Tadej Pogacari Tour de France'i võitu saaks väärata ainult totaalne ebaõnnFoto: Reuters/Scanpix
Jalgrattasport
20. september 2020, 10:44

TÄNA: uskumatu spordiriik Sloveenia tõuseb maailma parimaks jalgrattamaaks

Vaid kahe miljoni elanikuga Sloveeniast saab täna ka maailma parim riik jalgrattaspordis.

Täna sõidetakse spordiala mainekaima suurtuuri Tour de France’i viimane etapp ning kui midagi väga ootamatut ei juhtu, võtab Sloveenia koguni kaksikvõidu.

Võitja selgitas sisuliselt eilne ajasõit: tuuri favoriit Primzo Rogic ebaõnnestus täielikult, mis sillutas tee kaasmaalasele Tadej Pogacarile, kes võttis võimsa etapivõidu.

Pogacarile minuti alla jäänud Roglic tunnistas intervjuus, et ei surunud piisavalt palju ning hämmingus olid ka kõik rattaeksperdid. Näiteks 2012. aasta Tour de France’i võitja Bradley Wiggins oli Eurospordile antud intervjuus lausa šokeeritud.

„Ma poleks elu sees osanud arvata, et Roglic kaotab lausa minuti,“ sõnas Wiggins.

Enne Pariisi tänavatel sõidetavat viimast etappi on seis selline, et Pogacar juhib Roglici ees 59 sekundiga ning et viimasel etapil suuri eesminekuid reeglina ei toimu, siis peaks 21aastane Sloveenia rattur võtma oma esimese etapivõidu, mis on ühtlasi riigi ajaloo esimeseks triumfiks. Roglic kindlustab Sloveeniale kaksikvõidu, kuna austraallane Richie Porte jääb sloveenidest maha kaugelt üle kahe minuti.

Pisike Sloveenia on ilma mingi kahtluseta rahvaarvu suhtes kõige edukam spordiriik. Lisaks sellele, et sloveenid on tegijad pea igal võistkonnaalal, toodavad nad igal aastal supersportlasi ka individuaalalade jaoks.