Valgevene ajakirjanikudFoto: TASS/ Scanpiix
Maailm
3. oktoober 2020, 17:44

Valgevene tühistas kõigi välisajakirjanike tööload

Valgevene välisministeerium teatab, et tühistas kõigi riiki akrediteeritud välisajakirjanike tööload, põhjendades seda uue akrediteerimiskorraga. 

Valgevene välisministeerium jõudis järeldusele, et meediaväljaannete akrediteerimiseks on vaja uut korda, mis hakkab kehtima esmaspäevast. Otsus välisajakirjanike tööload tühistada anti välja aga laupäeval, seetõttu rikuks välisajakirjanikud nädalavahetusel Valgevenes toimuvat kajastades seadust. 

“Uus kord võimaldab välisministeeriumil, välismaistel meediaväljaannetel ja nende ajakirjanikel alustada uut, senisest märksa efektiivsemat ja läbipaistavamat koostööd objektiivse ja mitmekülgse info edastamiseks Valgevenest välismaale," selgitab ministeerium avalduses.

Välisministeeriumi sõnul võtab uus kord arvesse “pretsedenditut hübriidsurvet” Ukrainale välisriikide meedia kaudu. Juba augustis tühistati mitmete väljaannete ajakirjanike akrediteeringud, nende seas näiteks BBC, Reutersi, Associated Pressi, Saksa telekanali ARD, AFP, RFI ja Deutche Welle ajakirjanike tööload.

Septembri lõpus teatas Valgevene teabeministeerium, et riigis toimuvaid meeleavaldusi kajastanud uudisteportaal Tut.by suletakse. Muuhulgas tühistati veebiväljaande staatus, mis võrdsustas seda teiste ametlike meediaväljaannetega.