AUTO-PRIX-MAS-F1-QUALIFIER McLaren-Mercedes driver Lewis Hamilton (R) of Britain celebrates winning pole position with third-placed Mercedes driver Michael Schumacher of Germany after the qualifying session of Formula One's Malaysian Grand Prix at the Sepang International Circuit in Sepang on March 24, 2012. AFP PHOTO / Saeed KHAN Foto: SAEED KHAN
Vormel 1
8. oktoober 2020, 11:07

Hävitav hinnang: Schumacher suutis ise sõita, Hamilton saab kohutavalt palju abi

Britt Lewis Hamilton võib sel nädalavahetusel jõuda ühele pulgale legendaarse Michael Schumacheriga. Sellega seoses küsiti mõnelt asjatundjalt, kumb meestest ikkagi parem on. F1 endine boss Bernie Ecclestone jäi Schumacheri poolele, öeldes, et Hamilton saab praegusel ajal väga palju abi.

Hamiltonil on hetkel kirjas 90 etapivõitu, Schumacheri kontosse jäi neid omal ajal 91. Kui 35aastane britt suudab sel nädalavahetusel võita Nürburgringil sõidetava Eifeli GP, kerkib ta etapivõitude osas kuulsa sakslasele ühele pulgale. Lisaks – kui Schumacheril on ette näidata seitse maailmameistritiitlit, siis Hamilton on neid koju viinud kuus. Oma seitsmendale tiitlile on Mercedese roolis istuv britt juba üsna lähedal, sest enne nädalavahetust on tal edu lähima jälitaja tiimikaaslase Valtteri Bottase ees 44 punkti.

Uute tulemuste ja võimalike rekordikorduste ootuses on hakatud vormeliringkondades arutama, kumb F1 sõitja on ikkagi parim. Kolmekordne maailmameister Jackie Stewart arvas, et parim on Schumacher. „Auto ja mootor on praegusel ajal (Mercedesel) nii võimsad, et see on peaaegu ebaaus kõikide teiste suhtes,“ rääkis 81aastane Stewart ühes taskuringhäälingus. „Mul oleks keeruline õigustada väidet, et Lewis on läbi aegade parim sõitja,“ lisas 1969., 1971. ning 1973. aastal maailmameistriks tulnud eksvormelisõitja.

Oma sõna ütles sekka ka endine F1 juht Bernie Ecclestone. „Kui Schuey istus oma autosse, sõitis ta rohkem või vähem omapäi. Hamiltonil on tänapäeval jumal teab, mis vidinad abiks: need ütlevad talle rehvirõhku, kurvide võtmise kiiruseid jne,“ andis Ecclestone mõista, et tänapäevases maailmas ei näe enam sõitjate individuaalseid omadusi nii hästi kui varem.

„Kui omal ajal anti start, siis Alain Prost – keda ma väga austan –, oli autos omapäi. Tänapäeval enam pole nii. Ega ei saa Lewise kohta midagi paha öelda. Ei saa väita, et ta pole hea. Ta on superhea ja andekas ning kuulub viimase 30 aasta viie parima sõitja hulka. Kas ta on parem kui Michael oli? Kas Michael sõidaks selles autos (Mercedeses) temast paremini? Seda ei saagi me teada,“ vahendas endise vormelisarja bossi sõnu portaal planetf1.

Seitsmekordne maailmameister, kes 2013. aastal sattus raskesse suusaõnnetusse ja viibis pikalt koomas, on viimaste kuulujuttude järgi kolitud oma Šveitsi kodust Hispaanias asuvasse villasse. Eelmise kuu lõpus vahendas DailyMail, et sakslasele lähedal seisev allikas ehk Ferrari eksbossi Flavio Briatore endine abikaasa Elisabetta Gregoraci ütles, et Schumacher suudab pilgutamise teel välismaailmaga suhelda.

Vormelimaailmas oodatakse aga juba uue Schumacheri tulekut, sest noor Mick Schumacher peaks sel nädalavahetusel saama Nürgburgringil istuda Ferrari masinasse, et osaleda ühel vabatreeningul.