Valgevene meeleavaldajad nõuavad Aleksandr Lukašenkot võimuvahetust. Foto: AFP/Scanpix
Maailm
27. september 2020, 08:58

Emmanuel Macron: on selge, et Lukašenko peab lahkuma

Prantsusmaa president Emmanuel Macron ütles, et Valgevene juht Aleksandr Lukašenko peab tagasi astuma.

"On selge, et ta peab lahkuma," ütles Macron ajakirjale Journal du Dimanche paar päeva pärast seda, kui Euroopa Liit keeldus Lukašenkot Valgevene presidendina tunnustama, vahendab AFP. "See on võimukriis, autoritaarne jõud, mis ei suuda leppida demokraatia loogikaga ja mis kasutab jõudu. On selge, et Lukašenko peab lahkuma," ütles ta.

Alates 9. augusti valimistest on kümned tuhanded Valgevene elanikud kogunenud tänavatele, süüdistades Minski kesklinnas president Lukašenkot valimistulemuste võltsimises ja nõudes võimuvahetust. Võimud on massimeeleavalduse mahasurumiseks suurendanud miilitsajõude ja võtnud kasutusele rasketehnika.

Macron ütles, et talle avaldab muljet tänavatele tulnud meeleavaldajate julgus. "Nad teavad riske, mis igal nädalavahetusel meeleavaldustega kaasnevad, aga ometi jätkavad nad liikumisega, et äratada ellu demokraatia riigis, kus on sellest nõnda kaua puudus olnud," ütles Macron. "Eriti naised, kes marsivad igal laupäeval, väärivad meie lugupidamist."

Euroopa Liit teatas neljapäeval, et Lukašenko ametissevannutamisel puudub demokraatlik legitiimsus ja keeldusid teda presidendina tunnustamast.