Tommi Mäkinen (vasakul) ja Toyota asepresident Shigeki Tomoyama.Foto: WILLIAM WEST/Scanpix
WRC
22. september 2020, 12:50

Muutus Tänaku konkurentide juures: Mäkinen lahkub tiimipealiku kohalt

WRC sarjas seni Toyota tiimipealiku rollis olnud Tommi Mäkinen uuel hooajal samal positsioonil ei jätka.

Toyota meeskond teatas täna, et Mäkineni asemel hakkab WRC-tiimi juhtima hoopis Toyota Gazoo Racingu Euroopa osakond. „Oleme õnnelikud, et nagu planeeritud oli, otsustas Toyota nüüd üle võtta WRC-tiimi opereerimise,“ seisis autotootja üsna segasevõitu pressiteates. Lisati, et nüüdsest Euroopa osakonna manageerimise all toimiv WRC-tiim jätkab tegutsemist Soomes Jyväskyläs ja Tallinnas (tehas asub Tallinna külje all Peetris).

Seni WRC-tiimi juhtinud Mäkinen asub jaanuarist Toyotas mootorispordi nõuandja rolli. Soomlase sõnul on tema töö WRC-tiimis tehtud. „Toyota WRC-projekti eesmärk oli võimalikult efektiivselt taas rallimaailmaga liituda. Selleks oli võimekus vaid väikesel ettevõttel,“ andis Mäkinen mõista, et WRC-sarja naasmiseks oli mõistlik seda operatsiooni juhtida mitte mõnel suurel osakonnal, vaid väikesel meeskonnal.

„Olen õnnelik, et see eesmärk on nüüdseks täidetud ja mul on aeg liikuda järgmiste väljakutsete juurde Toyotas. Tahan tänada ettevõtte presidenti Akio Toyodat selle eest, et ta mulle selle projekti usaldas ning toetas kogu selle teekonna vältel, kui üheskoos seatud eesmärke täitsime,“ lisas Mäkinen.

Toyoda sõnas omalt poolt, et hindab Mäkineni panust kõrgelt. „Alles pärast Tommiga kohtumist otsustasin, et peaksime WRC sarja naasma. Tänu tema toetusele oleme võimelised WRC sarjas võitma ning tänu tema suurele kogemusele suutsime luua GR Yarise,“ rääkis Toyoda pressiteate vahendusel. „Lisaks sellele, et ta on meile andnud nõu, kuidas võidusõite võita, ootame temalt edaspidi veel mitmekülgsemaid nõuandeid, et Toyota suudaks toota oma ajaloo parimaid autosid. Isegi pärast selle uue rolli määramist ei muutu asjaolu, et ta on edasi mu sõiduõpetaja. Tommi, sõidame koos edasi!“

Toyota naasis WRC sarja 2017. aastal. 2018. aastal tuldi maailmameistriks meeskondlikus arvestuses, mullu sõitis end Toyota roolis maailmameistriks Ott Tänak. Hetkel on WRC sarja üldarvestuses nelja parema seas kolm Toyota sõitjat: Elfyn Evans on esikohal, teist kohta hoiab Sebastien Ogier ning Kalle Rovanperä on kolmanda ja neljanda mehena kogunud sama palju punkte Tänakuga.

Mäkinen sõitis WRC sarjas aastatel 1987-2003. Ta tuli maailmameistriks neljal korral ehk kõigil aastatel vahemikus 1996-1999. Kokku osales ta 139 etapil, neist võitis ta 24.