Peep Pahv (keskel).Foto: Tiit Tamme
Talisport
23. september 2020, 20:25

Peep Pahv: kindlasti pole Alaveri karistus piisavalt karm

Delfi ja Eesti Päevalehe sporditoimetuse juhataja Peep Pahv tõdes saates "Ringvaade," et tema hinnangul oleks võinud Mati Alaverile määratud karistus olla karmim. Samuti usub ta, et endine suusakoondise peatreener oli seotud ka varasemate dopinguskandaalidega. 

Pahv on veendunud, et 2011. aastal, mil kahekordsel olümpiavõitjal Andrus Veerpalul tuvastati dopingukontrolli käigus lubatust kõrgem kasvuhormooni tase, oli mängus ka Alaveri käsi. 

"Alaver pidi kogu protsessi juhtima algusest peale. Ega sportlane ise kuskilt ise ei võta pähe, et hakkan nüüd dopingut võtma, ilma et treener või arst sellest teaks. Eks süsteem on suurem. Nagu aeg on näidanud, siis toona oli kasvuhormooni teema üleval ning nagu praegustest lugudest näha, on see Mati Alaveri jaoks teema siiani. Ta nimetas seda üheks kõige paremaks dopinguaineks," selgitas Pahv.

Kuigi Veerpalu mõisteti pärast kohtus õigeks - dopinguproov osutus vigaseks -, on Pahv kindel, et endine suusalegend on ikkagi süüdi. 

"Olin kogu aeg veendunud, et see, mis toona välja toodi, oli kõik õige ning Andrus Veerpalu sai ju puhtaks ainult tänu juriidilistele nõksudele. Selge oli see, et proov oli [positiivne] ning ta räägiti puhtaks. Minu silmis polnud mingit küsimust," lausus Pahv.

Tema arvates on aga pisut hämmastav see, et nii Veerpalu kui ka Alaver jätkasid dopingupettustega veel edaspidigi. 2019. aastal Seefeldis toimunud põhja suusaalade MMil jäid nad mäletatavasti operatsiooni "Aadrilaskmise" käigus vahele. 

"Toona, kui Seefeldis see asi juhtus, pani mind natuke imestama. Kas tõesti Mati Alaver ja Andrus Veerpalu ei õppinud eelmisest loost midagi? Oleks võinud üldse suusatamisega ära lõpetada, siis oleks ametlik au ja kuulsus alles jäänud, aga ju siis karistamatuse tunne või liigne enesekindlus lõi välja. Tulemus on käes: kõik teavad, et oli pettus," sõnas Pahv.

Pärast vahelejäämist andis kogu sündmustikku Tartust jälginud Alaver intervjuu ERRile, ent toona jättis ta oma tegelikest tegudest sisuliselt rääkimata. 

"Ta valetas ka seal ja nendest märkmetest tuli välja, kuidas ta pärast Seefeldis juhtunut kaalus variante, mida ja kuidas rääkida ning kuidas sellest välja tulla. See oli loomulikult kaalutletud vale. E-kirjadest tuli selgelt välja, kuidas ta dr. Schmidtiga vahetas mõtteid, kuidas paremini teha ja kuidas dopinguprogramme korraldada. Mingist numbri andmisest rääkida on naeruväärne," lausus Pahv.

Seda, et tagantjärele Veerpalult kolm olümpiamedalit ära võetakse, ta ei usu.

"Probleem on selles, et Veerpalu medalid on võidetud nii ammu. Isegi kui kuskilt tuleks välja, et need on dopinguga saadud, siis ega see medalitesse enam ei puutu, need jäävad talle alles. Puhtana ei ole ta välja tulnud, Saksamaal ja Austrias käivad protsessid. Seal on seadused palju karmimad. Eestis ongi dopingureeglid liiga leebed. Arvan, et sealt mingid otsused tulevad ja need ehk ei ole nii leebed, kui oli Mati Alavari otsus Eestis," selgitas Pahv.

Ta usub, et Alaverile määratud karistus on liiga leebe ning ei pane ei sportlasi ega ka treenerit sellistest tegudest hoiduma.

"Kindlasti mitte. Tingimisi karistus - mis see ikka inimesele teeb. See pole nii range karistus, et paneks isegi keskpäraseid sportlasi mõtlema, kas tegeleda dopinguga või mitte. Tegelikult peaksid reeglid olema palju karmimad," lisas Pahv.