Lamine Diack Foto: EPA/Scanpix
Kergejõustik
16. september 2020, 17:51

Endine IAAFi president mõisteti altkäemaksu võtmise ja dopingujuhtumite varjamise eest kaheks aastaks vangi

Rahvusvahelise kergejõustikuliidu (IAAF) endine president Lamine Diack mõisteti kaheks aastaks trellide taha ja peab maksma pool miljonit eurot trahvi.

87aastane Diack tunnistati kolmapäeval Pariisis süüdi mitmetes korruptsioonisüüdistustes ja usalduse kuritarvitamises. Muu hulgas leiti, et senegallanne said Venemaa sportlastelt altkäemaksu, et nad saaksid hoolimata positiivsetest dopinguproovidest edasi võistelda.

Süüdistuste põhjal võttis Diack otseselt või kaudselt üle 3 miljoni euro altkäemaksu, millega ta mätsis kinni positiivsed dopinguproovid. Samuti süüdistati teda venelaste 1,5 miljoni euro makse vahendamises, millega viimased toetasid Senegali presidendi Macky Salli kampaaniat. Vastutasuks lubas Diack varjata vene sportlaste keelatud ainete kasutust.

Süüdi mõiseti ka neli teist kohtualust: IAAFi endine antidopingu juht Gabriel Dollé,  Diacki nõunik Habib Cisse, Venemaa endine kergejõustikuliidu president Valentin Balahnitšev ja endine Venemaa rahvuskoondise peatreener Aleksei Melnikov. Neist Dollé'le mõisteti kolm ja Cisse'le kaks aastat vangistust.

Tagantselja mõisteti süüdi ka Diacki poeg Papa Massata, keda Senegal pole nõus Prantsusmaale välja andma. Massata oli IAAFi, nüüdse nimega World Athletics, endine turunduskonsultant, kes nihverdas telelepingute ja õiguste müügist oma ettevõtetele ligi 13 miljonit eurot.

Papa Massata, kes mõisteti vangi viieks aastaks, sõnas, et tegu on lääneriikide vandenõuga ja nad on süütud. Samuti puuduvat kohtul antud juhumil pädevus, sest väidetavad kuriteod toimusid Venemaal, Kataris, Senegalis, Jaapanis ja Türgis, mitte Prantsusmaal.

Praegu pole veel selge, kas 87aastane Diack läheb ka reaaselt trellide taha, kuna ta on viimased kaks aastat olnud koduarestis. Tema kaitsja William Bourdon palus kohut, et nad laseksid mehel väärikalt kodumaal surra.