Esapekka Lappi kihutab Türgi kuumuses.Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool
WRC
25. september 2020, 16:58

VIDEO | Soome äss selgitab, miks eelneb õigele rallile üks saunaralli

Kuidas valmistus üks õige Soome rallisõitja palavaks Türgi etapiks? Loomulikult saunas! „Soomlaste jaoks on see iseenesestmõistetav,“ ütleb Esapekka Lappi.

DirtFish uuris, milliste nippidega taluvad võistlejad Türgis kihutamist, sest autos kerkib temperatuur täiesti võrreldavaks leiliruumi omaga. Higistades kaotatakse päeva jooksul palju vedelikku ja soolasid. Kui kehas peaks tekkima näiteks soolade puudus, võib kannatada reaktsioonikiirus. Seetõttu joovad sportlased väga palju. Näiteks üks Hyundai sõitja tarbis Türgis päeva jooksul 8-10 liitrit vedelikku, teise puhul jäi maht 5-6 liitri kanti. Seega vajab kuumusega võitlemine individuaalset lähenemist.

M-Spordi tiimis kihutav Lappi valmistus võistluseks aga saunas. „Viimasel viiel päeval veetsin pikad-pikad õhtud saunalaval. Usun, et see aitab kuumusega harjuda,“ selgitas ta ralli ajal antud intervjuus. „Kui aus olla, siis nii kaua ei saa ma saunas istuda kui autos, sest mul hakkaks lihtsalt igav.“

Lappi sõnul tuleb rohke vee joomisega alustada juba enne võistlust. Jutt ei käi niisama veest, vaid sinna on lisatud ka vajalikud soolad. „Enne rallit võib kehakaal kasvada, sest tekib tunne, et keha on vedelikku täis. Aga asi on seda väärt,“ ütleb soomlane.