Nõmme Kalju ja Levadia lahing.Foto: Stanislav Moškov
Jalgpall
20. september 2020, 17:53

GALERII | Keerulistesse oludesse sattunud Nõmme Kalju näitas Levadiale hambaid, aga pidi vastu võtma kaotuse

Koduses jalgpalli kõrgliigas alistas Levadia pühapäeval 2:1 Nõmme Kalju, kes koroonaprobleemide tõttu tuli mängule üsna ootamatutes tingimustes ja koosseisus.

Koroonakolde keskele sattunud Nõmme Kalju jaoks pole viimased kuu aega olnud just kergete killast. Esmalt pidi neid 27. augustil ootama koduväljakul toimuv Euroopa liiga esimese eelringi matš Sloveenia klubi Muraga. Tähtsaks lahinguks valmistumiseks kolisid Kalju mängijad 20. augustil hotelli, et Euroopa liigaks 100%liselt valmis olla ja klubi presidendi Kuno Tehva sõnul on selline valmistumisperiood Kalju puhul iga-aastane käitumine ega olnud kuidagi seotud maailmas valitseva pandeemiaga. 22. augustil peeti vahepeal võõrsil Premium liiga kohtumine Viljandi Tulevikuga, järgmisel päeval andis üks Kalju meeskonna mängija positiivse koroonaviiruse proovi. Päev hiljem oli mängija järgmine test negatiivne, Tehva kinnitas augusti lõpus toimunud pressikonverentsil, et klubi initsiatiivil kontrolliti sama mängijat veel ka järgmisel päeval ja siis oli test taas positiivne.

Positiivse proovi andmise järel eraldati meeskond ja nende taustajõud eneseisolatsiooni. Tähtis euromäng lükati edasi ja liigutati 10. septembriks Ungarisse, mängu ootamise ajal sattus klubi aga koroonakolde keskele ja nii käis Eesti klubi euromängul mitte just ideaalse koosseisuga: esindustiimi meestest said kaasa lüüa vaid Marko Meerits, Alex Matthias Tamm, Andreas Raudsepp, Sander Puri, Kaspar Paur ja Kaarel Usta, ülejäänud mängijad pärinesid Kalju U21 tiimist.

Täna pidas Kalju koduse liiga ja järgmise hooaja eurokoha mõttes tähtsa mängu Levadiaga. Kuna üks Ungaris euromängul osalenud mängija andis positiivse proovi, pidid kohtumisest eemale jääma just kõik need kuus esindustiimi meest, kes euromängul käia said. Koju pidid jääma ka Ungaris käinud treenerid Marko Kristal ja Sergei Terehhov. Nii tuli Kaljul oma linnarivaali vastu minna ootamatult nõrgenenud koosseisus ja abiks polnud ka asjaolu, et alates eneseisolatsiooni ajast pole mitmed mängijad korralikult treenida saanud.

Treeneripingil juhatas täna vägesid Kalju naiskonna peatreener Getulio Aurelio Fredo, väljakule saadi kokku järgnev algkoosseis: Henri Perk, Andri Markovitš, Mikk Reintam, Ivan Lobai, Aleksandr Kulinitš, Pedro Victor, Deniss Tjapkin, Igor Subbotin, Lauri Suup (1. Vladislav Homutov), Amir Natho, Aleksandr Volkov. Koduses liigas valitseva KTM-reegli tõttu (mängu alustavatest meestest peavad vähemalt kaks olema KTMid ehk klubis treenitud mängijad) lülitas Kalju algkooseisu Lauri Suupi, kes oli oma Premium liiga debüüdi ajal vaid 16aastane. Küll vahetati Suup Khomutovi poolt välja juba mängu 10. sekundil ehk noormehe debüüt üleliia pikaks ei kujunenud.

Ülejäänud algkoosseisu osas sai Kalju olusid arvestades kokku igati korraliku tiimi, sest esindustiimi nimekirja kuulusid kõik mehed peale just Suupi ja Ivan Lobay, kes on küll Kalju duublisse üles antud, kuid sel hooajal siiski juba 1083 minutit esinduse eest väljakul käinud. Pingilt eriti abi loota polnud, sest seal olid lisaks varakult sekkunud Khomutovile vaid kolm noormängijat, kellel Premium liiga kogemus puudub. Omapärane oli ka väravavahi Henri Perki olukord, sest tema saabus meeskonna juurde kaitseväest.

Niisiis oli Kalju Levadia vastu mängima minnes igatpidi huvitavas olukorras. A. Le Coq Arenal jäädi täna kiirelt kaotusseisu, kui neljandal minutil avas Levadia poolt skoori Aime Marcelin Gando Biala. Kalju hiilis vaikselt mängu tagasi ja 23. minutil tõi Volkov tabloole viigiseisu. Poolajapausile mindi viigiseisul, kuid Kalju meelehärmiks skooris 48. minutil Levadia poolt Juri Kolomojets ja seisuga 2:1 mäng lõppeski.

Premium liigas on hetkel liidriks Flora, kellel on kirjas 55 punkti. Teisel kohal on 42 punktiga Paide Linnameeskond, Levadia on kogunud 41 ja Kalju 38 punkti. Sealjuures on Flora ja Paide ära pidanud 20 mängu, Levadia 21 kohtumist ja Kalju 19 matši. Sel hooajal pole tabelikohad olulised ainult medalivõitluse tõttu, vaid mängus on ka väärtuslik eurokoht. Nimelt – kuna Eesti viimaste hooaegade euromängude tulemused on meie koefitsendi tõmmanud madalamaks kui eelmistel aastatel, on järgmisel hooajal meie klubidel nelja eurokoha asemel vaid kolm kohta. See tähendab, et Euroopasse pääseb mängima Premium liiga võitja ja teise koha omanik, kolmas koht kuulub karikavõistluste võitjale. Tipneri karikavõistlustel on sealjuures kõik neli eurokohta jahtivat klubi veel konkurentsis ja 1/16finaalis kohtuvad nad kõik madalamate liigade meeskondadega.