Mark Schmidti (keskel) kohtuistung.Foto: AFP/Scanpix
Doping
18. september 2020, 11:52

Dopinguarst Schmidti abilise advokaat süüdistab prokuröri illegaalsetes uurimismeetodites ja nõuab juhtumi lõpetamist

Täna jätkub Münchenis dopinguarsti Mark Schmidti kohtuistung. Ühe väidetava kaasosalise advokaat Peter Helkenberg nõuab juhtumi lõpetamist, viidates sellele, et prokurör kasutab illegaalseid uurimismeetodeid.

Helkenberg, kes esindab Erfurti linnast pärit süüdistatavat, oli kokku kogunud 53 lehekülge tõendusmaterjali, milles toob välja rida põhjuseid, miks tuleks istung katkestada, kirjutab portaal Spiegel Sports. Tema arvates on prokurör süüdi järgmises:

Illegaalsete uurimismeetodite kasutamine: Helkenberg väidab, et endiselt pole selge, kuidas koguti kokku tõendusmaterjal, mille alusel operatsioonis "Aadrilaskmine" osalejaid süüdistatakse. "Uurimises osalenud eraisikud kasutasid meetodeid, mis läksid vastuollu seadusega." Kui see osutub tõeks, võib see tähistada Müncheni kohtuistungi lõppu.

Puudulikud dokumendid: Nii nagu Schmidti kaitsja Juri Goldstein, väidab ka Helkenberg, et failides, mis advokaatidele kättesaadavaks tehti, on sees olulised lüngad. Seetõttu polevat kohtuistung õiglane.

Kliendi kinnihoidmine: Helkenbergi klienti on alates märtsi keskpaigast vangis hoitud, sest kardetakse, et ta võib muidu põgeneda. Sellest ei saa aga Helkenberg aru: süüdistatu peeti kinni kolm nädalat pärast tema korteri läbiotsimist ning mitte siis, kui ta põgenes, vaid siis, mil ta kodus oli. 

Enamik süüdistusi pole pädevad: Helkenbergi sõnul on kõikidest Schmidtile ja tema abilistele esitatud süüdistustest ainult kolm õigustatud.

Süüdistust kokku võttes ütles Helkenberg, et kuna igasugune erapooletu lähenemine on välistatud, siis pole võimalik korraldada õiglast kohtuistungit.

Eellugu:

2019. aasta 27. veebruaril toimus Seefeldi suusaalade MM-il läbiotsimine, millega käigus arreteeriti viis sportlast ja hiljem veel kaks kahtlusalust. Atleetideks olid Aleksei Poltaranin Kasahstanist, austerlased Dominik Baldaufi ja Max Hauke ning eestlased Andreas Veerpalu ja Karel Tammjärv. Erfurdis vahistati spordiarst Mark Schmidt, keda peetakse dopinguvõrgustiku niiditõmbajaks.

Esimene kohtuistung toimus möödunud kolmapäeval. Schmidtile esitatud süüdistus on 145 lehekülge pikk ja Müncheni regionaalkohtus peaks toimuma 26 istungit, kus osaleb umbes kaks tosinat tunnistajat ja jutt käib vähemalt 150 dopingureeglite rikkumise episoodist. Seega võib oodata, et pika kohtuprotsessi käigus kergitatakse saladuseloori ka eestlaste tegemistelt. Viimane istung on kavas detsembri lõpus.