Protestid jätkuvad.Foto: REUTERS/Stringer
Maailm
26. september 2020, 21:27

Valgevenes pidas politsei kinni kümned meeleavaldajad. Ka 73aastane aktivist tiriti kaubikusse

Valgevene julgeolekujõud pidasid laupäeval kinni kümned meeleavaldajad, kes Minski kesklinnas süüdistasid president Aleksandr Lukašenkot eelmise kuu valimistulemuste võltsimises, vahendab Reuters.

Üks naistegrupp hüüdis: “Meie president on Sveta” - viidates opositsioonipoliitikule Sviatlana Tsikhanouskajale, kes nende sõnul hääletuse võitis. Politsei vedas paljud protestijad kaubikutesse ja arreteeris läheduses asuvad teised meeleavaldajad. 

Laupäeval levis sotsiaalmeedias video, kus maskeeritud ohvitser rebis 73aastase aktivisti Nina Baginskaja käest ära punase ja valge lipu. Baginskaja on pärast eelmisel kuul politseiga kaklemist saanud meeleavalduste keskseks tegelaseks.

Videos tirib politsei naisterahva kaubiku juurde. Kohalik meedia teatas, et ta vabastati hiljem. Meeleavaldajad on kasutanud punast ja valget lippu, mille Valgevene võttis vastu pärast Nõukogude Liidu lagunemist 1991. aastal.

Valgevene ajakirjanike assotsiatsiooni andmetel peeti laupäeval meeleavaldusel kinni kuus ajakirjanikku, kes vabastati viivitamata.

Tsikhanouskaja avaldas sotsiaalmeedias avalduse, milles taunis julgeolekujõudude tegevust. "Me kõik väärime, et austatakse meie väärikust ja kodanikuõigusi," ütles ta. "Me teame seda ja seetõttu ei saa meid peatada."