Lukašenka seekordne tseremoonia jäi kahvatuks.Foto: BelTA/Reuters/Scanpix
Maailm
23. september 2020, 17:19

Lukašenka pani Minski tänavad salajase tseremoonia korraldamiseks kinni

End Valgevene presidendiks kuulutanud Aljaksandr Lukašenka lasi end ametisse vannutada kinnisel tseremoonial, milles osales mõnisada inimest. Avalikkust üritusest ette ei teavitatud.

Lukašenka tseremoonia eel presidendilossi vuranud autodekolonni tarbeks sulgesid võimud mitmed Minski kesklinna viivad tänavad. Küllap siiski ka rahvakogunemiste hirmus.

BBC kirjutab, et üks opositsioonipoliitik võrdles toimunut pättide salajase kohtumisega. Seni on presidendi ametisse astumise tseremooniad alati suurejoonelised ja mõistagi ammu ette teatatud sündmused olnud.

„Mina ei saa, mul pole õigust valgevenelasi hüljata,“ sõnas Lukašenka riigimeedia vahendusel. Ent enesekindla mehe kohta, kes peaks justkui olema veendunud, et 80 protsenti riigi rahvast teda palavalt armastab ja toetab, oli selline enneolematu hillitsetus muidugi kummaline. Ilmselt üritas ta vältida rahva ägedat reaktsiooni, on ju Valgevenes toimunud meeleavaldused ja Lukašenka-vastased miitingud augustikuu kahtlastest valimistest saati.