Mark Schmidti kohtuistung.Foto: AFP/Scanpix
Doping
16. september 2020, 19:23

Seefeldi dopinguskandaali võtmeisik astus kohtu ette. Kas kuuleme lõplikku tõde? (1)

Täna astus Münchenis kohtu ette dopinguarst Mark Schmidt, kes on 2019. aastal Seefeldis toimunud põhja suusaalade MM-il lahvatanud dopinguskandaali võtmeisik.

Kohtuistung algas kell 10.45. Schmidtile esitatud süüdistus on 145 lehekülge pikk ja Müncheni regionaalkohtus peaks toimuma 26 istungit, kus osaleb umbes kaks tosinat tunnistajat ja jutt käib vähemalt 150 dopingureeglite rikkumise episoodist. Seega võib oodata, et pika kohtuprotsessi käigus kergitatakse saladuseloori ka eestlaste tegemistelt. Viimane istung on kavas detsembri lõpus.

Saksamaa ajaloo suurimale dopinguprotsessile on akrediteeritud 180 ajakirjanikku. Päev algas süüdistuse ettelugemisega. "Eeldan, et lugemine võtab aega neli kuni viis tundi. Peame arvestama, et koroonaajastul peame tegema regulaarseid pause, et kohturuumis oleks õhku," sõnas kohtu pressiesindaja Florian Gliwitzky portaalile Tos-news.de.

Protsessi peamine küsimus on, et millise taktika valib Schmidt. Viimastel kuudel on ta otsustanud vaikida. Teisalt kui Schmidti kaitsja tunneb, et dopinguarstil pole vangistusest pääsu, siis võib ta lühema karistuse lootuses anda põhjaliku ülestunnistuse.

Avaistungil arutati peamiselt menetlusküsimusi

Kohtu all on ka Schmidti abistajad: Dirk Q., Diana S., sanitar M. ja tema isa. Süüdistuste kohaselt vedasid nad verekotte või tegid vereülekandeid ajal, kui Mark Schmidt oli puhkusel või hõivatud teise kliendiga. Väidetav dopingutegevus toimus mitmel pool Euroopas, Lõuna-Koreas ja Californias. 

Süddeutsche Zeitungi sõnul polnud Schmidti välimuses märkigi sellest, et ta on viimased kuud viibinud eeluurimisvanglas. "Ta jälgis kohtuprotsessi esimest päeva peaaegu lõdvestunult. Pärastlõunal nõudis ta kaasosalise Dirk Q kaitsja menetluse lõpetamist, sest väidetavalt olid toimikud puudulikud ja prokuratuuri lähenemine paljuski lubamatu. Schmidt vaatas samal ajal muigega vana semu poole ja tõstis tunnustavalt pöidla," kirjeldas saalis toimunut nende ajakirjanik.

Schmidt on seni kohtus vaikinud. Tema kaitsja sõnul avab ta ühel hetkel suu, kuid seda õigel ajal. Sama lubasid teha ka muud süüalused. Kui Schmidti ja Dirk Q'd ähvardab reaalne vangistus, siis teised võivad pääseda tingimisi karistusega.

"Sisse-välja-meetod," kirjeldas peaprokurör Kai Gräber dopinguarsti tegutsemist. 2019. aasta veebruaris leiti tema Erfurti maja garaažist sportlaste verd, millega käituti kindla mustri abil: enne võistlust lasti veri sportlase organismi ja kohe peale seda välja. Seejärel läks see tagasi kotti ja jahutuskambrisse, kus ootas juba järgmist võistlust. 

Väidetavalt kohtusid sportlased dopinguarstiga erinevates hotellitubades, renditud korterites või mujal, kus tehti vajalikud protseduurid. Schmidt ja tema abilised vedasid verekotte üle Euroopa, kuid erandiks oli Pyeongchangi taliolümpia. Toona süstiti sportlaste organismi täiendavalt liiter verd ja ettevaatusabinõuna tromboosi vastu anti verevedeldajaid, misjärel lendasid nad Lõuna-Koreasse. 

Kuid süüdistused ei puuduta vaid vereülekandeid. Näiteks andis Mark S prokuratuuri sõnul ühele mägiratturile ohtlikku ravimit, mis pani ta iiveldama ja muutis uriini punaseks. 

Istungi avapäeval olid peamiseks teemaks siiski protseduurilised küsimused. Näiteks pole sportlaselt lihtsalt vere võtmine keelatud ja kaitsjad tõstatasid küsimuse, kas neid episoode tuleb üldse kohtus ära mainida. Dirk Q advokaat küsis, et millal algas uurimine reaalselt ja kas tõendid on kõlbulikud? Lisaks pööras ta tähelepanu sellele, et süüalused on juba avalikult risti löödud ja tema silmis pole aus kohtupidamine enam võimalik.

Kohus jätkub reedel, esimesed tunnistajad tulevad kohtupinki järgmisel nädalal. 

Eellugu:

2019. aasta 27. veebruaril toimus Seefeldi suusaalade MM-il läbiotsimine, millega käigus arreteeriti viis sportlast ja hiljem veel kaks kahtlusalust. Atleetideks olid Aleksei Poltaranin Kasahstanist, austerlased Dominik Baldaufi ja Max Hauke ning eestlased Andreas Veerpalu ja Karel Tammjärv. Erfurdis vahistati spordiarst Mark Schmidt, keda peetakse dopinguvõrgustiku niiditõmbajaks.

Milles süüdistatakse Mark Schmidti?

"Süüdistus esitati keelatud ainete kommertslikus kasutamises ja see on suunatud doktorile ja väiksele grupile inimestele, kes aitasid teda pikema perioodi vältel alates 2011. aastast ja õpetasid eelkõige jalgratta- ja talispordiga tegelevatele sportlastele veredopingut tarvitama," vahendas peaprokuröri Anne Leidingi sõnu Washington Post. Teise süüdistaja Kai Gräberi sõnul on olemas "kohutavad tõendid".

Millised on võimalikud karistused?

2015. aastal kehtestatud dopinguvastase seaduse kohaselt võib reaalse vanglakaristuse määrata inimesele, kes "saab suure rahalise kasu" või "tegutseb professionaalselt või on süsteemselt tegutseva jõugu liige". 

"Me ei tohi unustada: see on äri, millel on karm valuuta - raha. Meil ​​pole siin sportlased, kes parandasid omi tulemusi, vaid dopinguäri," lausus spordiadvokaat Michael Lehner, kes tõi võrdluse narkootikumide vahendamisega. 

Kui paljud inimesed on võrgustikuga seotud?

Siiani on teada 23 sportlase osalus, kes on pärit kaheksast erinevast riigist. Siol.net sõnul on tegu peamiselt talialadel ja rattasõidus võistelnud atleetidega:

Austria (7):
Dominik Baldauf, Johannes Dürr, Max Hauke ​​(murdmaasuusatamine), Stefan Denifl, Georg Preidler (mõlemad maanteerattasõit), Christina Kollmann-Forster (mägirattasõit), Gerhard Tritscher (mäesuusatamine)

Saksamaa (4):
Robert Lehmann-Dolle (kiiruisutamine), Danilo Hondo (maanteerattasõit) ja kaks seni teadmata jalgratturit

Eesti (3):
Algo Kärp, Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu (murdmaasuusatamine)

Sloveenia: (3)
Kristijan Koren, Borut Božič (mõlemad maanteerattturid) ja veel üks seni teadmata jalgrattur

Itaalia (2):
Alessandro Petacchi (maanteerattasõit), Daniel Taschler (laskesuusatamine)

Horvaatia (2):
Kristijan Đurasek (maanteerattasõit), Lisa Nemec (kergejõustik)

Kasahstan (1):
Aleksei Poltaranin (murdmaasuusatamine)

Šveits (1):
Pirmin Lang (maanteerattasõit)

Millistel võistlustel võrgustikku kuulunud sportlased osalesid?

Süüdistavad osalesid aastail 2014, 2016 ja 2018 olümpiamängudel. Süüdistuse kohaselt mõjutati ka 2018. aasta Tour de France'i, 2016. ja 2018. aasta Giro d'Italia, 2017. aasta Vuelta ja põhja suusaalade MM-i ning lugematute muude ratta- ja talispordiürituste tulemusi.

Mida saame Schmidti protsessist teada?

See sõltub suuresti Mark Schmidti võimalikust avaldusest. Erfurdi arst andis algselt tunnistusi, kuid ühel hetkel loobus sellest. Dürri juristina nõustanud Lehner loodab, et süüdistatavad paotavad suud. "Me võime saada senisest rohkem informatsiooni. Kindlasti oli võrgustikku kaasatud rohkem sportlasi ja süsteem oli suurem," sõnas ta.

Enne kohtuistungit leidsid uurijad ka uue dopinguaine H7378 hemoglobiin.

Väidetavalt kasutasid jalgratturid keelatud ainet, mis toimelt sarnaneb EPO-le ehk erütropoetiinile, 2016. ja 2017. aastal. H7378 hemoglobiin on sünteetiline ning seda toodetakse pulbrina ja kasutatakse hapniku transpordi kiirendamise eesmärgil. Dopinguaine olemasolu aitas Belgia ajalehe Het Nieuwsbladi andmetel paljastada horvaadist vahendaja, kelle kaudu oli Schmidt seda hankinud. 

H7378 hemoglobiini tarvitamist on dopinguküttidel raskem tuvastada, sest üldjuhul ei leita selle kasutamise jälgi esmasel uurimisel, vaid kordusproovide käigus.

Maailma Antidopingu Agentuur (WADA) kinnitas ajakirjale Canadian Running Magazine keelatud aine olemasolust.

"Saame kinnitada, et "H7379 hemoglobiin" on tõepoolest hemoglobiin, mida toodetakse pulbri kujul ja mis on keelatud. Lisaksime, et H7379 paistab tähistavat kõigest katalooginumbrit, mille on pannud firma, mis seda müüb ja toodab," kõlas WADA kommentaar.