Ruslan Albegov ei tohi neli aastat võistelda.Foto: AP/Scanpix
Spordivaria
9. oktoober 2020, 19:38

HULL LUGU! Dopinguga on vahele jäänud juba 37 Venemaa tõstjat

Tõstmise rahvusvaheline katuseorganisatsioon (IWF) määras kuuele Venemaa sportlasele nelja kuni kaheksa aasta pikkused võistluskeelud. See tähendab, et alates 2008. aasta Pekingi olümpiast on dopinguga vahele jäänud koguni 37 Venemaa tõstjat.

Lisaks määrati kolmele sportlasele esialgne võistluskeeld. Kokku on uurimise all veel 12 Venemaa tõstjat. Meie idanaabrite tõstmine on täielikus madalseisus - näiteks 2016. aasta Rio olümpiale ei lubatud neid isegi võistlema. Praegu pole veel selge, kas järgmisel aastal toimuvatel Tokio mängudel pääseb mõni venelane tõstma.

Teiste seas määrati sel nädalal võistluskeeld 32aastasele Ruslan Albegovile, kes võitis 2012. aasta Londoni olümpialt pronksi. Tegemist on ühega Mart Seimi kangetest konkurentidest.

Venemaa tõesteföderatsiooni juht Maksim Agapitov ajab aga süü rahvusvahelise alaliidu kanda. Tema sõnul vastutab ala sees vohava dopinguprobleemi eest IWFi endine juht Tamas Ajan.

Nimelt tõestab sel suvel avalikuks tulnud raport, et Ajan mätsis kinni terve hulga dopingulugusid ning lasi petistel edasi tegutseda. Raporti pani kokku Richard McLaren ehk sama mees, kes tuli sarnasee uuringutega lagedale ka 2016. aastal. Toona oli samuti fookuses Venemaa ja nende riiklikult organiseeritud dopinguprogramm. Kokku mätsiti McLareni andmetel kinni umbes tuhande Venemaa sportlasega seotud dopinguproovid.

Agapiton ütles portaalile insidethegames.biz, et alates 2016. aastast on Venemaa võidelnud tugevalt dopingupetiste vastu. Uued karistused määrati rikkumiste tõttu, mis leidsid aset aastatel 2011-2015. Agapitov hakkas alaliitu juhtima aastal 2016. „Kõik värsked juhtumid puudutavad Ajani valitsemisaega. Sellise abita ei suudaks ükski riik, sportlane ega treener nii suure ulatusega pettust korraldada,“ sõnas ta.

Albegovile määrati nelja aasta pikkune keeld. Esialgu Pekingist pronksi võitnud Dmitri Lapikov jäi aga dopinguga vahele teist korda ja tema karistus on kaheksa aastat. Maailmameister Tima Turjeva sai nelja-aastase keelu.