Andrus Veerpalu.Foto: Aldo Luud
Doping
11. september 2020, 19:27

Andrus Veerpalu kaebus lükati spordiarbitraaži poolt tagasi, selgus suusasangari kohtuistungi aeg

Delfi ja Eesti Päevalehe teatel lükkas rahvusvaheline spordikohus (CAS) tagasi kahekordse murdmaasuusatamise olümpiavõitja Andrus Veerpalu protesti talle 31. jaanuaril rahvusvahelise suusaliidu (FIS) poolt määratud ajutise juhendamiskeelu kohta.

Šveitsis Lausanne'is asuv spordikohus kinnitas täna (reedel – toim.) Delfile ja Eesti Päevalehele, et otsus kohtuasjas CAS 2020/A/6781 "Andrus Veerpalu vs Rahvusvaheline Suusaliit (FIS)" väljastati 21. juulil 2020, kirjutab Delfi.

"Apellatsioon lükati tagasi ja FISi sõltumatu antidopingu delegaadi poolt 31. jaanuaril 2020 tehtud resolutsioon kinnitati. Ajutine keeld, mis määrati Andrus Veerpalule 28. septembril 2019 jäi kehtima," ütles Delfile CAS-i pressiesindaja Katy Hogg.

Süüdistuse kohaselt 2019. aasta veebruaris Seefeldi MM-i ajal ühel sportlasel ja dopinguarstil oma toas veredopinguga tegeleda lubanud Veerpalu peab Innsbrucki regionaalkohtusse ilmuma 16. novembril.

FIS kinnitas aprillis Õhtulehele, et Veerpalu kaebas otsuse ajutisest võistluskeelust CASi. Ta palus CASil ajutine keeld tühistada, kuid kohus lükkas selle 6. märtsil tagasi. Sarnase palve esitasid Veerpalu lapsed (FIS ei täpsustanud kes) ka Šveitsi kohtule, kes lükkas selle samuti tagasi. Üks Andrus Veerpalu esitatud kaebus oli Šveitsi kohtus alles menetluses, selle sisu polnud toona Õhtulehele teada.

Austria politsei arreteeris 2019. aasta 27. veebruaril Seefeldi põhja suusaalade MMi ajal teiste seas Veerpalu poja Andreas Veerpalu ja hoolealuse Aleksei Poltoranini (Kasahstan). Nii Andreas Veerpalu kui ka Poltoranin kinnitasid uurijatele veredopingu ja kasvuhormooni tarvitamist ning said nelja-aastase võistluskeelu.

Novembri lõpus esitas FIS dopingureeglite rikkumise süüdistuse ka Andrus Veerpalule ja FISi antidopingu osakond kinnitas 31. jaanuaril tema ajutise võistluskeelu, sest kahtlustab tugevalt, et kahekordne olümpiavõitja oli dopinguskeemiga seotud.