Johannes Dürr.Foto: LIEBL Daniel | zeitungsfoto.at via www.imago-images.de/Scanpix
Talisport
22. september 2020, 15:14

Eesti suusatajatega seotud dopinguskandaali koputaja taganes oma väidetest

2014. aasta Sotši olümpiamängudel dopingutarvitamisega vahele jäänud Austria murdmaasuusataja Johannes Dürr väitis 2018. aastal, et Austria suusaliit otseselt ei tauninud dopingu kasutamist, vaid kui sportlane suutis vahelejäämist vältida, kiideti see vaikimisi heaks. Austria suusaliit kaebas Dürri selle peale kohtusse.

Nüüd on mees oma sõnad tagasi võtnud. „Mina, Johannes Dürr, võtan tagasi oma väited selle kohta, et Austria suusaliit vaikimisi tolereeris dopingut,“ kirjutas mees oma Facebookis. „Täpsemalt (võtan tagasi) väited selle kohta, et alaliit jättis dopingukasutamisele tähelepanu pööramata ja/või oli sellega nõus, kuni dopingut tarvitav inimene vahele ei jää.“

Austria suusaliit otsustas portaali en24.news andmetel seejärel süüdistusest ja kohtuprotsessist loobuda.

Dürr sai dopinguteemadel sõna ka 2019. aasta jaanuaris Saksamaa telekanalis ADR linastunud dokumentaalfilmis. Linateose järel algatasid Austria ja Saksamaa politseid põhjaliku uurimise, mille käigus vahistati Seefeldis ka eestlased Karel Tammjärv ning Andreas Veerpalu. Mõni päev hiljem tunnistas veredopingu tarvitamise Õhtulehe vahendusel üles Algo Kärp. 

Tammjärv ja Kärp said dopinguarst Mark Schmidti kontakti treener Mati Alaverilt, kelle Harju maakohus mõistis möödunud aasta novembris süüdi dopingu tarvitamisele kallutamises. 

Sama juhtumiga seoses on Innsbrucki prokuratuur esitanud kriminaalsüüdistuse ka Andrus Veerpalule, kellele heidetakse ette, et ta lubas 22. veebruaril 2019 Seefeldis oma hotellitoas sportlas(t)el veredopingut teha.