Matti Nykänen tuli neljakordseks olümpiavõitjaks ja viiekordseks maailmameistriks.Foto: Vida Press
Talisport
14. september 2020, 19:24

Olümpiavõitja Soome ajateenistuses ehk Kuidas kehtestas Nykänen endale erireeglid

Värskelt ilmunud Matti Nykäneni elulooraamatus meenutatakse ka aastat 1984, mil värskelt Sarajevo olümpialt kulla ja hõbedaga naasnud suusahüppaja läks ajateenistusse.

Olümpiavõitja pani oma sõna kiirelt maksma. Muuhulgas keeldus ta kasutamast tavapäraseid saapad, mida kandsid kõik ülejäänud ajateenijad.

Täpsemalt läks Nykänen esimesele rivistusele tossudes. Sportlane oli kindel, et saabaste kandmine võib jätta jalgadele saatsuliku jälje ning tema kuldsed päkad saavad kahjustada. „Kas härra veebel tahab oma kontole taaka, et Nykänen ei saa järgmisel talvel hüpata?“ küsis värske ajateenija. Pärast vaikusehetke lisas ta: „Nykänen osaleb tossudega.“

Ajateenistuse eel olid Nykäneni treenerid tegelikult murelikud, sest kardeti, et mundri kandmine ei pruugi hästi mõjuda mehe niigi ebastabiilsele vaimule.

Lõpuks sai Nykänen endale pagunid peale ja teenis riiki igati edukalt, kuid temast sai ajateenistuseski omamoodi legend, kes kehtestas endale erireegleid. Kui olümpiavõitja saabus Lahtis asuvasse väeossa, ümbritsesid teda ajakirjanikud ja telekaamerad. Tegemist oli üleriigiliselt kajastatud sündmusega.

Väeosa peaarst Seppo Rehunen meenutab: „Ta oli nii nõudlik ja kindlameelne, et normaalsetel ülematel oli raske talle vastu hakata. Seda ei suudetud ka ajateenistuses.“

Nykänen jäi sõjaväes teenitud auastmest ilma 2005. aastal, kui talle mõisteti kriminaalkaristus.