Aivar Pilv.Foto: Tiit Tamme
Doping
24. september 2020, 10:58

Alaveri kaitsja andis mõista, et suusatreener võiks avalikult selgitusi jagada: nii on kõigil lihtsam (4)

Mati Alaveri advokaat Aivar Pilv andis eile TV3 saates "Duubel" mõista, et dopinguskeemis niite tõmmanud suusatreeneril oleks mõistlik avalikkuse ette astuda.

"Ütleme nii, et minu isiklik arusaam asjadest on selline, et alati on parem teatud asju selgitada, mingid mõtted-seisukohad välja öelda," sõnas Pilv. "Kui palju, kui põhjalikult, see on konkreetse juhtumi küsimus. Arvan, et on lihtsam kõigil. Nii neil, kes infot ootavad, kui ka neil, kellelt infot oodatakse."

Ta väitis, et pole Alaveriga juba tükk aega vestelnud ning sai kohtumaterjalide avalikustamisest teada samal ajal, kui teised Eesti inimesed. 

Toimiku avaliku osa üks põnevamaid fragmente olid Alaveri märkmed Karel Tammjärve pressikonverentsile järgnenud kümne päeva jooksul. Pilv ei soovinud kommenteerida, kas selline tegevus on mõistlik. "Iga inimese harjumused on erinevad, me kõik teeme elus märkmeid. Ilmselt me ei mõtlegi paljudele asjadele tuleviku mõttes," lausus ta.

Kuivõrd Pilv mängis olulist rolli ka kümnendi alguses Andrus Veerpalu kasvuhormooniskandaalis, mis lõppes suusataja juriidilise võiduga, uuris saatejuht Liis Lusmägi, kas Pilv tunneb praeguste sündmuste juures ka endal mingit vastutust.

"Mäletan, et siin mingi aasta tagasi ajakirjanikud, kui nad hästi aktiivselt sel teemal kirjutasid, jätan nimed nimetamata, püstitasid küsimuse, et kõik need isikud – teadlased, advokaadid –, kes Andrus Veerpalu asjas tööd tegid ja tema kaitseõigust tagasid, et need on justkui vastutavad selle eest, mis on Eesti suusaspordis juhtunud. Ma kindlasti ei nõustu sellega," ütles Pilv.

"Iga elukutse esindajal on oma ülesanne, oma koht siin elus. Kõik teeme oma tööd. Mitte ainult Eestis, vaid ka mujal kaasatakse eri spetsialiste selleks, et teatud olukordades kellegi õigusi kaitsta või neid teatud olukordades kas õigustada või luua olukordi, mis toovad kaasa leebema vastutuse. Seetõttu kaitsja või advokaadina tunnen eelkõige seda, et minu roll on olnud kaitseõiguse teostamine nende sündmuste järgselt, mis on aset leidnud. Nii nagu see tavaliselt on. Ma ei ole – arvan, et ükski advokaat pole – kaasas sellega, et koos mõeldakse, koos plaanitakse, koos tehakse. Jah, mõningates äri- ja tsiviilõiguslikes asjades võib see nii olla, aga antud juhul kindlasti mitte."

Eilses ETV saates "Pealtnägija" sõnas Pilv, et Alaver ei tunnista enda süüd. "Kokkuleppemenetlus kehtiva seadusandluse järgi ei eelda oma süü tunnistamist ega ka üksikasjalike ütluste andmist toimunu kohta. Põhimõtteliselt on selle kohta täpsemad, põhjalikumad selgitused andmata. Kindlasti ta ei ole ennast esitatud süüdistuses ja kirjeldatud tegudes süüdi tunnistanud," märkis Pilv.

Karistuse on Alaver aga vastu võtnud. "Kokkuleppemenetlus tähendabki seda, et karistusega tuleb nõustuda ja inimene on karistusõiguslikus mõttes saanud karistuse ehk ta on karistatud isik toimepandud süüteo eest," lisas Pilv.

Uurijad leidsid Alaveri maja läbi otsides tühje retseptiblankette, millel oli peal endise koondisearsti Tarvo Kiudmaa allkirjatempel. Avalikuks tehtud kirjavahetuses tuvastati, et endine suusatreener oli neid blankette küsinud korduvalt. Arst möönis oma tegusid põhjendades, et see oli küll ebatavaline, ent samas ta jäi nõutuks, mida selle asemel tegema pidi. Juhtiva riigiprokuröri Taavi Perni sõnul oli selline tegutsemine absurdne.

"Minu arvates on selline selgitus jabur. Ükskõik kellel meist tõenäoliselt ei ole perearsti, kes on valmis meile üle andma lihtsalt tühjad retseptiblanketid ja ütlema, et minge ostke endale neid ravimeid, mida ise heaks peate, ja sellises koguses, nagu retseptile märkida tahate. Tegelikult ükskõik millised arstid peavad teenust osutades pidama haiguslugu, märkima sinna üles, miks ja millised ravimid kirjas on. See olukord kõlab absurdselt," sõnas Pern.

Eesti Antidopingu nõukogu liige ning Mati Alaveri juhtumi kriminaaluurimises eksperttunnistajana osalenud Kristjan Port tõdes, et juhtunust on keeruline õppida.

"Kui me kannatajatena midagi ei õpi, siis kuriteo tegijad saavad seda edasi teha. Ja kuna me ei saanud selle kohtuloo järel midagi teada, vaid jäi mulje sellest, et oli üks telefonikõne, siis me ei saanud midagi õppida sellest tõsisest, sügavast, pikaajalisest süstemaatilisest kahjutegevusest meie enda spordi nii aususe kui ka ohutuse suhtes. Võin öelda, et arvatavasti ei ole me võitnud medaleid, vaid need kaotanud," lausus Port.