Karel Voolaid.Foto: Teet Malsroos
Jalgpall
30. september 2020, 18:51

Koosseisu selgitanud Voolaid tahab juba Leedu vastu lõpetada õnnetud seeriad

Eesti jalgpallikoondise peatreener Karel Voolaid sõnas eesootavatest mängudest rääkides, et sõpruskohtumine Leeduga on printsipiaalne lahing ja seda ei peeta vähemtähtsaks. Voolaid avaldas lootust, et juba Leedu vastu suudetakse lõpetada pikk võidupõud ja lõpuks jõuda taas ka väravalöömiseni.

Meeste A-koondis peab seitsme päeva jooksul kolm mängu: 7. oktoobril sõpruskohtumise Leeduga, 11. oktoobril Rahvuste liiga mängu Põhja-Makedooniaga ja 14. oktoobril samuti Rahvuste liiga matši Armeeniaga. Kuivõrd lühikese aja jooksul on kavas kolm mängu, võiks justkui eeldada, et sõpruskohtumist Leeduga minnakse mängima nõrgema koosseisuga. „Meil on märkimisväärne hulk mängijaid, kes mängivad või on eeldatavalt mängimas oma liigamänge alles pühapäeval. Väga paljud nendest mängijatest on kaitseliinist,“ selgitas Voolaid, et koosseis Leedu vastu sõltub paljuski viimastest klubimatšidest.

Samas kinnitas koondise loots, et meelega sellele mängule kergemalt vastu ei minda, sest Eesti koondise jaoks on kõik mängud tähtsad. Ta tunnistas, et loomulikult on käesoleva koondiseakna kõige olulisemaks eesmärgiks Rahvuste liigas püsima jääda - Eesti on hetkel nelja võistkonna hulgas viimasel kohal -, aga Leeduga peetavas kohtumises on samuti palju kaalul. „Mängud Leeduga on printsipiaalsed. Kui lähme sellele mängule liiga kergelt, võib see mõjutada enesekindlust, kui resultaat pole see, mida soovime. Ei ole nii, et see on debütantide mäng ja kõik,“ rääkis Voolaid.

Kuidas füüsiliselt vastu pidada?

Eesti koondisel on selja taga kurb seeria nii võitude kui väravate osas. Kaotatud on kõik viis viimast mängu. Võidurõõmu sai koondis viimati maitsta eelmise aasta märtsis, sealt kuni tänaseni ongi ette näidata vaid kaotused ja üks viik Valgevene vastu. Väravat pole suudetud lüüa seitsmes viimases kohtumises, viimati sahistati võrku mullu septembris Valgevene vastu. Voolaid avaldas lootust, et need õnnetud seeriad lõppevad käesoleva akna jooksul: „Tahame murda selle pika perioodi, kui me pole võitu saavutanud ja väravaid löönud. Tahame enesekindlust saada ja esimene võimalus selleks on mäng Leeduga. Kindlasti ei pea ma seda mängu vähemtähtsaks.“

Kui Eesti koondis viimati septembris platsil käis ja kolmepäevase vahega mängiti Gruusia ning Armeeniaga, teeniti mõlemas kohtumises kaotus. Armeeniaga peetud matši järel nentis Voolaid, et meie meeste füüsiline tase ei ole hetkel piisavalt hea, et nii väikese vahega nii mitu rahvusvahelist kohtumist pidada. Nüüd ootab seitsme päeva jooksul ees aga lausa kolm mängu. „See on treenerite jaoks eriline olukord,“ tunnistas Voolaid.

Eesti koondis septembris Gruusiaga madistamas. Foto: Erki Pärnaku

Ta lisas, et õnneks on Euroopa jalgpalliliit (UEFA) teinud nii treenerite kui mängijate elu veidike lihtsamaks, sest kui sõprusmängudes on endiselt lubatud teha kuus vahetust, siis ametlikes kohtumises on koroonaviiruse tõttu praegu lubatud teha viis vangerdust. „See kindlasti aitab mängijaid säästa või teistpidi tuua väljakule juurde vajalikku energiat, kui seda väga vaja on. Viie vahetuse reegel on meile väga palju kasuks. Tean, et maailmas on spekuleeritud, kas see on nüüd korvpall või mitte, aga rahvuskoondisesse tulevatel mängijatel on ju niikuinii suurem koormus. Nemad ei puhka sel ajal, kui teised. Leian, et see reegel on UEFA poolt väga tervitatav,“ kiitis Voolaid.

„Ka mängijate ring on meil seekord veidi suurem,“ jätkas Voolaid rahvustiimi nimekirjaga, kus hetkel on 27 nime. Ken Kallaste osalemine on veel lahtine, seega võib nimekiri muutuda 26meheliseks. Koondise peatreener selgitas, et pikem nimekiri on antud olukorras, kus kõik mängijad on nii enne kui pärast koondiseakent seotud väga tihedate klubikalendritega, väga suureks abiks. „Minu kui treeneri ülesanne ongi minna sellele kolmemängulisele aknale vastu veidi suurema koosseisuga ja leida optimaalsed lahendused,“ sõnas Voolaid. „Küll leiame sellise lahenduse, et energiat jääks ka viimaseks mänguks.“

27 mängijaga nimekirjast rääkides tunnistas koondise loots, et seal on mõned küsimärgiga mängijad. Üheks neist on Henri Anier. „Ta on olnud kontaktis minu ja koondise arstiga, praegu jälgime tema olukorda. Pigem ei ole see küsimärk väga suur, aga selge on see, et nädalaga võib see kalduda ühele või teisele poole,“ tutvustas Voolaid ründaja olukorda. Tema sõnul oli Anier ise oma tervenemise suhtes optimistlik ja esimese indikaatori saab olukorrale anda nädalavahetusel, kui Anieri tööandja Paide Linnameeskond mängib Levadiaga. „Aga täna ei saa ma kinnitada, et ta on 100% terve. Pühapäeval oleme targemad,“ lisas Voolaid.

Kes sees, kes väljas?

Koondise nimekirjast leiab kolm uut meest: Flora mängijatest Markus Soometsa ja Mark Anders Lepiku ning klubitasandil Paidet esindava Edgar Turi.

Debütantide kaasamise kohta ütles Voolaid, et Soomets on talle silma jäänud sellega, et on suutnud Flora jaoks tähtsates mängudes hästi esineda. Ta lisas 2000. sünniaastaga Soometsast rääkides, et noorte kaasamine on tema jaoks loogiline: „Meil on vaja sellist nooruslikku energiat, tahet, võitlushimu sinna väljakule.“ Seni U17, U19, U21 ja U23 noortekoondist kokku 48 korral esindanud Soometsa kohta ütles Voolaid sedagi, et mänguaega on raske ennustada, aga tal on noormehesse usku. „Tean, et minu käe all on ta hästi juhendatav mängija. Ta oskab erinevaid rolle ja ülesandeid ellu viia ning usun, et saab talle antud ülesannetega hakkama. Eks näeb, kui palju talle mänguaega tuleb, aga kuna mänge on palju, siis on tõenäosus täiesti olemas,“ ütles koondise peatreener.

Markus Soomets teenis esmakordselt A-koondise kutse. Foto: Erki Parnaku

Soometsa klubikaaslase Mark Anders Lepiku kohta ütles Voolaid, et kuigi noormehel on viimastel aegadel olnud probleeme vigastustega ja mänguminuteid napib – sel hooajal on neid koduses kõrgliigas ette näidata vaid 119 – on ta sellest nädalast treenimas täiskoormusel. „Tal on olnud tagasilööke, aga kui arvestada meie valikuid, siis kahjuks on hetkel niimoodi,“ andis Voolaid mõista, et väga palju muid mehi kutsuda polnud. Samas lisas ta kohe, et ühest küljest on ahtakese valiku üle kahju, kuid teisalt on see ka hea uudis. „Mul on väga hea meel, et saan Marki lõpuks koondise juurde võtta. Vaatame, milliseks tema roll kujuneb ja kui palju minuteid anda saame, aga iga päev näeme rohkem tema energiat ja võimekust. Meil on kindlasti üks väga hea käik rünnakul juures, sest ta on puhas ründaja,“ ütles Voolaid.

Edgar Turi liitumine koondisega oli rahvustiimi peatreeneri sõnul väga lähedal juba eelmise koondiseakna ajal. Paraku olid varasemalt U21 ning U23 koondise eest mänginud noormehel toona probleemid jalaga ja seega jäi koondisekutse saabumata. Nüüd on olukord muutunud. „Pidasin temaga paar nädalat tagasi vestluse maha. Ta on praegu heas hoos ja täiesti teenitult selle kutse saanud,“ sõnas Voolaid.

Turiga samasse patta pani koondise loots ka Viljandi Tulevikku esindava Pavel Marini, kellel on A-koondise eest küll kirjas juba üheksa mängu, aga viimati pääses ta koondise eest korra platsile 2018. aastal, enne seda 2016. aastal. „Paveli kaasamine oli planeeritud juba eelmise koondiseakna ajal, aga kahjuks jäi ta Tulevikus toimunud koroonaviiruse virrvarri tõttu eemale,“ sõnas Voolaid. Meenutuseks – septembrikuus ei saanud koondises kasutada Nõmme Kalju ja Viljandi Tuleviku mängijaid seetõttu, et Kalju mängija oli andnud positiivse proovi ja seega pidid mõlema tiimi mehed viibima isolatsioonis.

Kes on koondise nimekirjast aga puudu? Ameerika kõrgliigast (MLS-ist) ei ole seekord ühinemas ründaja Erik Sorga. „Reisimist puudutav olukord pole muutunud ja teine põhjus on MLSi kalender. Liiga on teinud kõik selleks, et mängijad ei saakski reisida. Koondiseaken uputab mängudest,“ nentis Voolaid. Samas avaldas ta lootust, et kui Sorga tiim jätkab senise käekäiguga ja nad jäävad liigas viimaseks, saab koondise ründaja rahvustiimiga liituda novembriks, kui on samuti kavas kolm kohtumist. „Äkki on neil siis liigas mängud mängitud ja ta saab tulla pikemaks ajaks. Aga antud kontekstis ei tekkinud selleks isegi reaalset võimalust. See on liiga poolt keelatud, mängijaid lihtsalt ei lasta ära,“ sõnas Voolaid.

Samuti on puudu teine ründaja Sergei Zenjov, keda peatreeneri sõnul vaevab tagareie vigastus. Koondisega ei liitu ka Henrik Ojamaa, kes jäi Voolaiu valikust välja sportlikel põhjustel. „Ojamaa olukord klubis on keeruline. Tema vorm ei ole olnud parim ja sellest lähtuvalt on ta koosseisust välja jäänud. Võib-olla on seal muid detaile mängus, sest eks päris sügavale näevad ainult osapooled, aga minu silmis on ta sportlikel põhjustel välja jäänud. Tal ei ole olnud kõige parem minek, aga see pole etteheide, sest koondises on ta endast alati maksimumi andnud,“ rääkis Voolaid.

Henrik Ojamaa hetkel koondisekutset ei teeninud. Foto: Erki Pärnaku

Veel üheks puudujaks on Ragnar Klavan, kes pallib Itaalia kõrgliigas Cagliari meeskonnas. Juba eelmise aasta lõpus ütles koondise endine kapten, et temaga ei tasu edaspidi koondises arvestada, ent Voolaid pidas keskkaitsjaga siiski veidi aeg tagasi maha pikema vestluse. „Kõne ei olnud stiilis, et Eestimaa jalgpall on mudas ja nüüd on vaja päästma tulla,“ selgitas rahvusmeeskonna peatreener. Ta lisas, et Cagliari uus peatreener Eusebio Di Francesco on meeskonnale tutvustanud mitmeid uusi nõudlikke treeningmeetodeid ja seetõttu tundub, et Klavanil on jaksu vaid klubimängudeks. Ta nentis, et 127kordset koondislast näeb sinisärgis veel ilmselt vaid äärmuslikel juhtudel: „Arvan, et edasise mõttes saame rääkida väga ekstreemsetest olukordadest: kui ta Itaalias näiteks üldse ei mängi ja meil on olukord, et koondisesse pole isegi valikuid, keda kutsuda. Aga praegu keskendub ta oma tegemistele Itaalias ja leiab aja oma perele.“

Kui veel puudujatest rääkida, ei leia seekordsest nimekirjast ühtegi FCI Levadia meest. Koondise peatreener avalikustas, et koroonaviiruse tõttu on lisaks avaldatud nimekirjale veel ka niiöelda ootenimekiri, kuhu kuuluvad kolm Levadia meest: Brent Lepistu, Bogdan Vaštšuk ja Artur Kotenko. Nimetatud mängijad läbivad igaks juhuks koroonatestid, et vajadusel oleks võimalik neid tiimi juurde kaasata. Viimati Armeenia vastu algkoosseisu kuulunud Levadia pallur Mark Oliver Roosnupp on seekord samuti puudujate hulgas. Tema kohta tunnistas Voolaid, et meest vaevavad probleemid tagareiega. „Me ei tea, kui kiiresti ta taastub. Võib-olla on ta pühapäevases liigamängus tagasi, aga sel hetkel, kui nimekiri sai tehtud, otsustasime, et ei hakka seekord riskima,“ sõnas Voolaid koosseisu selgituse lõpetuseks.

Eesti koondise koosseis oktoobrikuisteks mängudeks:

Väravavahid

Marko Meerits (26.04.1992) – Nõmme Kalju FC 12/0

Matvei Igonen (02.10.1996) – Tallinna FC Flora 3/0

Karl Jakob Hein (13.04.2002) – Londoni Arsenal (ENG) 2/0

Kaitsjad

Taijo Teniste (31.01.1988) – Bergeni Brann (NOR) 78/0

Karol Mets (16.05.1993) – Stockholmi AIK (SWE) 63/0

Ken Kallaste (31.08.1988) – Tallinna FC Flora 46/0*

Nikita Baranov (19.08.1992) – Karmiotissa FC (CYP) 39/0

Joonas Tamm (02.02.1992) – Tšernigivi Desna (UKR) 36/3

Artur Pikk (05.03.1993) – Kuopio Palloseura (FIN) 36/1

Märten Kuusk (05.04.1996) – Tallinna FC Flora 2/0

Henrik Pürg (03.06.1996) – Tallinna FC Flora 2/0

Michael Lilander (20.06.1997) – Tallinna FC Flora 2/0

Henri Järvelaid (11.12.1998) – Vendsyssel FF (DEN) 2/0

Poolkaitsjad ja ründajad

Konstantin Vassiljev (16.08.1984) – Tallinna FC Flora 121/25

Henri Anier (17.12.1990) – Paide Linnameeskond 63/13

Siim Luts (12.03.1989) – Paide Linnameeskond 41/4

Mattias Käit (29.06.1998) – NK Domžale (SVN) 28/5

Rauno Sappinen (23.01.1996) – Tallinna FC Flora 26/2

Frank Liivak (07.07.1996) – Tallinna FC Flora 18/2

Pavel Marin (14.06.1995) – Viljandi JK Tulevik 9/1

Mihkel Ainsalu (08.03.1996) – FK Lviv (UKR) 9/0

Vladislav Kreida (25.09.1999) – Tallinna FC Flora 4/0

Vlasi Sinjavski (27.11.1996) – Tallinna FC Flora 3/0

Georgi Tunjov (17.04.2001) – SPAL (ITA) 2/0

Edgar Tur (28.12.1996) – Paide Linnameeskond 0/0

Markus Soomets (02.03.2000) – Tallinna FC Flora 0/0

Mark Anders Lepik (10.09.2000) – Tallinna FC Flora 0/0