Mark Schmidt (keskel) tunnistas, et andis sportlastele dopingut, kuid eitas rahateenimist.Foto: AFP/Scanpix
Doping
29. september 2020, 15:02

Dopinguarst Mark Schmidt tunnistas veredopingu vahendamist: „Ma ei oska öelda, miks otsustasin sellega tegeleda.“

Erfurdi arst Mark Schmidt andis Müncheni kohtus ulatusliku ülestunnistuse, kus nõustus enamike süüdistustega. Mees aga eitas, et ta teenis dopinguga tulu või riskis sportlaste tervisega, kuid väitis, et ilma dopinguta tippspordis hakkama ei saa: „Ilma dopinguta pole võimalik edukas olla.“

Müncheni prokuratuur süüdistab 42aastast Mark Schmidti enam kui sajas dopingukuriteos. Kohtuprotsessi kuuendal päeval tunnistas arst enamikke õiguserikkumisi, kuid vaidlustas kümnekond loetletud süüdistust, vahendab portaal mdr.de.

"Ma ei oska enam öelda, miks otsustasin veredopinguga tegeleda," ütles dopinguarst avalduses, mille lugesid kohtusaalis ette advokaadid.

"Ma ei teeninud dopinguga tulu," jätkas Schmidt etteloetud avalduses. Erfurdi dopinguarst tunnistas teisipäeval, et on alates 2012. aastast teenindanud peamiselt tali- ja rattasportlasi, dopingupaketi hinnaks oli 5000 eurot. Arst rõhutas, et ta suutis tegevusest tulnud sissetulekuga katta vaid jooksvaid kulusid, näiteks hotelliarveid ja dopingu jaoks vajalikke verekotte. Samuti ostis ta vereülekannete jaoks vajalikke masinaid, mille tööd ta kohtusaalis ka demonstreeris.

Schmidti ülestunnistuse puhul peab arvestama, et 2015. aastal kehtestatud dopinguvastase seaduse kohaselt võib reaalse vanglakaristuse määrata inimesele, kes "sai suure rahalise kasu".

Lisaks polnud Mark Schmidt nõus süüdistusega, mille kohaselt tema tegevus ohustas sportlasi: "Minu jaoks oli alati oluline, et sportlased ei kahjustaks enda tervist."

Kohtuprotsessi esimese kahe nädala jooksul tunnistasid ja kinnitasid kaks Schmidti abistajat - õde Diana S. ja sanitar Sven M. - politseiopratsiooni "Aderlass" tulemusi. Nende sõnul palus Erfurti arst sportlastelt võtta ja anda verd. Seda kinnitas nüüd ka arst ise.

Ainult kohtualune Dirk Q. pole süüd omaks võtnud. Ta on sarnaselt Schmidtiga vahi all alates 2019. aasta algusest. Kohtuistungil palus tema advokaat kohtuasja lõpetamist, sest väidetavalt rikuti protseduurilisi reegleid.

Saksamaa lähiajaloo suurimas dopinguprotsessis on kavas veel 26 kohtupäeva, lõplikud otsused peaksid selguma enne jõule. Asjaga on seotud ka Eesti suusatajad, kelle kohta ütles kohtunik tänasel istungil, et nad kuuluvad tunnistajate hulka, kes pole kohtusse ilmunud.