Andreas Veerpalu.Foto: Jörgen Norkroos
Doping
7. oktoober 2020, 11:32

Andreas Veerpalu kohtuistung lükkub edasi

Eelmisel aastal Austrias Seefeldis dopingu tarvitamisega vahele jäänud murdmaasuusataja Andreas Veerpalu pidanuks homme Innsbruckis kohtu ette astuma, kuid istung lükkub koroonaviiruse pandeemia tõttu edasi.

"Põhjuseks on Eestis kehtivad reisipiirangud kõrge riskiga piirkondadest tulevate inimeste jaoks," selgitas Innsbrucki regionaalkohtu pressiesindaja Andreas Stutter Õhtulehele.

"Seetõttu esitas kostja lühikese etteteatamisajaga istungi edasilükkamise taotluse, mis leiti olevat õigustatud."

Uut kohtuistungi kuupäeva pole veel määratud.

Innsbrucki prokuratuur süüdistab Veerpalu spordipettuses suusahooaegadel 2016–17, 2017–18 ja 2018–19. Ta tarvitas süüdistuse järgi veredopingut, kasvuhormoone "Norditropin" (toimeaine somatropiin) ja "Lutrelef" (gonadoreliin) ja vereplasma mahu suurendajat humaanalbumiini, pettes sel viisil välja rahalisi auhindu ja toetusi suusavarustuse näol hooaegadel väärtuses 5000 kuni 300 000 eurot.

Tema tulemused on tühistatud alates 2017. aasta 22. veebruarist ehk päevast, mil ta pumpas teadaolevalt esimest korda oma verd tagasi organismi.

Sarnaselt Veerpalule ja Karel Tammjärvele nii kasvuhormooni manustanud kui ka verd vahetanud austerlastele Dominik Baldaufile ja Max Haukele määras Innsbrucki regionaalkohus spordipettuse eest 480 euro suuruse rahatrahvi ja viie kuu pikkuse tingimisi vanglakaristuse.