Meeleavadlaja hukatud Navid Afkari plakatigaFoto: EPA/Scanpix
Maadlus
12. september 2020, 17:12

Iraanis hukati valitsusevastastest protestidest osa võtnud maadlustšempion

Rahvusvahelisest vastuseisust hoolimata hukati Iraanis maadleja Navid Afkari, keda süüdistati mõrvas.

27aastane Navid Afkari mõisteti surma turvamehe mõrvamise eest, kes hukkus 2018. aastal toimunud valitsusevastaste meeleavalduste käigus. Maadleja enda sõnul saadi temalt ülestunnistus kätte piinamise teel, kirjutab BBC.

Ülemaailmselt 85 000 sportlast esindava ühingu The World Players Associationi sõnul karistati meest meeleavaldustel osalemise eest ja nende meelest peaks Iraani rahvusvahelistest spordiliitudest välja visakama. Armu palus ka USA president Donald Trump, kes ütles, et maadleja "ainus väärtegu oli osalemine valitsusvastastel protestidel."

Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) nimetas Afkari hukkamist väga kurvaks uudiseks. "On väga häiriv, et kogu maailma sportlaste palved ja kogu ROKi telgitagune töö ... ei saavutanud meie eesmärki," seisis nende avalduses.

Iraani meedia teatel poodi riigi maadlustšempion Afkari üles Širazi linnas. Tema vennad Vahid ja Habib mõisteti inimõiguste aktivistide sõnul vangi vastavalt 54 ja 27 aastaks. Lekkinud on ka helisalvestises, kus Afkari ütles, et teda piinati. Nende ema väitel olid pojad sunnitud üksteise vastu tunnistusi andma.

Vendade advokaat Hassan Younesi kirjutas Twitteris, et vastupidiselt Iraani ametlikule versioonile, pole olemas video turvamehe tapmise hetkest. Ta lisas, et juhtumi asitõendina kasutati materjali, mis oli filmitud tund enne kuriteo toimumist. Iraani võimud on süüdistusi eitanud.