NOOR STAAR TALLINNAS: Cristiano Ronaldo on Urmas Rooba üle mänginud ning saadab palli Artur Kotenko selja taha.Portugal võidab 2005. aasta 8. juunil toimunud matši tänu sellele tabamusele 1 : 0. Foto: MATI HIIS
Jalgpall
10. september 2020, 18:05

Ekskoondislane Urmas Rooba meenutab lahinguid maagilise tähiseni jõudnud Ronaldoga: mingit ülbitsemist tema poolt küll ei olnud

Teisipäeva õhtul tegi Portugali jalgpallikoondise superstaar Cristiano Ronaldo ajalugu, kui jõudis esimese Euroopa jalgpallurina saja koondisevärava tähiseni: Rahvuste liigas kahel korral Rootsi puuriluku ülemänginud Ronaldo arvel on nüüd 101 tabamust!

Ronaldo esimene koondisevärav sündis 2004. aastal kodusel EM-finaalturniiril Kreeka vastu, kui ta oli 19aastane. Kõige enam on Ronaldo sahistanud Leedu ja Rootsi vastu (7 väravat), järgnevad Andorra, Armeenia, Läti ja Luksemburg (5). Eesti on vastavas tabelis jagamas koos Ungari, Hollandi ja Fääri saartega kolmandat kohta: meie oleme pidanud Ronaldo löödud palli puurist välja noppima neljal korral.

Esimese värava Eesti vastu lõi Ronaldo 2004. aasta 8. septembril MM-valikmängus Leirias (kaotasime selle matši 0 : 4), teisel korral oli täpne MM-valikmängus 2005. aasta 8. juunil Tallinnas, kui lõi kohtumise ainsa värava. Täpselt 11 aastat hiljem, 2016. aasta 8. juunil kostitas ta meid Lissabonis maavõistluses kahe kolliga. Portugal võitis selle mängu 7 : 0 ning krooniti kuu aega hiljem Euroopa meistriks.

Noore Ronaldoga 2004. ja 2005. aasta mängudes mõõtu võtnud Urmas Rooba nentis, et juba siis oli näha, et tegemist on väga erilise mängijaga.

"Tookord olid Portugalil ju nii Ronaldo kui Luis Figo, mäletan, et mäng käis suhtelist võrdselt läbi nende mõlema. Figo proovis võtta rohkem enda peale ja siis Ronaldo tuli tihti tema selja tagant. Aga mina sain mõlemaga hästi hakkama, minu puhul nad ei saanud särada väga," meenutas Rooba, mööndes siiski, et Tallinnas lõi Ronaldo värava just üle tema pea (videos alates 1:18)

Kui tihti räägitakse Ronaldost kui ülbest mängijast, kes vastaseid ei austa, siis Rooba midagi taolist ei mäleta, õigupoolest ei mäleta ta üleolevat suhtumist kogu Portugali koondise poolt.

"Pigem mäletan, et kõik tegid väljakul väga kõvasti tööd. Ainus ebasportlik käitumine oli Tallinnas Luis Figo poolt, kui ta takistas mu küljeauti. Ju see siis oli frustratsioonist minu vastu, et ta ei saanud hakkama," ütles Rooba.

Mis võiks olla aga Ronaldo fenomenaalse karjääri saladuseks? 70 mängus Eesti rahvuskoondise särgi selga tõmmanud Urmas Rooba toob välja, et ühelt poolt on ta suutnud vältida tõsiseid vigastusi, kuid seegi ei tule niisama, vaid nõuab rutiinset tööd ja distsipliini. Ning muidugi tohutu tahtejõud sinna juurde.

"Ma ei ütle, et seda pole enne olnud, kuid seda võiks paljudel mängijatel olla märksa rohkem. Tihtilugu on jalgpalluritel mentaliteet: nii kui linna saan, olen tegija ja kõik on korras. Kuid sa pead ka linnas tõestama, et oled tegija. Ronaldo on seda supernäitlikult ette näidanud," tõdes Rooba.

Ent kumb siis on ikkagi parem – Ronaldo või tema kange konkurent Lionel Messi? 

"Minu arvates on nad erinevad mängijad: üks on füüsiliselt väga tugev ja võimas, teine rohkem loovam mängija. Aga kui võrrelda mõlemat, siis ma arvan, et Ronaldo jääb peale," sõnastas Rooba oma arvamuse.