooraamat jõudis müügile täna. Mullu veebruaris 55aastaselt surnud mees kuulub Soome suurimate spordikangelaste sekka. Ta oli neljakordne olümpiavõitja ja viiekordne maailmameister.