Kersti Kaljulaid (paremal) Pärnus.Foto: Karli Saul / EOK
Spordivaria
24. september 2020, 10:15

President Kaljulaid: meie põlvkonnal on üsna suur koolisporditrauma

Eesti president Kersti Kaljulaid sõnas eile Pärnu rannastaadionil toimunud spordinädala avasündmusel (heategevuslik teatejooks), et kõige tähtsam on see, et lapsed õpiksid tegema teistele head.

"Nad õpivad märkama neid, kellel on võib-olla abi vaja ning näevad, et hea asja nimel on karu (Mesikäpp – toim.) ka nõus jooksma," sõna Kaljulaid Eesti olümpiakomitee pressiteate vahendusel. "Igal aastal on mul väga hea meel sellel päeval koos lastega olla."

Teatejooksu heategevuslik aktsioon kutsub inimesi üles annetama Haapsalu neuroloogilisse rehabilitatsioonikeskusesse rajatava mängulise terviseraja toetuseks. Sellest tuleb Eesti esimene patsientidele suunatud terviserada haiglas.

"Kuigi Pärnus oli sädistamist hästi palju ja võin öelda, et näiteks ka Sindi kooli juures lapsed ei teadnud, mis jooksuga tegemist on, siis ehk siin kohapeal olles saab asi selgemaks ja sellest räägitakse kodus sõpradele, vanematele, sugulastele," lausus Kaljulaid. "Nii koguneb ka seda heategevat tulu, mis on väga tähtis. Kõige tähtsam on siiski see, et lapsed saavad teada, et neil on oma roll, nad saavad ise ka aidata."

Heategevuslik teatejooks toimub 23.–30. septembril peeta spordinädala raames Eesti eri paigus. Spordinädala eesmärk on pakkuda liikumise ja spordi abil võimalikult paljudele Eesti noortele ja täiskasvanutele positiivseid elamusi ning innustada neid liikumisharrastustega regulaarselt tegelema. Kaljulaidi sõnul on eestimaalaste liikumisharrastuse seis läinud aastatega paremaks.

"Meie põlvkonnal on üsna suur koolisporditrauma, järgmist põlvkonda pole nii palju sunnitud või pandud liikuma, sest me ise põdesime seda," sõnas vabariigi president, kes on isegi aktiivne liikuja. "Loodetavasti see ajapikku lõdveneb. Lapse saab spordi juurde tuua, kas läbi trenni või kooli. Kui koolisport on vahva, siis laps selle juurde ka tegelikult tuleb, siin on hästi oluline roll. Koolisport algab tegelikult juba lasteaiast. Kui seda väärtustavad ja peavad oluliseks kasvatajad-õpetajad, siis see tegelikult ka vaikselt tuleb. Me näeme ju, et ka keskealised liiguvad üha rohkem, järelikult on loota, et ka tulevikus lapsed liiguvad üha rohkem."

Äsja Tartu rattamaratonil osalenud president käis üleeile rulluisutamas, kuid keskendub sel nädalal rohkem puhkamisele. "Teadupoolest on ka puhkus treeningu väga oluline osa, mida harrastajad kipuvad alahindama," ütles Kaljulaid.

Spordinädalal on registreeritud 1130 sündmust üle Eesti, endale meeldiva liikumisürituse saab leida aadressil www.spordinadal.ee.