Mark Schmidti dopingulabor Erfurtis. Foto: Imago Sport / Scanpix
Doping
14. september 2020, 20:58

Aadrilaskja Mark Schmidt astub kohtu ette! Kas eestlastest spordipetiste kohta tuleb uut infot?

Kolmapäeval astub Münchenis kohtu ette kurikuulus spordiarst Mark Schmidt, kes on 2019. aastal Seefeldis lahvatanud dopinguskandaali võtmeisik.

Operatsioon „Aadrilaskmine“ sai saatuslikuks ka mitmele Eesti spordipetisele. Schmidti dopinguteenuste kasutamise on üles tunnistanud Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu ja Algo Kärp. Vahele jäi ka Andrus Veerpalu ja Mati Alaveriga koostööd teinud kasahh Aleksei Poltoranin. Alaveri on Saksamaa ajakirjanduses peetud üheks Schmidti peamiseks abiliseks.

Süüdistus on 145 lehekülge pikk ja Müncheni regionaalkohtus peaks toimuma 26 istungit. Seega võib oodata, et pika kohtuprotsessi käigus kergitatakse saladuseloori ka eestlaste tegemistelt. Viimane istung on kavas detsembri lõpus.

Spiegel kirjutab, et kohusaalis A101 on enne Schmidti istunud süüpingis näiteks sõjakurjategija John Demjanjuk ja endine vormeliboss Bernie Ecclestone. Nüüd on 42aastase Schmidti kord. Ajakirja hinnangul on tegemist Saksamaa tähtsaima dopinguprotsessiga viimase 20 aasta jooksul. Kõige suurema kaaluga istungid on puudutanud Ida-Saksamaa riiklikku dopinguprogrammi, millega oli seotud 10 000 sportlast.

Schmidti dopinguvõrgustiku uurimine algas Austria suusataja Johannes Dürri ülestunnistusest. Praeguse info kohaselt kasutasid Schmidti teenuseid peamiselt talisportlased ja jalgratturid. Ta oli varem arstina leiba teeninud kahes rattatiimis.

Lisaks eestlastele ja Poltoraninile jäid Seefeldis vahele ka Austria suusatajad Max Hauke ja Dominik Baldauf. Peagi tunnistas veredopingu kasutamist rattur Stefan Denifl, päev hiljem käis tema jälgedes Georg Preidler.

Itaalia meedia avaldas mullu mais, et Schmidti klientide sekka kuulus ka sprinter Alessandro Petacchi. Preaeguseks on uurimise all või süüdistuse saanud 23 sportlast.

Veerpalud astuvad sügisel kohtu ette Austrias: Andreast oodatakse Innsbrucki kohtupinki 8. oktoobril, Andruse kord saabub 16. novembril. Mati Alaver mõisteti süüdi Harju maakohtus, kus teda karistati aastase tingimisi vangistusega.