Karoliine Loit.Foto: TÜASK
Spordivaria
5. oktoober 2020, 13:15

Vaata, kes sai Tartu ülikooli spordiklubi 5000eurose stipendiumi

Tartu ülikooli akadeemiline spordiklubi jätkas traditsiooni jagada sportlike saavutuste poolest väljapaistvatele Tartu ülikooli tudengitele spordistipendiumi. Uuenenud statuudi alusel esmakordselt määratud 5000 euro suuruse aastase nn superstipendiumi pälvis naiste vehklemiskoondise uksele koputav Karoliine Loit.

Lisaks kinnitati kolm 2500 euro suuruse õppe- ja spordistipendiumi saajat: kergejõustiklane Robert Telpt ning korvpallurid Patrik Peemot ja Tatjana Razguljajeva.

Tartu ülikooli akadeemilise spordiklubi juhatuse esimehe Gert Prantsi sõnul aitab spordistipendium ühendada õppimist ja treenimist.

„Meil on väga hea meel, et koos ülikooliga oleme aasta aastalt täiustanud spordistipendiumi statuuti ning sel aastal aitab see neljal noorel sportlasel paremini keskenduda õppimisele ja tipptasemel treenimisele. Naiste vehklemine on Eestile toonud palju au ja kuulsust ning loodetavasti aitab 5000 euro suurune spordistipendium Karoliine Loitil murda naiste koondisesse. Tema ühinemine Tartu ülikooli perega on väga rõõmustav,“ sõnas Prants.

Värsket superstipendiaati Loiti innustab stipendium väga. „Mul on suur au ja rõõm olla Tartu ülikooli spordistipendiumi saajaks. See on oluline tunnustus mu senisele sportlasteele ning see tiivustab ja motiveerib mind olema edukas nii oma õpingutes kui ka treeningutel,“ ütles Loit. „Stipendium on rahaliselt märkimisväärne ja mulle väga vajalik. Tänu stipendiumile saan rahulikult keskenduda üksnes õppetööle ja treeningutele, ilma et peaksin muretsema oma toimetuleku pärast ülikoolis õppides. Olen väga tänulik Tartu ülikooli akadeemilisele spordiklubile, kes toetab spordistipendiumitega ülikoolis õppivaid tippsportlasi.“

Gert Prants iseloomustas ka teisi stipendiaate. „2500 euro suuruse spordistipendiumi saanud korvpallurid Patrik Peemot ja Tatjana Razguljajeva mängivad Tartu meeste ja naiste korvpalli esindusvõistkondades. Keskmaajooksja Robert Telpt on teinud häid jookse nii Eesti kui ka rahvusvahelisel tasemel. Loodan, et alanud õppeaastaks määratud spordistipendium aitab neid arengus järgmisele tasemele,“ ütles Prants.

Sel aastal statuudi poolest pisut muutunud spordistipendiumi jagatakse õppeaasta kohta kolmes kategoorias: üks 5000 euro suurune nn superstipendium, kuni neli 2500 euro suurust õppe- ja spordistipendium ning mitterahalised stipendiumid.

5000 euro suuruse nn superstipendiumi kandidaat on alla 23-aastane sportlane, kes on näidanud rahvusvahelisel tasemel väljapaistvaid tulemusi ning on immatrikuleeritud Tartu ülikooli 1. aasta üliõpilaseks.

2500 euro suuruse õppe- ja spordistipendium määratakse väljapaistvaid tulemusi näidanud alla 23-aastasele noorsportlasele, kes on immatrikuleeritud Tartu ülikooli 1. aasta üliõpilaseks ja kes esindavad võistlustegevuses Tartu ülikooli akadeemilist spordiklubi kergejõustikus, sulgpallis või korvpallis.

Mitterahaline stipendium määratakse Tartu ülikooli tudengitest sportlastele, kes on suutelised konkureerima medalitele Eesti meistrivõistlustel ja rahvusvahelistel võistlustel ning kes esindavad Tartu ülikooli üliõpilaste võistlussüsteemis. Stipendium annab võimaluse kasutada Tartu ülikooli spordihoone treeningvõimalusi.

Karoliine Loit on tegelnud vehklemisega 10 aastat. Senisteks säravamateks saavutusteks on 2019. aasta juunioride MMil saavutatud 6. koht ja 2018. aastal võidetud MK-etapp. Ta on individuaalselt tulnud erinevates vanuseklassides Eesti meistriks kokku seitsmel korral. 2017. aastal võitis Euroopa Kadettide Karikavõistlused. Juunioride maailmakarikaetappidelt on saanud 1., 3. ja kaks korda 5. koha. 2020. aastal juunioride maailma reitingus 5. kohal. 2020. aasta Eesti naiste meistrivõistluste pronks. Karoliine asus õppima Tartu Ülikooli sporditeaduste ja füsioteraapia instituudis füsioteraapia erialal.

Korvpallur Patrik Peemot on esindanud Eesti noortekoondist ning tulnud U16 ja U18 vanuseklassis Eesti meistriks. Hooajal 2020/2021 mängib Patrik ka Tartu ülikooli korvpallimeeskonnaga meeste Eesti-Läti liigas. Patrik asus õppima Tartu ülikooli sporditeaduste ja füsioteraapia instituudis füsioteraapia erialal.

Korvpallur Tatjana Razugljajeva on kandnud liidrirolli Eesti noortekoondistes ning õppinud kolm aastat Peterburis ning mänginud sealsetes naiste- ning üliõpilaste võistlustel. Ta on ka ainuke mängija Eestis, kes osalenud 3x3 turniiridel välismaa klubi eest. Hooajal 2020/2021 mängib Tatjana ka Tartu ülikooli korvpallinaiskonnaga Eesti meistrivõistlustel. Tatjana asus õppima Tartu ülikooli ühiskonnateaduste instituudis.

Kergejõustiklane Robert Telpt on osalenud edukalt nii täiskasvanute kui ka omavanuste jooksuvõistlustel peamiselt 3000 meetri distantsil. Sel aastal on kroonitud meistriks talvistel U23 meistrivõistlustel 3000 meetri jooksus ja sama distantsi suvistel noorte Eesti meistrivõistlustel. Robert asus õppima Tartu ülikooli ökoloogia ja maateaduste instituudis geoloogia ja keskkonnatehnoloogia erialal.